"Kultūrzīmes" piedāvā iknedēļas jaunāko grāmatu apskatu, kurā iekļauti dažādu Latvijas grāmatu izdevniecību jaunumi. Grāmatplauktā atrodami žanriski atšķirīgi gan Latvijas, gan ārvalstu autoru darbi, tulkojumi, proza un dzeja.

Kai Āreleida, "Klusais okeāns". No igauņu valodas tulkojusi Lelde Rozīte. Grāmatas un vāka mākslinieciskais noformējums – Indulis Martinsons. "Latvijas Mediji".

Mēs tik daudz nezinām par saviem vecākiem. Un ir tik daudz, ko viņi pat nenojauš, ka mēs zinām. 2010. gads. Sanktpēterburga. Nejauši ieraugot vīrieti, ar kuru tiekas ciemos atbraukusī māte, Stellas atmiņā ataust 20. gs. 70. un 80. gados Tallinā pavadītā bērnība un jaunība un vecāku laulības ainas. Ar šodienas pieredzi, uzlūkojot ārēji saskanīgās laulības zemūdens straumes, Stella cenšas atrisināt arī pašas laulībā radušos samezglojumus. Emocionāli piesātinātais igauņu rakstnieces un tulkotājas romāns vēsta par ilgām pēc mīlestības un spēju to pieņemt, par noslēpumiem un to, ka gadiem ilgi nepateiktajam kādu dienu jānāk gaismā.

Evita Hofmane, "Simulacra". Vāka māksliniece Aija Andžāne. "Latvijas Mediji".

Romāna centrā ir jauns vīrietis Filips, viņa dzīve un jēgas meklējumi pēc bērnībā pārciestās ilgstošās vardarbības un nesenās jaunākā brāļa nāves. Vairīdamies, bet vienlaikus juzdams nepieciešamību pēc cilvēciska kontakta, Filips Zviedrijā izveidojis juteklisku un provocējošu kabarē uzvedumu, kas grauj robežas un spiež skatītājus ieskatīties dvēseles tumšākajos nostūros.

Oksana Zabužko, "Planēta Vērmele". No ukraiņu valodas tulkojusi Māra Poļakova. Literārais redaktors Vilis Kasims. Korektore Ildze Jurkāne. Sērijas dizains: Anna Aizsilniece. "Neputns".

Izlases pamatā ir 2020. gadā Kijivā iznākušais eseju krājums "Планета Полинь", tomēr īpaši latviešu izdevumam esejas atlasījusi pati autore, papildinot krājumu ar divu pēdējo gadu laikā presē publicēto, piemēram, eseju "Ko var mācīties no lielā blefa", kas 2022. gada martā publicēta "Times Literary Supplement", jau tulkota vismaz 23 valodās un sacēlusi īstu vētru Rietumu slāvistikā. Kopumā izlasē skarts ārkārtīgi plašs tēmu loks – tās ir gan apceres par ievērojamiem cilvēkiem, gan refleksija par notikumiem nesenajā un pavisam nesenajā vēsturē – deportācijām, avāriju Čornobiļā, krievu–ukraiņu kara kontekstu u. c. Autore sarakstījusi ievadu īpaši šai eseju izlasei latviešu valodā, bet tulkotāja Māra Poļakova teic: "Ar šo izlasi iecerēts paplašināt latviešu zināšanas par Ukrainas vēsturi un kultūru, padarīt tās precīzākas: lasot tik erudītas un skaidri domājošas ukraiņu rakstnieces esejas, zināšanas tiks gūtas no kvalitatīva pirmavota, nevis pārstāstos un interpretācijās."

Dzejas detektīvi. Kriminālspēle prozā un dzejā. Mākslinieki Jānis Esītis un Toms Kalninskis. "Dienas Grāmata".

"Autoru grupa "Tekstūra" pirmoreiz sanāca kopā 2019. gada maijā. Visnotaļ likumsakarīgi, ka agrāk vai vēlāk rodas kopdarbi. Savukārt šādas idejas nereti atnāk nejauši, kā tas notika ar šo asociatīvi ironisko, vienlaikus smeldzīgo un literārās dzīves atkailinošo tekstu "Dzejas detektīvi", kuru radījuši 13 autori (prozaiķe un 12 dzejnieki). Ir pat zināms kopdarba aizmetņa datums, proti, tā sākotne meklējama 2022. gada 14. oktobrī, kad "Tekstūras" ļaudīm tika reprezentēta tēma par detektīvžanru," teic viena no grāmatas detektīviem, dzejniece Sandra Ratniece.

Šarlote Linka, "Vientuļā nakts". No vācu valodas tulkojis Juris Miesnieks. "Zvaigzne ABC".

Aukstā decembra naktī jauna sieviete viena pati brauc pa vientuļu Ziemeļjorkšīras tīreli. Nākamajā rītā viņa tiek atrasta noslepkavota savā automašīnā, kas ir gandrīz ieputināta sniegā uz lauku ceļa. Taču pat sniegs nespēj noslēpt visas pēdas... Ir lieciniece, kas redzējusi, kā pa ceļam viņas automašīnā iekāpj kāds vīrietis. Viņas draugs? Svešinieks? Viņas slepkava? Šī ir ceturtā grāmata kriminālromānu sērijā par izmeklētāju Keitu Linvilu. Labā ziņa – tās visas var lasīt arī neatkarīgi citu no citas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.