Nerimstošie lauksaimnieku protesti Eiropā pamatīgi iebiedējuši Briseles birokrātus, tādēļ Eiropas Komisija ir ķērusies pie Kopējās lauksaimniecības politikas pārskatīšanas, vājinot tās zaļās prasības – pārsvarā pārkvalificējot tās no obligātām par brīvprātīgām.

Reklāma

Atļauju ķerties pie Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) pārskatīšanas EK saņēmusi no visu dalībvalstu lauksaimniecības ministriem. Saskaņā ar pagaidām pieejamo izmaiņu teksta melnrakstu tiek paredzētas "ierobežotas un mērķētas izmaiņas KLP stratēģisko plānu noteikumos, kas ļaus atrisināt zināmas grūtības ieviešanā". Praksē runa ir par to, ka līdz šim obligātās zaļās saimniekošanas prasības, kas bija jāpilda, lai pretendētu uz ES līdzekļu saņemšanu, tiks samazinātas līdz minimumam, raksta "Euronews". EK mērķis ir pārskatīt līdz šim par obligātiem uzskatītos pasākumus, kas skar augsnes segumu un augsnes erozijas ierobežošanu, un padarīt tos par brīvprātīgiem. Tāpat plānots atvieglot prasības, kas skāra augu seku, proti, nepieciešamību cikliski mainīt audzējamos augus. Komisija arī ierosinās atcelt pienākumu minimālu aramzemes daļu atvēlēt neproduktīvām platībām – šī prasība šogad jau tika daļēji atcelta pēc Francijas lauksaimnieku protestiem. 

"Jau pirmais Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģiskā plāna īstenošanas gads ir skaidri parādījis, ka nepieciešamas izmaiņas," izlasāms lēmuma melnrakstā. 

Nekāda šo izmaiņu apspriešana ar ieinteresētajām pusēm nav notikusi, atteikušies arī no šo izmaiņu efektu novērtējuma – plānoto izmaiņu teksts būtībā apkopo dažādus iesniegtos priekšlikumus, un tas radīts nedēļas laikā, atsaucoties uz masveida protestu radīto krīzi ES lauksaimniecībā. Vienlaikus EK turpina publiski paust viedokli, ka ES Kopējā lauksaimniecības politika joprojām būs pasaules zaļākā lauksaimniecības politika un šīs politikas kopējās vides un klimata ambīcijas netiek mazinātas. Plānotā prasību atvieglošana lauksaimniekiem tiek dēvēta par īstermiņa pasākumiem, kas samazinās administratīvo slogu un vienkāršos prasības zemniekiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.