Sācies novembris, kas ir arī Nacionālais romānu rakstīšanas mēnesis (NaNoWriMo), un tas ir labs laiks, lai radošās idejas, kuras virmo gaisā, noķertu un uzliktu uz papīra.

Reklāma

Izdevniecība "Latvijas Mediji" gaidīs aktuālus manuskriptus visdažādākajos žanros. 

1999. gadā ar Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize" aizsākās gan izdevniecība "Latvijas Mediji" (tobrīd "Lauku Avīze"), gan arī oriģinālliteratūras sērija "Vakara romāns" (tobrīd "Lata romāns"). Ir mainījušies nosaukumi, tomēr 2024. ir jubileju gads: gan izdevniecība svinēs 25 gadu pastāvēšanas jubileju, gan sērija - 300. grāmatas iznākšanu. 

Sērija "Vakara romāns" pastāv, pateicoties jauniem un pieredzējušiem autoriem, kuri katru gadu iesūta savus manuskriptus konkursā. Nākamais konkurss, "Vakara romāns 2025", jau sācies, un manuskriptus tam var iesūtīt līdz pat 2024. gada 30. aprīļa pusnaktij.
Sīkāku informāciju un autora anketu skatiet nolikumā.

Konkursa mērķis:

  • veicināt latviešu oriģinālliteratūras tapšanu, izdodot aktuālas, aizraujošas, literāri kvalitatīvas un vizuāli pievilcīgas grāmatas;
  • sekmēt latviešu oriģinālliteratūras popularitāti un konkurētspēju Latvijas tirgū.

NOLIKUMS

Konkursa uzdevumi:

1) nodrošināt vienādus konkurences apstākļus visiem autoriem, kas raksta daiļliteratūru latviešu valodā (gan profesionāliem rakstniekiem, gan iesācējiem);

2) izdot aizraujošu un kvalitatīvu oriģinālliteratūru labā latviešu valodā, romānus ar raitu sižetu un kompozicionāli vienotus, piemērotus drukāšanai laikrakstā turpinājumos.

Konkursa honorāru fonds – līdz EUR 16 000. Žūrijai ir tiesības nomināciju skaitu un autorhonorāru apjomu noteikt atbilstoši iesniegto darbu kvalitātei, nepiešķirot kādu no vietām, piešķirot dalītu vietu vai speciālbalvu.

Noteikumi: 

  • konkursā jāiesniedz iepriekš nepublicēts romāna manuskripts;
  • konkursa prioritāte – aktuāli romantiskie, sadzīves, humoristiskie romāni un detektīvi, kas dokumentē mūsu laiku, apraksta lasītājiem pazīstamas situācijas, manuskriptam jābūt dzīvi apliecinošam un saistošam;
  • romāniem jābūt ar raitu sižetu, piemērotiem drukāšanai turpinājumos laikrakstā;
  • romānu tematikai jābūt atbilstošai izvēlētajam žanram, ikvienam lasītājam labi saprotamai;
  • romāna žanrs jānorāda manuskripta sākumā pie nosaukuma;
  • iesniedzamā manuskripta apjoms – no 250 000 līdz 300 000 rakstu zīmēm, ieskaitot atstarpes (precīzs apjoms jānorāda pie manuskripta nosaukuma);
  • viens autors var iesniegt vairākus manuskriptus;
  • manuskripti, kas žūrijai bijuši iesniegti uz vērtēšanu iepriekš rīkotajos "Vakara romāna" konkursos, netiek vērtēti. 

Galvenie vērtēšanas kritēriji: 

  • tematiskā aktualitāte un atbilstība avīzes romāna stilam;
  • kopta, izvēlētajam žanram, aprakstītajiem notikumiem un tēliem atbilstoša latviešu valoda;
  • mākslinieciskums;
  • kompozicionālais veselums;
  • oriģinalitāte. 

Romānu iesniegšana 

  • Romānam jābūt anonīmam, ar nosaukumu, tam jānorāda temata žanrs un precīzs rakstu zīmju skaits.
  • Manuskriptā jāievēro šādi parametri: šrifts Times New Roman, burtu lielums 12, rindu intervāls 1,5, formāts – .doc vai .rtf.
  • Romānus iesūta tikai elektroniski uz e-pastu  vakararomans@latvijasmediji.lv.
  • Manuskriptiem jābūt anonīmiem, ziņas par autoru, CV un kontaktinformāciju pievienojot atsevišķā failā atbilstoši anketai.
  • Ja romānam ir vairāki autori, jānorāda informācija par visiem autoriem.
  • Darbā nedrīkst izmantot formatējuma veidus, kas apgrūtina romāna lasīšanu (piemēram, tekstā ievietoti attēli, lappušu malu noformējums utt.). 

Manuskriptam jābūt autora oriģināldarbam. Romāni ar plaģiāta pazīmēm tiek diskvalificēti. 

Ja romāna fragmenti iepriekš tikuši publicēti internetā, līdz romāna iesniegšanai konkursā tie jāizņem; pretējā gadījumā romāns tiek diskvalificēts. 

Romānam jābūt pabeigtam. Konkursā netiek vērtētas atsevišķas lielāka apjoma darbu, piemēram, romānu sēriju, daļas. 

Romānu iesniedzot, autors apliecina piekrišanu romāna publicēšanai AS "Latvijas Mediji" izdevniecībā un turpinājumos laikrakstā "Latvijas Avīze". 

Manuskripti iesūtāmi uz epasta adresi vakararomans@latvijasmediji.lv ar norādi  "Konkursam "Vakara romāns 2025". Iesūtītājs saņems atbildi, ka manuskripts saņemts un iekļauts konkursa izvērtēšanā 

Iesūtīšanas termiņš – 2024. gada 30. aprīļa plkst. 23.59. 

Vērtēšana un apbalvošana 

Romānus vērtē A/S "Latvijas Mediji" izveidota žūrijas komisija. 

Oriģinālliteratūras konkursa "Vakara romāns 2025" darbus vērtēs (no kreisās): Linda Kusiņa-Šulce, Rolanda Bula, Kristīne Kirkila un Aivars Eipurs.

Pēc konkursa rezultātu paziņošanas izdevējs vienojas ar ar katru izdošanai apstiprinātā darba autoru par grāmatas izdošanas nosacījumiem. Izcīnot godalgotu vietu, informācija par autora panākumiem konkursā tiek norādīta uz grāmatas 1. vāka.

 Ja iesniegtais manuskripts neatbilst konkursa nolikumam, bet ir literāri augstvērtīgs, AS "Latvijas Mediji" patur tiesības to nevērtēt konkursa kārtībā, bet piedāvāt autoram iespēju izdot darbu grāmatā, slēdzot autorlīgumu

 Žūrijas komisijai ir tiesības lemt par veicināšanas prēmiju piešķiršanu autoriem, kuru romāni atzīti par izdošanai derīgiem.

 Izdevniecība "Latvijas Mediji" patur tiesības prēmijas nepiešķirt un/vai romānus nepublicēt, ja iesniegtie romāni, pamatojoties uz žūrijas komisijas vērtējumu, neatbilst konkursa kritērijiem. 

Konkursa norise

Romānu iesniegšana notiek no izsludināšanas brīža līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Romānu vērtēšana norisinās no 2024. gada 6. maija līdz 2021. gada 31. jūlijam.

Konkursa uzvarētāji tiek paziņoti ne vēlāk kā līdz 2024. gada 5. augustam.

Izdevniecība konkursā atzinību neguvušos manuskriptus nerecenzē un žūrijas lēmumu nepamato.

Autora anketa

1. Autors vārds, uzvārds

2. Kontakttālrunis

3. E-pasts

4. Īsas ziņas par izglītību un darba pieredzi

5. Īss ieskats līdzšinējā radošajā darbībā (publikācijas, dalība literāros semināros / meistardarbnīcās / lasījumos)

6. Manuskripta anotācija

7. Kā uzzinājāt par konkursu "Vakara romāns 2025"?

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit