No 12. līdz 15. septembrim Gentē, Beļģijā norisināsies jau desmitā ikgadējā Eiropas džeza konference, ko rīko Eiropas džeza tīkls (Europe Jazz Network). Vairāk nekā četrsimt dalībnieku sarakstā no trīsdesmit deviņām valstīm ierindojas arī Latvija: Latvijas Mūzikas informācijas centrs (LMIC) šogad kļuva par Eiropas džeza tīkla biedru, tāpēc tā pārstāvji pirmoreiz piedalīsies pasākumā. Konferences pirmajā dienā, 12. septembrī, notiks arī Ģenerālasambleja, kuras ietvaros eksperti varēs nobalsot par nākamo Eiropas džeza tīkla valdi un ievēlēt tās prezidentu. Viena no 173 balsīm šogad būs arī Latvijas balss.

Reklāma

Eiropas džeza konferences tēma šogad ir "Rītdiena pienāk šodien". Šī gada devīze ir aizgūta no gregoriskā dziedājuma frāzes "kad arī tie, kam ir tiesības, nevar būt aizsargāti": pasākuma fokusā ir jaunā paaudze. 2024. gadā Gente ir atzīta par Eiropas jaunatnes galvaspilsētu, un arī mūzikas sektorā no jauniem profesionāļiem visvairāk sagaida pārmaiņas, robežu laušanu un pārsteigumus, kā arī jaunas skaņas un radošo pienesumu džeza žanrā. Ārkārtīgi svarīgi ir jaunie klausītāji, kas ir vēl jāpiesaista un jāmotivē koncertu apmeklējumam, tikmēr jaunu profesionāļu priekšā ir tādi izaicinājumi kā taisnīgums, iekļaušana, mākslīgais intelekts, klimata pārmaiņas un paaudžu rotācija nozarē. Eiropas džeza tīkls šogad īpaši aicinājis pievienoties ekspertiem arī jaunos profesionāļus "30 zem 30" programmas ietvaros, lai klātienē apspriestu džeza žanra nākotni un izaicinājumus, tādēļ Latvijas delegācijai džeza ekspertes un projektu vadītājas Aleksandras Lines un džeza dziedātājas Santas Šilleres sastāvā pievienojas arī jaunā saksofoniste Inga Vamze.

Konferences laikā norisināsies vairākas paneļdiskusijas par aktuālām tēmām: "Nākotne ir zaļa. Ekoloģiskā trauksme un mūzikas nozares ilgtspēja", "Neredzamā roka. Vai mākslīgais intelekts var pildīt administratora lomu mūzikā?", "Labs darbs, ja to var padarīt. Kādas ir jauno profesionāļu nodarbinātības iespējas", "Pasākumi visiem. Kā mēs varam iekļaut auditorijā jaunāko un vecāko paaudzi" un citas. 

Vienu no paneļdiskusijām par tēmu "Pastāsti man jaunu stāstu. Kā mēs varam komunicēt par džeza pasākumiem ar jaunajām auditorijām?" vadīs Jeļena Smelova no Latvijas, pieredzējusī starpžanru mūzikas producente, "MOO" aģentūras dibinātāja un sabiedrisko attiecību speciāliste, kas aktīvi darbojas ar mūzikas organizācijām un festivāliem Ziemeļvalstu-Baltijas reģionā.

"Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) iestāšanās Eiropas džeza tīklā ir jauns pavērsiens Latvijas džeza nozarei. Caur jauniem kontaktiem un biedru aktivitātēm nozares jaunajiem un pieredzējušiem profesionāļiem paveras jaunas iespējas sadarboties, apmainīties un radīt, bet dalība atklātā balsojumā par Eiropas džeza tīkla valdi un prezidentu ir tiešā iespēja ietekmēt Eiropas džeza nākotni. Šī gada ģenerālasamblejas laikā arī ar LMIC personīgi iepazīstinās pārējos asociācijas biedrus. 

Nevaram vien sagaidīt iespēju tuvāk iepazīt kolēģus un plānot sadarbības, kuras jau esam iesākuši: šī gada novembrī divi no Eiropas džeza tīkla ekspertiem pirmoreiz atlidos uz Latviju, lai personīgi iepazītos ar Latvijas džeza nozari,"

stāsta džeza eksperte, projektu vadītāja Aleksandra Line.

Eiropas džeza tīkls (Europe Jazz Network / EJN) ir bezpeļņas asociācija, kas ietver profesionālās organizācijas, kas specializējās laikmetīgajā mūzikā, mūsdienu džezā un improvizētajā mūzikā. EJN ietver 200 organizācijas no 37 valstīm un pastāv, lai atbalstītu Eiropas džeza identitāti un dažādību, kā arī paplašinātu šī mūzikas žanra kā kultūras un izglītības spēka atpazīstamību pasaulē. EJN misija ir iedvesmot, virzīt un atbalstīt radošās mūzikas sektora attīstību Eiropā un veidot iespējas māksliniekiem, rīkotājiem un klausītājiem no dažādām valstīm tikties un veidot dialogu.

Eiropas džeza konference ir ikgadējs pasākums džeza nozares profesionāļiem, kura ietvaros notiek runas, diskusijas un meistardarbnīcas, tīklošanās sesijas profesionāļiem, kultūras vizītes un showcase koncertu festivāls. Konferences pamatmērķis ir veidot ilgtermiņa attiecības un sadarbības, dalīties ar pieredzi un iepazīties ar džeza žanra attīstību viscaur pasaulē, arī ārpus Eiropas kontinenta. Iepriekš konference notika Francijā, Bulgārijā, Igaunijā, Itālijā, Portugālē, Slovēnijā, Polijā, Ungārijā un Somijā.

Aptauja

Cik bieži lasi/klausies tiešsaistes mediju LASI.LV?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.