Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien atbalstīja Kultūras ministrijas priekšlikumu 2024. gada budžetā paredzēt papildu līdzekļus 2 091 805 eiro apmērā, lai par 6% celtu valsts algoto kultūras darbinieku atalgojumu.

Reklāma

Naudu paredzēts novirzīt valsts teātru, orķestru, koru, cirka, operas un baleta darbinieku algām. Vienlaikus Budžeta komisija noraidīja "Apvienotā saraksta" ("AS") priekšlikumu novirzīt 4,7 miljonus eiro profesionālo mūziķu atalgojumam. Deputāts Česlavs Batņa ("AS") informēja, ka 2022. gada sākumā panākta vienošanās ar profesionālo mūziķu biedrību, ka atalgojums pieaugs katru gadu par 25%, līdz sasniegs vidējo valsts atalgojumu un attieksies uz aptuveni 3000 profesionālajiem mūziķiem.

Tāpat netika atbalstīts Nacionālās apvienības (NA) ierosinājums piešķirt 2,1 miljonu eiro profesionālo mākslas kolektīvu atalgojuma palielināšanai, 

"AS" priekšlikums piešķirt 3,15 miljonus eiro profesionālās mūzikas un mākslas ievirzes izglītības iestāžu pedagogu atalgojuma pieaugumam un slodzes sabalansēšanai, kā arī priekšlikums novirzīt 4,9 miljonus eiro amatierkolektīvu vadītāju atalgojuma palielinājumam. Tā vietā valdība jau ir atbalstījusi priekšlikumu par papildu finansējumu 1,2 miljoniem eiro turpmākajiem trīs gadiem, lai nodrošinātu Dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju darba samaksas reformai nepieciešamo finansējumu. Diriģents Ints Teterovskis komisijas sēdē norādīja, ka valsts piešķirtais finansējuma pieaugums nav pietiekams, atgādinot, ka plānotais pieaugums bija 4,9 miljoni eiro nākamajā gadā un pēc tam vēl tikpat. Plānotie 1,2 miljoni eiro Teterovska ieskatā "ir inflācijas kompensēšana pie neesoša atalgojuma".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.