To, ka, lai vasara izdotos, jālasa grāmatas, ļoti labi zina izdevniecības "Latvijas Mediji" rīkotā lasīšanas maratona "Grāmatons" dalībnieki – bērni un ģimenes no visas Latvijas.

Reklāma

"Grāmatons" šogad notika jau ceturto gadu, un šoreiz tas tika rīkots sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku kustības "Restarts lasīšanai" ietvaros.

Līdzās citām lasīšanas iniciatīvām arī "Grāmatons" aicina lasīt un pastāstīt par izlasīto, taču "Grāmatona" galvenais mērķis ir lasīšanu parādīt arī kā patīkamu un aizraujošu laika pavadīšanas veidu vasaras brīvlaikā. Konkursa dalībnieki grāmatas ņem līdzi arī pie dabas, rīko tematiskas lasīšanas ballītes, iesaista aktivitātēs arī draugus, ģimenes locekļus un mājas mīluļus.

Šogad konkursā tika saņemts vairāk nekā 280 pieteikumu četrās vecuma kategorijās (3+, 6+, 11+ un ģimenes grupa), un četrdesmit veiksmīgākās un aktīvākās lasītāju ģimenes Rīgas svētkos – 17. augustā – pulcējās Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē, kur svinīgā gaisotnē saņēma balvas.

Dažas no balvām par īpaši radošu pieeju un aktivitāti piešķir konkursa žūrija, tāpat šogad savus favorītus izvēlējās Latvijas Nacionālais dabas muzejs, kā arī "Grāmatona" draugs jaunākajā lasītāju vecuma kategorijā – lācēns Ričijs Rū. Taču lielākā daļa balvu, tostarp galvenā balva, tiek izlozētas no visiem atbilstošajiem pieteikumiem, jo katrs lasītājs ir vērtība.

Daļa no Ričija Rū īpašās balvas saņēmējiem vecuma kategorijā 3+ un izdevniecības "Latvijas Mediji" pārstāves: Dārta Sīka (no labās priekšplānā), Līva Kukle un galvenā redaktore Inga Ābelīte.

Kā uzrunā apbalvošanas pasākuma apmeklētājiem norādīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, kustības "Restarts lasīšanai" mērķis ir panākt, lai bērniem un ģimenēm lasīt grāmatas šķistu tikpat pašsaprotami kā elpot un tas mājās tiktu darīts katru dienu. Viņa arī piebilda, ka Latvijas lasošākās ģimenes, kuras piedalās "Grāmatonā" un citās lasīšanas iniciatīvās, kā "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija" vai "Lasīšanas stafete", to jau zina un spēj paveikt.

Broču ģimene no Līgatnes piedalījās "Grāmatonā" vairākās vecuma kategorijās.

Ļoti liela nozīme "Grāmatona" veiksmīgā norisē ir Latvijas bibliotēku tīklam, jo daudzi lasītāji grāmatas meklē vietējās bibliotēkās. Konkursa dalībnieki apstiprināja, ka tieši bibliotēkas motivēja lasīt un iesaistīties, īpaši aktīvas bija, piemēram, Talsu un Rēzeknes bibliotēkas. Taču esot bijušas arī vietas, kur bibliotēkās nebija pieejama informācija par konkursu un arī nepieciešamās grāmatas.

Radoši konkursam piegāja arī vairāki dalībnieki, kas konkursā piedalījās attālināti. Tā, piemēram, piecpadsmit gadus vecais Londonā dzīvojošais Rendijs Buševics grāmatas lasīja "Skype" platformā kopā ar savu latviešu valodas skolotāju Inesi Vallenbergu, kura savukārt dzīvo Zviedrijā. Noslēguma pasākumam puisis bija sagatavojis aizkustinošu video sveicienu, kur atklāja, kā grāmatu lasīšana un iesaiste konkursos palīdz saglabāt latvisko identitāti un valodu.

"Grāmatona" organizatori no izdevniecības "Latvijas Mediji" uzsver – lasīt grāmatas vasarā visiem un jo īpaši skolēniem nav tikai literatūras skolotāja izdomāts mājas darbs, kurš daudzviet skolās pat vairs netiek uzdots. Grāmatu lasīšana mācību pārtraukumā ir vislabākais veids, kā nostiprināt valodas uztveri un vārdu krājumu, iegūt jaunas zināšanas par pasauli, kā arī uzlabot īstermiņa un ilgtermiņa atmiņu veidošanos, kas palīdzēs arī jebkurā citā jomā.

Patrīcija Artējeva no Valmieras ieguva konkursa galveno balvu – viedtālruni.

Konkursa galveno balvu – viedtālruni – šogad ieguva Patrīcija Artējeva no Valmieras, savukārt dāvanu karti jauna velosipēda iegādei no ZZK – Olīvija Belova no Smiltenes.

Olīvija Belova no Smiltenes saņēma dāvanu karti jauna velosipēda iegādei.

Konkursu atbalstīja Ventspils zinātnes centrs "Vizium", Latvijas Nacionālais dabas muzejs, ilūziju muzejs "Cosmos", "Stabilo", Līgatnes radošais kvartāls "Zeit", Tīklu parks, Gaujas nacionālais parks, kā arī izdevniecība "Iddea" ar žurnālu "Avene", "Avenīte", "Lielais detektīvs" un "Ucipuci" abonementiem.

"Grāmatona" dalībnieki: grāmatas ir aizkustinošas un izzinošas

Ieva Vīksne.

Ieva Vīksne, Tukums; par grāmatu "Deja, mīla, Parīze": "Ļoti romantiska grāmata. Es sapņoju aizbraukt uz Parīzi un tagad zinu vairāk par tās šarmu. Vēl man ļoti patīk balets, tādēļ uzzināt kaut ko par balerīnas dzīvi bija interesanti."

 

Loreta Lazdiņa.

Loreta Lazdiņa, Jēkabpils; par grāmatu "Mans brālis ķer dinozaurus": "Šī grāmata ir ļoti aizkustinoša, es dažās vietās pat apraudājos. Stāsts ļāva uz Dauna sindromu paraudzīties no cita skatpunkta – tā nav slimība, kas cilvēku padara mazāk pilnvērtīgu un neļauj iekļauties sabiedrībā, nebūt nē; tas vienkārši ir sindroms, ar kuru jāsadzīvo, ja tāds ir."

 

Hanna Rēveliņa.

Hanna Rēveliņa, Jelgava; par grāmatu "Kukaiņi un zirnekļi": "Vislabāk man patika lapa par zirnekļiem, jo es no tiem baidos, uzzināju, ka ir arī zirneklis, kurš māk lēkt."

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit