Lieldienām piestāv olas un zaķi, tāpēc "Mājas Viesa" svētku galdā – viltotais zaķis mīklas kažociņā un Lieldienu gaisa buča.

Saldēdiena nosaukumu esmu patvaļīgi latviskojusi īpaši Lieldienām, oriģinālais skan "Zalcburgas nokerls", taču tā tulkojums šķita pārāk parasts.

Kas to pagaršojis, sapratīs, kāpēc buča, turklāt ar vārdiem "Salds kā mīlestība un maigs kā skūpsts" to ir slavinājis Freds Raimonds savā operetē "Sezona Zalcburgā". Zalcburgieši deserta izkārtojumu saista ar trīs sniegotiem pakalniem, kas ieskauj viņu pilsētu.

Recepti apvij nostāsti. Viens no tiem vēsta, ka saldēdiena autore ir Zalcburgas prinča un arhibīskapa Volfa Dītriha Raitenaua mīļotā Salome Alta, kurai viņš veltīja Altenau pili, vēlāk pārsauktu par Mirabellu, bet viņa dzīvesdraugam dāvāja piecpadsmit pēcnācējus.

Iedvesmu desertam guvu no vairākām receptēm tīmeklī, zaķim kažociņā – no meistarīgās Dainas Lapiņas un vēl citām receptēm, pagatavojot tās savā vīzē.

Viltotais zaķis mīklas kažociņā

Ieguldītā darba vērts!

Sastāvdaļas 6 personām

Mīklai: 400 g miltu, 300 g sviesta, 1 ola, ap 150 ml ūdens, sāls.

Pildījumam: 800 g jaunlopa maltās gaļas un 120 g kupatu, 2 olas, 4 nelielas vārītas olas, 3 nelieli vārīti burkāni, 4 ķiploka daivas, 2 sīpoli, 80 g žāvētu plūmju, 80 g žāvētu aprikožu, 50 g rozīņu, 3 baltmaizes rikas, 100 g piena, saišķītis svaigu pētersīļu, Vidusjūras garšvielu maisījums, pipari, sāls.

Gatavošana

Ātri samīca mīklu un apmēram uz stundu noliek aukstumā.

Samaisa malto gaļu ar olām, sasmalcinātiem un iepriekš viegli apceptiem sīpoliem un ķiplokiem, iepriekš pienā izmērcētu baltmaizi, kam nospiests šķidrums, gabaliņos sagrieztām plūmēm, aprikozēm, rozīnēm, sasmalcinātiem pētersīļiem, garšvielām un sāli.

Ieziež kēksa veidni ar sviestu un izklāj ar izrullētu lielāko mīklas daļu, lai maliņas nedaudz virs veidnes malām. 

Ieklāj pusi gaļas masas, gareniski pa vidu rindā iespiež nolobītas vārītās oliņas un abās pusēs tām – pa vārītam burkānam, kas pārgriezts gareniski uz pusēm. 

Pārklāj ar atlikušo gaļas masu, izlīdzina, pa virsu liek izrullētu mīklu un stingri savieno maliņas. Var rotāt ar dekoriem no mīklas. Pārziež ar sakultu olu. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180–190 °C temperatūrā apmēram pusotru stundu. 

Pasniedz atdzesētu, sagrieztu šķēlēs, kopā ar svaigiem salātiem.

Lieldienu gaisa buča

Ātri un vienkārši pagatavojams!

Sastāvdaļas 4 personām

7 olu baltumi, 100 g cukura, 3 olu dzeltenumi, 1 tējk. vaniļas cukura, bioloģiskā citrona miziņa, 30 g miltu, 70 g skābena ievārījuma, sviests veidnes ietaukošanai, pūdercukurs apkaisīšanai.

Gatavošana

Saputo olas baltumus stingrās putās, pakāpeniski pievienojot cukuru. Sajauc olas dzeltenumus ar daļu vaniļas cukura un citrona miziņu un uzmanīgi iecilā saputotajā masā. Tāpat uzmanīgi iesijā un iecilā miltus. Ar izkausētu sviestu ietaukotā cepamajā formā liek ievārījumu, iekaisa vaniļas cukuru. 

Masu liek trīs piegājienos, lai veidojas kā trīs pakalni, ērtāk to darīt ar mīklas skrāpi. 

Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā desmit līdz piecpadsmit minūtes. Cepšanas laikā nedrīkst virināt krāsns durvis! Pārkaisa ar pūdercukuru un tūlīt pasniedz.

Lieldienas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.