Vai Latvijā var izaudzēt jamsa baltās saknes? Jautā Andris Jelgavas novadā.

Reklāma

Jamss (Dioscorea alata) ir daudzgadīgs lakstaugs ar plaši sazarotām saknēm, stublājs ir līdz 3 m garš un vijas kā liāna. Auga dzimtene ir Dienvidaustrumāzija. Mūsdienās šo kultūru plaši audzē tropu zonā. Ir izveidots vairāk nekā 600 šķirņu, un tās izmanto kā sakņaugus un arī kā dekoratīvos augus lieveņu, lapeņu apaudzēšanai. 

Atšķirībā no daudziem citiem tropu dārzeņiem jamsa saknes ilgi glabājas svaigas, tomēr pārtikā lieto tikai pārstrādātas – vārītas vai ceptas.

Jamsa saknes.

Šo augu pavairo veģetatīvi. Līdzīgi kartupelim jamsa pazemes daļā veidojas stoloni un to galos paresninājumi – bumbuļi. Sīkākos izmanto pavairošanai, bet prāvākos – pārtikai un pārstrādei. 

Bumbuļu miza ir gluda, plāna, balta, rozā vai purpursārta, mīkstums parasti ir balts vai dzeltens, ūdeņains. Atkarībā no šķirnes veģetācijas periods svārstās no 5–6 līdz 12 mēnešiem. Agrotehnika ir līdzīga kartupeļu audzēšanai.

Šiem tropu augiem ir garš veģetācijas periods, patīk siltums un saule, tāpēc mūsu klimata apstākļiem tie nav piemēroti, tomēr 

var mēģināt audzēt siltumnīcā, trūdvielām bagātā augsnē stādot maija beigās un nepieciešamības gadījumā piesedzot ar agrotīklu. 

Veikalā nopirktu jamsa bumbuli var iestādīt puķu podā un audzēt kā dekoratīvu augu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.