"Kultūrzīmes" piedāvā iknedēļas jaunāko grāmatu apskatu, kurā iekļauti dažādu Latvijas grāmatu izdevniecību jaunumi. Grāmatplauktā atrodami žanriski atšķirīgi gan Latvijas, gan ārvalstu autoru darbi, tulkojumi, proza un dzeja.

Sāra Kekeleinena, "Pēnelopes zobu tracis".

Sāra Kekeleinena, "Pēnelopes zobu tracis". Ilustrējusi Rēta Niemensivu. No somu valodas tulkojusi Gunta Pāvola. "Latvijas Mediji".

Kad Pēnelope tīra zobus, citiem labāk ir paslēpties. Tūlīt pat visu vannas istabu klāj zobu pasta. Bet tīrīt zobus ir tik garlaicīgi! Kad kustēties sāk viens no Pēnelopes priekšzobiem, viņa aizdomājas. Kādi tad ir zobgrauži, kuru dēļ zobi katru dienu jātīra? Kas izaugs izkritušā piena zoba vietā? Un kādas izskatās zobu laumiņas? Pēnelope kopā ar tēti atradīs atbildes un ar nerimstošu enerģiju pavisam ikdienišķas darbības pārvērtīs piedzīvojumā! Somu rakstnieces Sāras Kekeleinenas grāmata paredzēta bērniem vecumgrupā 3+.

Tatjana Žagare-Vītiņa, "Brāļi Žagari".

Tatjana Žagare-Vītiņa, "Brāļi Žagari". Māksliniece Katrīna Vasiļevska. "Dienas Grāmata".

"2017. gada Ziemassvētkus es svinēju Andreja un Jura vectēva mājās Kalna Žagaros netālu no Cēsīm. Tikko bija iznākusi mana grāmata par deviņiem ASV dzīvojošiem latviešiem, kuri cenšas nepazaudēt saikni ar Latviju. "Kad tu uzrakstīsi par mums?" smejoties jautāja viens no brāļiem.

Smējos kopā ar visiem, bet pēc laika sāku domāt – kāpēc ne?" stāsta grāmatas autore. Līdz 2005. gadam viņa dzīvoja Latvijā, strādāja par filozofijas un kultūrvēstures pasniedzēju un darbojās žurnālistikā. 2005. gadā pārcēlās uz dzīvi Mičiganas štatā ASV un raksta preses izdevumiem Latvijā. Līdz šim autorei iznākušas divas grāmatas.

Vita Zelče, Māris Zanders, "Ulmaņlaiki. Latvju autoritārisma īpatnības".

Vita Zelče, Māris Zanders, "Ulmaņlaiki. Latvju autoritārisma īpatnības". Redaktore Inita Saulīte-Zandere, māksliniece Anna Aizsilniece, korektors Alnis Auziņš. "Aminori".

Sērijas "Latvijas vēstures mīti un versijas" septītā grāmata stāsta par 1934. gada 15. maija apvērsumu Latvijā, dodot iespēju saprast, kā un kāpēc tas notika, kādēļ izdevās tik vienkārši un bija tik sekmīgs. Grāmatā analizēta Kārļa Ulmaņa personība, mediju loma apvērsuma veicināšanā un to lojalitāte varai pēc apvērsuma. "Lasot memuārus un vēstures apskatus, visu laiku ir sajūta, ka būtiskas ir tikai savstarpējās attiecības – to uzturēšana vai ārdīšana. Bet – kur ir valsts? Kur jums, politiķi, ir valsts intereses?" vaicā grāmatas autori.

"Maigās svārstības".

"Maigās svārstības". Sastādītāja un koncepcijas autore Sandra Krastiņa, Intas Sarkanes dizains. Tekstu autori: Elita Ansone, Rasa Jansone, Sniedze Kāle, Sandra Krastiņa, Una Meistere, Jānis Mitrēvics, Stella Pelše, Inese Riņķe, Laima Slava, Inga Šteimane, Kārlis Vērpe. "Neputns".

Izstāde akcija "Maigās svārstības" 1990. gadā izraisīja lielu rezonansi Latvijas kultūras vidē, un to kā būtisku mākslas notikumu vērtē arī šodien. Tolaik sabiedrība to uztvēra kā lielo pārmaiņu vizualizāciju. Mākslas darbus autori radīja skatītāju klātbūtnē izstāžu zālē "Latvija". Pats tapšanas process tika pieteikts kā mākslas notikums. Akcijas noslēgumā izveidoja ekspozīciju, vienas dienas laikā to atklāja un arī slēdza. Caur vienas mākslinieku grupas darbības pieredzi grāmatā iezīmēts trīsdesmit gadu periods Latvijas vizuālās mākslas kultūrainavā. Tās pirmajā daļā izsekots grupas kopizstādēm no 1981. līdz 1990. gadam, kas kulminē izstādē akcijā "Maigās svārstības". Otrajā daļā sniegts katra mākslinieka portrets ar dažādu autoru esejām un darbu reprodukcijām, fokusējoties uz individuālo ceļu un vietu Latvijas laikmetīgās mākslas ainā.

Roberts Grīns, "Karš. 33 stratēģijas".

Roberts Grīns, "Karš. 33 stratēģijas". No angļu valodas tulkojis Normunds Pukjans. "Zvaigzne ABC".

Leģendāru militāru konfliktu mācība mūsdienām, kas nozīmē efektīvus risinājumus reālām dzīves situācijām. Grāmatā aplūkota pasaules veiksmīgāko līderu pieredze un izmantotās stratēģijas, ar kurām iespējams uzvarēt kā kaujās, tā dzīvē.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.