Vijolniece, vijoļspēles un kamermūzikas profesore Vineta Sareika kļūs par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Goda profesori, informē akadēmijā.

Reklāma

Janvārī Latvijas Mūzikas akadēmijas Senāts piešķīra Sareikai JVLMA Goda profesores nosaukumu par ieguldījumu mūzikas attīstībā un Latvijas vārda nešanu pasaulē.

Sareika JVLMA Goda profesores diplomu saņems piektdien, 20. septembrī, kad notiks tikšanās ar vijolnieci. Diplomu pasniegs akadēmijas rektore Ilona Meija.

Pasākums notiks JVLMA Lielajā zālē plkst.13.

Vijolnieces starptautiskā karjera sākās pēc tam, kad 2009. gadā viņa kļuva par Karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa laureāti. Sareika ir aicināta sadarboties ar izciliem orķestriem - Londonas "Philharmonia" orķestri, Beļģijas Nacionālo orķestri, Karalisko Flāmu orķestri, Lisabonas filharmonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Londonas kamerorķestri. Viņa ir sadarbojusies ar diriģentiem Andri Nelsonu, Polu Gudvinu, Gilbertu Vargu, Žanu-Bernāru Pomjē un Žerāru Korstenu. 

Sareika teju trīs gadus spēlējusi Berlīnes filharmoniskā orķestra sastāvā, kopš 2023. gada februāra esot orķestra koncertmeistares amatā. Viņa bijusi arī Karaliskā Flāmu orķestra vijoļu grupas koncertmeistare. 

Vijolniece Vineta Sareika decembrī saņēma Izcilības balvu kultūrā.

Pēdējos gados Sareika regulāri kā vieskoncertmeistare uzstājusies ar Briseles Karaliskās operas orķestri, Briseles filharmonijas orķestri, vadījusi Vīnes filharmonijas starptautisko jauniešu orķestri, kā arī Rīgas Festivāla orķestri un "Santander" starptautisko festivāla orķestri.

2010. gadā vijolniece ieguva Latvijas Lielo mūzikas balvu kategorijā "Par izcilu interpretāciju" par Antonio Vivaldi "Gadalaiku" atskaņojumu. 2023.gadā balva saņemta vēlreiz par Johannesa Brāmsa Koncerta vijolei un orķestrim atskaņojumu kopā ar Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un diriģentu Normundu Šnē.

Kopš 2012. gada Sareika ir pasaulslavenā "Artemis Quartet" pirmā vijole.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.