Rīgas cirks šomēnes ar starptautiskām izrādēm atklās aprīkoto arēnu. Ieskandinot arēnas atklāšanu, Rīgas cirkā jau piektdien atklāja vēsturisko plakātu izstādi "Jautrības metamorfozes" un grāmatu "Rīgas cirks. Ieskaņa. 1888–1957".

Rīgas cirka direktore Māra Pāvula akcentē, ka pērn cirkā atzīmēta iesildīšanās sezona – pēc energoefektivitātes projekta īstenošanas arēna tika renovēta, taču telpa bija tukša. Tagad tā ir pilnvērtīgi iekārtota un gatava uzņemt gan māksliniekus, gan skatītājus. Patlaban cirka arēna ir aprīkota ar transformējamām skatītāju tribīnēm, kas pilna apļa izkārtojumā ļauj uzņemt līdz 700 skatītāju. Tāpat uzstādītas gaismu, skaņas un aizkaru sistēmas un cits aprīkojums, kas vajadzīgs izrāžu norisei.

Cirka vēsturisko plakātu un fotogrāfiju izstādē var gūt ieskatu spēka sievas, ķēžu rāvējas un sunīšu dresētājas Doras Kličas skatuviskā ampluā transformācijā, uzzināt par Tannī jeb Tatjanas Šabanes attiecībām ar cirku, kā arī iepazīt citus vēsturiskus stāstus.

"Līdz ar jaunajām tehniskajām iespējām Rīgas cirks Eiropas kultūras kartē tiek iezīmēts kā cirka mākslai piemērotākā ēka ne vien Baltijas, bet, iespējams, visas Ziemeļeiropas reģionā – ne velti arēnas atklāšanu apmeklēs daudzi cirka profesionāļi no visas Eiropas," pauž Pāvula.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers atzīmē, ka 

Baltijas cirka vēsturē rekonstruētās Rīgas cirka arēnas atvēršana, iespējams, ir nākamais lielākais notikums pēc 1888. gada, kad cirks tika uzbūvēts, 

– ēkas un telpas pārvērtība cirka ēku padara interesantu augsta līmeņa māksliniekiem un līdz ar to arī publikai.

Šajā sezonā paredzētas gan pasaules līmeņa izrādes, gan pašmāju iestudējumi. Centrālie arēnas atklāšanas notikumi paredzēti no 21. līdz 23. martam, kad cirkā notiks Francijas veloakrobātu apvienības "La Bande à Tyrex" tāda paša nosaukuma izrāde. Cirka arēnā varēs redzēt gan divriteņus, gan vienriteņus un akrobātiku. Turpinot atklāšanas programmu, 1. aprīlī ar Baltijā vienīgo izrādi Rīgas cirkā viesosies Austrālijas apvienība "Circa" ar izrādi "Humans 2.0".

Izdevniecība "Latvijas Mediji" šogad klajā laidusi klajā grāmatu "Rīgas cirks. Ieskaņa. 1888–1957". Izdevuma veidotājas – Rīgas cirka projektu vadītāja Elvīra Avota (no kreisās), Rīgas cirka direktore Māra Pāvula un mārketinga projektu vadītāja Renāte Saulīte.

Arī pēc atklāšanas nedēļas Rīgas cirkā paredzēti pasākumi dažādai auditorijai – 17. un 18. maijā Latvijā viesosies Somijas apvienība "Hands Some Feet" ar ģimenes izrādi "Colorsphere", no 5. līdz 7. jūnijam būs iespējams redzēt Rīgas cirka skolas audzēkņu izrādi "Pasaki man pasaku", no 13. līdz 17. augustam iecerēts cirka festivāls "Re Rīga!", bet gada nogalē – Ziemassvētku izrādes visai ģimenei.

Izstāde "Jautrības metamorfozes" Rīgas cirka telpās Merķeļa ielā 4 apskatāma sestdienās no plkst. 12 līdz 16, kā arī pieejama izrāžu apmeklētājiem. Grupu apmeklējumus iespējams pieteikt arī darbdienās no 12. marta līdz 7. jūnijam.

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit