24. janvāra rītā 73 gadu vecumā pēc smagas slimības mūžībā devies filmu studijas "Animācijas brigāde" vadītājs, leļļu mākslinieks, scenārists, producents un bērnu grāmatu autors Māris Putniņš, informē tuvinieki.

Reklāma

Kā raksta sieva Dace Rožlapa: ".. Mans mīļais Putns ir aizlidojis pie vecajiem draugiem un cīņu biedriem. Tagad skanēs lustīga klavierspēle kopā ar māmiņu Jautrīti Putniņu, tiks jestri jokots ar Mārtiņu Braunu, neremdināma koķetērija ar viņa mīļajām aktrisēm, glāze balzāma ar manu tētiņu Daili Rožlapu un mīļā kaķenīte Keira atkal tiks lutināta līdz ģībonim. .."

Kā liecina Latvijas Radošo savienību padomes dati, Putniņš beidzis Valsts Leļļu teātra aktieru studiju, mācījies Valsts Mākslas Akadēmijā un Liepājas Pedagoģijas institūtā. Strādājis Liepājas teātrī no 1973. līdz 1985. gadam, atveidojis 69 lomas. Rīgas Kinostudijas leļļu filmu studijā strādājis no 1985. līdz 1991. gadam. Kopš 1991. gada bijis animācijas studijas "Animācijas Brigāde" vadītājs un producents.

Putniņš savu karjeru sāka 1970. gadu vidū spēlfilmās kā aktieris. 1980. gados viņš uzsāka darbu Latvijas leļļu animācijas tradīcijas kopšanā. Kā vēsta "lsm.lv", kopš 1991. gada ir iznākušas vismaz 30 īsfilmas ar zīmolu "Avārijas brigāde". Putniņš ir bijis arī producents un scenāriju autors pilnmetrāžas animācijas filmai "Lielais Indriķis", kas nominēta "Lielajam Kristapam".

Putniņš strādājis kā animācijas filmu producents, mākslinieks, scenāriju autors un režisors, un viņa filmogrāfiju veido vairāk nekā 80 kinodarbu nosaukumi. Putniņa veidoti ir seriāli "Avārijas brigāde", "Munks un Lemijs", "Zvēri", "Minifilmas" un citi darbi, to skaitā pilnmetrāžas leļļu filma "Trīs musketieri". Putniņš ir arī piedzīvojumu grāmatu sērijas "Mežonīgie pīrāgi" autors.

Par izcilu radošo ieguldījumu kultūrā un leļļu animācijas kino Putniņš godalgots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.