Latvijas elektroenerģijas kartē ir jauns punkts – Pierīgā, Jaunciemā, atklāta “Latvenergo” saules elektrostacija. Tās izveidē ieguldīti 7 miljoni eiro un to veido vairāk nekā 20 tūkstoši saules paneļu, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Reklāma

Sarežģītos ģeopolitiskajos apstākļos arvien lielāku nozīmi iegūst enerģētiskā neatkarība. Lai tādu iegūtu, valstīm enerģija ir jāražo pašām. Zīmīgi, ka “Latvenergo” Jaunciemā atklājis lielāko Rīgas saules paneļu parku. Jaunciema saules elektrostacijas jauda ir 13,4 megavati un gadā tā spēj saražot vairāk nekā 12 tūkstošus megavatstundu elektroenerģijas. Saules parku jomā uzņēmumam ir arī tālāki plāni, tā, piemēram, šogad “Latvenergo” cer izbūvēt saules paneļu parku ar kopējo jaudu 100 megavati.

Jaunciemā, kur tagad atrodas saules paneļu parks, iepriekš bija degradēta teritorija. Uzņēmums to sakārtojis. Un, kā atzīst eksperti, tieši šādās vietās arī citviet Latvijā saules paneļi būtu izbūvējami. Par teritorijas sakārtošanu priecājās ar Rīgas pašvaldībā. Pilsētas izpilddirektors uzsver, ka šādu saules paneļu parku izveide ir arī nacionālās drošības jautājums, lai valsts kļūtu pēc iespējas mazāk atkarīga no ārējiem resursiem. Savukārt elektrības ražošanas jaudas kāpināšana nākotnē varētu nozīmēt arī mazākus rēķinus iedzīvotājiem.

Kopumā Jaunciema saules enerģijas stacijā teju 17 hektāros zemes izvietoti divdesmit ar pusi tūkstoši saules paneļu. Kopējās šī projekta izmaksas ir aptuveni septiņi miljoni eiro. Patlaban “Latvenergo” Baltijas valstīs ir 15 atklāti saules parki, no kuriem seši atrodas Latvijā, seši – Lietuvā, bet vēl trīs – Igaunijā.

VIDEO:

Aptauja

Cik lielu ietekmi saules enerģija atstās uz globālo enerģijas tirgu nākamajos 20 gados?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.