Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pieņēmis lēmumu uzsākt reģistrācijas procedūru aizsargātai ģeogrāfiskās izcelsmes norādei "Aglonas maizes veistūklis", liecina PVD publicētā informācija.

Reklāma

Iesniegumu par aizsargātas ģeogrāfiskās norādes reģistrēšanu PVD iesniedza ražotāju grupa "Aglonas maize", SIA "Dūšai" un Maizes muzejs.

Arī citviet Latvijā tiek cepta līdzīga maize, piemēram, Vidzemē Meteņu slokātnis: izrullēta maizes mīkla, uz kuras uzber sagrieztu gaļu un sīpolus, pārziež ar sagrūstām kaņepēm, pārklāj ar otru mīklas kārtu. Taču Aglonai ir citāds vīstoklis, un to sauc par Aglonas maizes veistūkli.

Veistūklis ir cepts no Latvijas vietējo, vēsturiski audzēto rudzu šķirņu miltiem, kas plaucēti un ieraudzēti ar dabīgo ieraugu tikai liepas vai apses koka kublā.

Aglonas maizes veistūkļa ražošanas process ilgst 28–36 stundas. Process sastāv no vairākiem posmiem: plaucējuma gatavošanas, tā ieraudzēšanas, rudzu mīklas mīcīšanas, veistūkļa formas izveidošanas, pildījuma – kūpināta speķa un sīpolu sagriešanas, uzklāšanas uz izplacinātās mīklas kārtas, pildījuma ievīstīšanas mīklā, klaipiņa izveidošanas un izcepšanas. 

Viss maizes cepšanas process ir roku darbs.

Aglonas kukuļa izejvielas.

Attiecīgo iesniegumu PVD saņēma 2023. gada 18. aprīlī, bet 31. jūlijā un 4. septembrī dienests saņēma precizētu dokumentāciju. PVD lēmumu par reģistrācijas procesa uzsākšanu pieņēma 12.septembrī.

PVD informē, ka viena mēneša laikā jebkura persona var iesniegt iebildumu par Latvijā ražota produkta reģistrāciju aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā.

PVD  atgādina, ka aizsargāta ģeogrāfiskās izcelsmes norāde ir nosaukums, kas identificē produktu, kura izcelsme ir konkrētā vietā, tā kvalitāte, reputācija vai citas īpašības galvenokārt saistāmas ar ģeogrāfisko izcelsmi, kā arī vismaz viens produkta ražošanas posms notiek noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā.

Eiropas Savienībā ir reģistrētas vairāk nekā 900 aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norādes, tostarp Latvijas produkti "Rucavas baltais sviests", "Carnikavas nēģi" un "Salacgrīvas nēģi".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu