Lieldienu svētku galda rotājums nav iedomājams bez pildītām olām. Iedvesmai - recepte, kur pildījumam izmantots šķiņķis, kā arī balvīna un sinepju mērcīte.

Sastāvdaļas

  • 10 olu
  • 120 g šķiņķa
  • 2 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 3/4 glāzes sausā baltvīna
  • 1/4 tējkarotes graudaino sinepju
  • pustējkarote sāls
  • malti melnie pipari

Pagatavošana

Olas cieti novāra, atdzesētas noloba. Pārgriež uz pusēm, izņem dzeltenumu, liek bļodā un saspaida ar dakšiņu. Šķiņķi sīki sagriež.

Uzkarsē pannu, lej tajā baltvīnu, pievieno sinepes un samaisa. Uzvāra un vāra tik ilgi, līdz puse šķidruma iztvaiko. 

Atdzesē. Tad pievieno sagriezto šķiņķi, olu dzeltenumus un sajauc viendabīgā masā. Pieliek skābo krējumu, piparus un sāli un rūpīgi samaisa.

Olu dzeltenumu maisījumu liek konditorejas maisiņā un piepilda olu baltumu pusītes.

Ola.

Der zināt!

  • Ja olas vāra 3 minūtes, tās ir ļoti mīkstas.
  • Ja vāra 5 minūtes, olas dzeltenums ir mīksts.
  • Ja vāra 7 minūtes, dzeltenums ir pusmīksts.
  • 10 minūtes un ilgāk vārītas olas ir cietas.
  • Ja olas vāra ilgāk par 15 minūtēm, dzeltenumam veidojas zilgana apmale.
  • Ja olas drīzumā tiks izlietotas, tās var turēt istabas temperatūrā aptuveni nedēļu. Tikai jāraugās, lai nebūtu bojāta čaumala
  • Ledusskapī svaigas olas var uzglabāt divas nedēļas, arī pēc tam vēl trīs četras nedēļas. Tomēr tad ieteicams olas lietot tikai cepšanai vai olu ēdieniem
  • Cieti vārītas olas ledusskapī var uzglabāt nedēļu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.