"Kultūrzīmes" piedāvā iknedēļas jaunāko grāmatu apskatu, kurā iekļauti dažādu Latvijas grāmatu izdevniecību jaunumi. Grāmatplauktā atrodami žanriski atšķirīgi gan Latvijas, gan ārvalstu autoru darbi, tulkojumi, proza un dzeja.

Anta Rugāte, "Mūsu Gerda".

Anta Rugāte, "Mūsu Gerda". Mākslinieks Indulis Martinsons. "Latvijas Mediji".

Šis ir Antas Rugātes dokumentāls stāsts par leģendāro vispirms Rīgas, tad Latvijas televīzijas ētera personību, sava laika Latvijas stila ikonu, izcilu ārsti, lībiešu kultūras kopēju mūža otrajā pusē un cilvēku ar dziļi traģisku likteni Gerdu Sinkēviču (Grīvu-Kriķi-Riekstiņu), kurai šogad apritētu 90 gadu.

Laura Jambuševa, "Diena, kuru es pārvērtu".

Laura Jambuševa, "Diena, kuru es pārvērtu". Ilustrējusi Anete Bajāre-Babčuka. "Latvijas Mediji".

Šai bija jābūt izcilai dienai – mazā Marta dzimšanas dienai! Taču līst lietus, kūka ir pagalam un nekas nenotiek pēc plāna. Vai dienu vēl iespējams glābt? Grāmatu blogeres Lauras Jambuševas aizkustinošais un vienmēr aktuālais stāsts ar lieliskajām mākslinieces Anetes Bajāres-Babčukas ilustrācijām uzrunās gan mazus, gan lielus lasītājus un ir paredzēts bērniem vecumgrupā 3+. Grāmata ir izdevniecības "Latvijas Mediji" rīkotā bērnu grāmatu manuskriptu konkursa laureāte.

Nora Ikstena, "Jōna".

Nora Ikstena, "Jōna". Mākslinieks Jānis Esītis. "Dienas Grāmata".

Grāmatas autore raksta: "Mēs nereti sakām – dzīvot ar joni. Skaisti, plaši, ar prieku un vērienu. Tomēr līdzās neredzama, itin bieži tikko manāma, bet citreiz gluži acu priekšā materializējoties, plīvo kāda acumirklī pat vārdā nenosaucama sajūta. Es to iedēvēju par jōnu. Kas ir šī jōna? Vai tā vada? Vai ir iespējams izvēlēties: ļauties tai vai neļauties? Ko darīt, kad dzīve, kuru tu dzīvo, vairs it kā nemaz nav tava un viss, kas iepriekš šķitis nereāls, kļūst biedējoši reāls?"

Andris Zeibots, "Pneuma".

Andris Zeibots, "Pneuma". Mākslinieks Jānis Esītis. "Dienas Grāmata".

Rakstnieka prozaiķa, dzejnieka, dramaturga un esejista Andra Zeibota (1950) jaunākais romāns vēsta par tiekšanos psihes kosmosa un kosmosa psihes dzīlēs un pneumas (mūžīgās elpas) un sevis "cita" apziņas meklējumiem. "Pneuma" ved lasītāju cilvēciskā saprāta (ne)ierobežoto iespēju un attiecīgi tikpat neierobežoto briesmu pilnā pasaulē, kurā notiek indivīda garīguma cīņa ar vispārpieņemtiem izdzīvošanas mītiem un sabiedrības objektivizēto normalitāti, ieaudzinātām un iemācītām shēmām: politiskām, sociālām, institūciju vai tradīciju uzspiestām.

"Rūdolfs Pinnis". Latvijas mākslas klasikas sērija.

"Rūdolfs Pinnis". Latvijas mākslas klasikas sērija. Redaktore Laima Slava. Grāmatas autore Dace Lamberga, literārā redaktore Guna Pence, attēlu apstrāde – Jānis Pauzers, sērijas māksliniece Anta Pence. "Neputns".

Rūdolfa Piņņa personība asociējas ar spilgtu 20. gs. latviešu mākslas leģendu. Drosmīgo, kolorītā skaļi vērienīgo meistara izteiksmes veidu apvija emocionāla noslēpumainība, ko izraisīja vārds – Parīze. Pašā 20. gadsimta sākumā dzimušā Piņņa daiļrade hronoloģiski būtu saistāma ar latviešu glezniecību pirms Otrā pasaules kara, ar Eduarda Kalniņa, Jāņa Tīdemaņa, Valda Kalnrozes, Kārļa Neiļa vai pat desmit gadus jaunākā Kārļa Padega paaudzi. Taču 30. gados Rūdolfa Piņņa vārdu Latvijā gandrīz nepazina, jo gleznotājs tolaik bija simtprocentīgs parīzietis. Par glezniecību Rūdolfs Pinnis savulaik izteicies: "Sevis pārvarēšana, sevis nežēlošana – tas ir galvenais māksliniekam."

Reinis Rubenis, "Ar skatu uz debesīm un kājām uz zemes".

Reinis Rubenis, "Ar skatu uz debesīm un kājām uz zemes". Redaktores Antra Bula un Inita Saulīte-Zandere. Dizaina idejas autore Linda Lagzdiņa-Rubene. "Aminori".

Uzņēmējs, baņķieris un finansists Reinis Rubenis, filozofu Andra un Māras Rubeņu dēls, divdesmit gadus strādāja banku sektorā un gandrīz sešus no tiem bija "Swedbank Latvija" valdes priekšsēdētājs. Kā atzīst kolēģi bankā, Rubenis bijis ļoti harismātisks vadītājs un šo gadu laikā daudz sarunājies ar darbiniekiem, pat rakstījis viņiem vēstules. Šajā grāmatā apkopoti vērtīgākie un iedvesmojošākie fragmenti no Reiņa Rubeņa runām, viņa pārdomu raksti žurnālā "Klubs" un intervijas dažādos preses izdevumos.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.