Maltās gaļas mērce ir viens no tiem ēdieniem, kas var kļūt par īstu vakariņu simbolu, ja vien to pagatavo pareizi. Kā šefpavārs Sirmais atklāj TV kanāla 360 gatavošanas raidījumā “Dr. Sirmais”, vairums mērces garšas noslēpumu slēpjas tieši gaļas vārīšanas procesā, kur tiek izcelts katras sastāvdaļas raksturs, un radīts bagātīgs, pilnvērtīgs aromāts.

Reklāma

Šefpavārs Mārtiņš Sirmais dalās savā pieredzē, lai arī tev izdotos pagatavot lielisku maltās gaļas mērci. Sirmais iesaka sākumā nedaudz apcept, it kā karamelizējot burkānus un sīpolus. Kad dārzenīši ir praktiski gatavi, pannā pielej ūdeni un tikai tad pievieno malto gaļu – sanāk, ka maltā gaļa nevis cepsies, bet vārīsies. 

"Principā tā ideja ir tāda, ka tā mērce ir jāvāra to apcepto dārzeņu buljonā. No tās pašas gaļas arī iznāk ūdens – sanāks kā tāda Boloņas mērce. Tikai mēs Latvijā to taisām ar saldo vai skābo krējumu," stāsta šefpavārs.

Sirmais atgādina – noteikti neaizmirsti par muskatriekstu! Tas dos mērcei īpašu aromātu. Kad mērcei pievienots krējums, tad jāgaida vien līdz tā sabiezē līdz nepieciešamai konsistencei un gatavs.

Turpretī, ja vēlies mērces iebiezināšanai izmantot miltus, tad Sirmais iesaka vispirms apcept sīpolus un burkānus, pievienot sviesta pikucīti un tad miltus – tad mērce sanāks brūnganāka un tumīgāka.

VIDEO:

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu