Latvijas visražīgākajā ganāmpulkā Jeru pagasta zemnieku saimniecībā "Ceriņi" pēdējo 365 dienu vidējais izslaukums ir 15 500 kilogramu piena no govs. "Ceriņu" ganāmpulks nu jau daudzus gadus atrodas Latvijas ražīgāko ganāmpulku virsotnē.
Kā šī stabilitāte sasniegta? Vai sasniegtais vidējā izslaukuma rādītājs Latvijas apstākļos ir varēšanas robeža? ZS "Ceriņi" saimnieki Lelde un Aldis Kļaviņi intervijā "Agro Topam" stāsta par saimniecības biznesa filozofiju un jaunajām piena ražošanas metodēm.
Kādi nosacījumi "Ceriņu" saimniecībai ļauj sasniegt apskaužami liela vidējā izslaukuma stabilitāti?
A. Kļaviņš: Ražīgākie ganāmpulki mūsu valstī visvairāk koncentrējas Ziemeļlatvijā ap Rūjienu un Valmieru. Arī citviet Latvijā ganāmpulkos ir ļoti augsti izslaukumi, tomēr mūspusē šādu saimniecību ir visvairāk. Iemesli ir vairāki. Vispirms jau filozofija, ko ar dzīvniekiem darīt. Tā ir veterinārārstu Egila Juitinoviča un Andra Zālīša biznesa filozofija. Mums ir veicies, esam satikuši pareizā laikā pareizos cilvēkus un esam viņiem noticējuši.
Lieliskos izslaukuma rezultātus ir jāsaista arī ar kooperatīviem, kuros saimnieki ir iestājušies. Savulaik Rūjienas piensaimnieku biedrības valdes uzstādījums pēc biedrības darbības atjaunošanas deviņdesmitajos gados bija vienmēr maksāt par 10% augstāku piena cenu, nekā piedāvāja konkurents "Valmieras piens". Mēs kopš 2016. gada esam starpvalstu kooperatīva SCE "E-Piim" biedri. Janvārī kooperatīva biedriem piena iepirkuma bāzes cena bija 40 centi.
L. Kļaviņa: Ļoti svarīgs nosacījums augsta izslaukuma sasniegšanā ir arī menedžments, tostarp laikā sēklot govi. Ja laktācija izstiepjas nejēdzīgi gara, tad augstā izslaukuma nav. Tai ir jābūt tik garai, cik jābūt, govij ir jāpaliek grūsnai. Ir vēl daudz nosacījumu, toskait laba skābbarība. Vari izstiepties vai sarauties – ja zāle nav forša, piena nebūs.
A. K.: Dažkārt par mūsu saimniecību dzirdu runājam – tie jau govis izdzen, tās sprāgst un krīt! Augsto izslaukumu no govs nevar dabūt, ja to izdzen. Līdzīgi kā labu darba rezultātu nevar saņemt no cilvēka, kuru izdzen. Govīm ir jābūt apmierinātām un veselām.
L. K.: Izstāstīšu par atšķirību starp mūsu ganāmpulka labākajām govīm un pārējām govīm. Labo govi, rekordisti, es atradīšu pie barības galda, tā visu laiku ēd.
Pastāstiet izsmeļošāk par būtisko, kas balsta "Ceriņu" sasniegumus.
A. K.: Ģenētika ir viens no stūrakmeņiem, kas ļauj sasniegt ļoti augstu izslaukumu, un, protams, labturība. Tā patlaban ir ļoti populārs jēdziens, ar labturību saista pat subsīdiju maksāšanu. Lēmumu pieņemšana arī ir svarīgs nosacījums, pašiem saimniekiem ir jābūt gataviem lemt.