Kas īsti notiek ar Gustavo? Vai tiešām viņš ir atgriezies, atsaucies uz fanu aicinājumu pagājušovasar izdotajā dziesmā Mums vajag atpakaļ Gustavo? Vai atgriezies ir tikai Gustavo projekts, kā to reizēm dēvē pats Gustavs Butelis (44), un to patiesībā vada Arstarulsmirus — repera pēdējo desmit gadu alter ego. Un vai vispār šis Arstarulsmirus — kādreizējā agronoma, Krimas iissiidioloģijas kulta līdera Sergeja Cveļova iedvesmotais tēls — bijis īsts? Atbildes uz šiem jautājumiem līdz galam nesniedz arī Gustavo piektais studijas albums Tagad tikai sākās, jo kā lai citādi skaidro frāzi dziesmā Divdabis: «Tu vispār piefiksēji, cilādams tur savu gandžu, ka Arstarulsmirus bija spilgtākais Gustavo pančs?» No šiem vārdiem varam pat secināt, ka Gustavo visus šos gadus ir apzināti slēpies vai ticis slēpts aiz kaut kāda grūti izrunājama vārda, kvazireliģiskām praksēm, superpozitīvas domu plūsmas un filozofiskām «vēlējuma dziesmām».

Gustavo. Tagad tikai sākās

(Gustavo)

4,5/5 

Turot rokās jauno Gustavo CD, jau noformējumā (dizaina autori ir Jānis Lauznis un Gustavo, foto Artūrs Kondrāts) redzamas pirmās atkāpes no Arstarulsmirus vizuālās estētikas. Agrāk dominējošos zilos toņus nomainījis Gustavo melnais un sarkanais. Arī mūzika ir mazliet citāda, tiesa, vēl Arstarulsmirus nesenākajos ierakstos, īpaši albumā Dedz (2022), varēja saklausīt kaut ko, kā joko reperis, no vecā labā jeb jaunā sliktā Gustavo. 

No vienas puses, albums ir jauna lappuse Gustavo daiļradē; no otras, tas mūsu priekšā ir izklājies kā loģisks atvasinājums vai turpinājums Arstarulsmirus projektam, paņemot no tā līdzi arī dažus sadarbības partnerus un viesmūziķus. 

Pats Gustiņš atzīst, ka, ņemot vērā ilgo laiku kopš iepriekšējā Gustavo albuma Pilsētas portāls (2011), jauno plati viņš veidojis tā, it kā tā būtu viņa debija. Arī iedvesmu smēlies, klausoties repera anša koncertu Mežaparkā. «Gāju mājās pacilātā omā, un galvā jau rosījās idejas,» viņš atminas 2021. gada vasaras notikumus. Dažās dziesmās Gustavo pat citē šo to no anša — par maizes piedrupināšanu un to, kas «deg manā bākā».

Būdams perfekcionists, Gustavs atzīst, ka iepriekšējie albumi tapuši ilgi un mokoši, taču Tagad tikai sākās radīts saspiestākā laika nogrieznī — no 2022. gada jūnija līdz 2023. gada februārim kopā ar uzticamo skaņu inženieri Sergeju Laletinu studijā Amstersounds. Pēdējos mēnešus mūziķis bijis kā nospriegota atspere, visu laiku pie sevis bubinādams rīmes, piemeklēdams dziesmām pareizos vārdus. 
Un tieši teksts ir tas, kas padara šo ierakstu īpašu. Katrā dziesmā ir frāzes, kuras kā ziņu virsraksti sniedz ieskatu dienas notikumos. Gustavo gadījumā šī diena ir ilgusi vairāk nekā desmit gadus. 
Albuma pirmajā sacerējumā Saradīts Gustavs atzīst, ka bez radošā procesa viņa dzīve būtu bezjēdzīga. 

«Albumā iekļāvu personiskus, pašironiskus stāstus, kurus caurvij pārdomas par radošo pašizpausmi kā manas dzīves stūrakmeni,»

stāsta reperis. «Bez radīšanas jūtos bezvērtīgs sūds,» viņš deklamē. Šādus vārdus noteikti neatļautos lietot korektais Arstarulsmirus. Par radošo procesu, paša uzstādīto kvalitātes latiņu, kas «slejas kā kapenes», par spilgtā debijas albuma Beidzot! nospiedumu skan vārdi dziesmās Mega vīzija un Paštaisītas jūtas.  

Gustavo "Tagad tikai sākās"

 

Albuma tituldziesma, kur Gustavam vēl ilgi nāksies skaidrot vārda «sākties» pagātnes formas «sākās» izvēli, pirmo reizi vienā ierakstā apvieno trīs ceturtdaļas no grupas FACT dalībniekiem. Gustavs pasmejas, ka bez Jāņa Kalniņa, kas bija ceturtais grupas biedrs, viņš, Ozols un Čižiks ir tikai tāds FAT. Bez C. Kustīgā fanka un hiphopa ritmā ieturētais skaņdarbs ir viens no ieraksta jaudīgākajiem darbiem, īpaši gribas izcelt enerģisko Ozola pantu otrās minūtes sākumā. 

Divas albuma spēcīgākās dziesmas ir Divdabis un Efekts. Pirmā, kas tapusi kopā ar seno cīņubiedru Dj Monsta, izklausās kā vecais labais Gustavo-tabasko — sarkastiska un dzēlīga. Arī kopdarbs ar ansi Efekts ir mūsdenīgs un dzīvs — šeit nav ne miņas no Arstarulsmirus

Interesants ir stāsts par dziesmas rašanos. Kādā no koncertiem ansis esot izmēģinājis savu efektu kasti, mikrofonā atkārtodams tradicionālo «viens, viens, divi — tas ir tikai efekts». Bet Gustava prātā zibenīgi radās dziesmas ideja. 

Abi mūziķi labi apzinās, ka katrs ir sava laika spožākais repa kultūras nesējs, un tāpēc arī tekstos nedaudz ironizē par šļupstošajiem reperiem («Hiphopā nav runas defektu, bet runas efekti»), kā arī neslēpj savu īpašo statusu («Mēs ar Gustavo to darām, lai šitam visam būtu... Mocarta efekts»).
Vēl pie viesmāksliniekiem jāmin Arnis Račinskis (Laika suns), radio balss Sanda Dejus, dziedātāja Laima Dimanta.

Atšķirībā no agrīnā Gustavo, 2023. gada Gustavo avatars sekojis līdzi arī dažām mūsdienu Latvijas hiphopa tendencēm, piemēram, ik pa laikam tekstos iepinot arī kādas angļu valodas frāzes (lift of, cheap talk, rock bottom). Taču kopumā albuma skanējums ir samērā tradicionāls, bīti pat nedaudz «atvilkti», bez masīvas stampāšanas. Gustavs vienmēr bijis Latvijas hiphopa kultūras atskaites punkts, kvalitātes garants un etalons. Jaunais albums to lieku reizi atgādina.

Materiāls tapis sadarbībā ar žurnālu "Ir".