Vārdu salikumu vers libre literatūrzinātnē lieto, lai apzīmētu brīvas, atvērtas dzejas stilu, kas ļauj nepieturēties konkrēta ritma un struktūras rāmim. Šādu nosaukumu debijas albumam devusi arī talantīgā dziedātāja un dziesmu rakstniece Loreta Reide (18). Savu domu viņa precizē: vers libre nozīmē impulsīvus, nejaušus domu gājienus. «Dziesmas albumā ir kā mazi, impulsīvi uzplaiksnījumi,» paskaidro dziedātāja.

Loreta Reide. vers libre
4,5/5

Loreta kļuva pazīstama pirms trim gadiem, pašā pandēmijas jucekļa sākumā, kad klajā nāca viņas četru dziesmu EP Ieroči. Tobrīd 15 gadus vecā dziedātāja radiostacijas iekaroja ar ironisko singlu Zāles, ko viņai palīdzēja ieskaņot Triānas parka soliste Agnese Rakovska, kas bija uzņēmusies šefību pār jauno dziedātāju, un pieredzējušais producents Kaspars Ansons, kurš dziesmas konstruēšanā izmantoja vienu no saviem muzikālā piegriezuma šabloniem.

Nu jau pāris gadus Loreta pati kļuvusi par pilntiesīgu producenti. Kopš 16 gadu vecuma viņa dzīvo starp Rīgu un Berlīni, kur bakalaura līmenī (radošo industriju un tehnoloģiju institūtā Catalyst) apgūst skaņu inženiera prasmes un jaunās dziesmas ir gan sacerējusi, gan ieskaņojusi, gan miksējusi. Muzikālie pamati dziedātājas izglītībā ielikti jau Rīgā, Loreta mācījusies klavierspēli Jāzepa Mediņa skolā un dziedājusi popmūziku bērnu vokālajā studijā Rasa. Būdama pavisam maza meitene, piedalījusies televīzijas raidījumā Kas te? Es te!, kurā kopā ar Pukšu (Jāni Apeini) skanīgi nodziedāja latviešu tautasdziesmu Sijā auzas, tautu meita

Loreta atzīst, ka izraušanās no Latvijas viņai bija nepieciešamība. «Berlīne man iedeva brīvības sajūtu — radīt to, ko pati vēlos,» viņa saka. Mērķis bija izpētīt tehnisko pusi — spēt pašai no A līdz Z ierakstīt savu mūziku. «Tādā veidā klausītāji var sadzirdēt manu autentiskumu un to, ko vēlos pateikt.»

Loreta Reide.

Šāda nobriedusi domāšana, vēlme meklēt sevi, savu unikālo skanējumu un paust savu vēstījumu, nevis ļauties mūzikas industrijas radītajām formulām, liecina, ka mūsu priekšā ir nopietna jauna māksliniece, kura nedomā komerciālās kategorijās. Vismaz patlaban.

Jaunajā desmit dziesmu albumā, kas hronometrāžas ziņā tikai nedaudz pārsniedz 25 minūtes, visas dziesmas ir latviešu valodā, rūpīgi izauklētas, divus gadus aprušinātas savā klēpjdatorā un ir visnotaļ personiskas. Skaņdarbu tapšanu ietekmējusi pašas pieredze attiecību veidošanā — tātad stāsti par pieaugšanu un piedošanu. «Agrāk ietekmējos no citiem cilvēkiem un veidoju sadarbību, bet šoreiz visu, sākot no teksta, mūzikas līdz ierakstam, radīju pati — tas ir intīms albums. Tik patiesa neesmu bijusi nekad un nevienā savā darbā,» atzīst Loreta.

Žanriski albums balansē starp elektropopu un mūsdienu R&B, šur tur eksperimentējot ar ambientām atkāpēm, kā dzirdams ievada kompozīcijā gadalaikus intro. Dūcoša fona sintezatoru skaņa, stīgu iespēles un Loretas nedaudz «vokodētā» (ar vocoder efektu apstrādātā) balss (viņa dzied: «Es nozvērējos neraudāt, ja mēs izdzīvosim četrus gadalaikus») sasaucas ar FKA twigs vai kanādiešu mūziķa Eibela Tesfeja jeb The Weeknd agrīnajiem ierakstiem. Arī tituldziesma vers libre ir tumšs, čukstoši juteklisks hiphops, kas labi varētu skanēt piecos no rīta kādā piedūmotā deju zālē. 

Loreta Reide "Vers Libre".

Loreta pie savām muzikālajām ietekmēm min Z paaudzes superzvaigzni Biliju Eilišu, sapņaino Kali Učisu, taču, dzīvodama Berlīnē, uzsūkusi arī vācu jaunās mūzikas vilni, piemēram, dziedātājas un reperes Ninas Čubas daiļradi. Reides albums paģēr iedziļināšanos, ar pirmo klausīšanās reizi tas rokā nedodas, taču viens skaņdarbs nostrādā jau ar pirmajiem akordiem. Dziesma ar svešiniekiem ir kustīgs, vidēja tempa disko un fanka skaņdarbs labākajās žanra tradīcijās. «Ar svešiniekiem kliedē vientulību, ar svešiniekiem,» skan hipnotiskais piedziedājums, liekot ritmā piesist kāju.

Vēl viens potenciāls radiohits ir priekšpilsēta, kurš balansē starp hiphopu un triphopu. «Tavas acis mani nebiedē vairs, mēs pat nebijām kā zeme, gaiss, bet zemapziņā tu domā par mani, šobrīd mani nekas nebaida vairs,» skan dziesmas vārdi. Emocionāli atkailināta ir dziesma cik man bija grūti (tās sākotnējais nosaukums bijis meloju sev). «Es upurējos, bet tu nesajuti,» jutekliski dzied Loreta, muzikālā pavadījuma fonā apzināti, varbūt arī neapzināti, iestrādājot harmonijas no Depeche Mode klasiskā Enjoy The Silence. Albuma vidū ieskaņota minūti gara interlūdija atskatos, kurai seko balāde gulbji. To Loreta pirmo reizi izpildīja decembrī labdarības maratona Dod pieci studijā Doma laukumā. Dziesma ir par tuvu cilvēku pasargāšanu, toreiz minēja dziedātāja. 

Loreta Reide.

Albuma vāka foto autore ir fotogrāfe no Berlīnes Aida Labrina, bet dizainu veidojusi pati Loreta. «Uz vāka esmu nedaudz iegrimusi pārdomās, kas arī pasaka priekšā, par ko ir albums. Redzami arī spārni, kas man simbolizē brīvību, kā arī spēju sevi pasargāt,» izstāsta dziedātāja. 
vers libre ir negaidīts, patīkams pārsteigums, pārliecinošs jaunas sievietes pieteikums Latvijas populārajā mūzikā. Blakus EZIA pagājušā gada debijas albumam tas ļauj ielūkoties Latvijas popa un urbānās mūzikas nākotnē.

Noklausies albumu: 

Materiāls tapis sadarbībā ar žurnālu "Ir". 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.