Darbs pie ilgstoši uzglabājamas pārtikas izstrādes Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) sākts vēl kovida pandēmijas laikā. Mērķis bijis radīt uzticamu uztura risinājumu, kas būtu ne vien atbalsts iedzīvotājiem ekstrēmos apstākļos, bet arī piemērots ceļošanai un militārajām vajadzībām. Tagad sadarbībā ar AS "Roga-Agro" sākta 30 inovatīvu liofilizētu maltīšu ražošana.
Vairāki gadi – zinātnei
Produktu izstrāde, sadarbojoties pārtikas tehnologiem, pārtikas zinātniekiem un pārtikas jomā kompetentam uzņēmējam, lai iekļautu visas nepieciešamās tehnoloģiskās nianses, ilga vairākus gadus. LBTU pārtikas tehnologi ir gandarīti, ka jau pašlaik sākta inovatīvo produktu ražošana.
"Zinātnieki jau var sacīt, ka viņi pēta daudz ko labu, nozīmīgu. Tomēr tikai tad, kad tas nonāk līdz reālajai dzīvei un ražošanai, var teikt, ka tas bijis patiesi noderīgs,"
atzīst LBTU Pārtikas institūta profesore Sandra Muižniece-Brasava.
Savukārt AS "Roga-Agro" līdzīpašniece Oņega Circene ir gatava iepazīstināt ar produktiem sīkāk. Viņa skaidro, ka liofilizēto maltīšu klāstā ir mūsu reģionā izsenis gatavoti un iecienīti ēdieni, piemēram, kartupeļi ar maltās gaļas mērci, plovs, dzelteno zirņu biezenis ar gaļu, gulašzupa, omlete, makaroni ar sieru, pērļu grūbas ar cūkgaļu, rīsi ar vistu un citi. Ir arī ēdieni veģetāriešiem un tiem, kas maltīti nespēj iztēloties bez saldā ēdiena.
Mērķē arī uz desmit gadiem
Liofilizētās maltītes ir uzglabājamas līdz pat astoņiem gadiem bez nepieciešamības pēc īpašiem uzglabāšanas apstākļiem. Šobrīd turpinās darbs un produktu testēšana, lai iegūtu arī desmit gadu derīguma termiņu. "Lai arī, manuprāt, tik garš uzglabāšanas termiņš īsti nav vajadzīgs, ir labi, ka šādus ēdienus gatavo, jo tie ir neatsverami neikdienišķos gadījumos – īpaši ceļojumos, slimošanas brīžos, tad, kad gatavot nav laika vai vēlmes, jo tie ir draudzīgi organismam un nav salīdzināmi ar tā dēvētajiem "fast food" produktiem," skaidro O. Circene. "Pašreizējā nestabilā situācija pasaulē, dažādās ārkārtas situācijas, kurās mēdzam nonākt, liek laikus domāt par šādiem risinājumiem,