Žāvētas aprikozes, dateles un vīģes ir kā radītas, lai tajās pildītu kaut ko gardu. Šādas uzkodas ne vien kārdinoši izskatās, bet arī debešķīgi garšo pie kafijas vai augļu tējas.
Dateles ar valriekstiem
• 20 žāvētu dateļu
• 150 g Filadelfijas siera
• 70 g valriekstu (pusītes)
• Ēdamkarote apelsīna sulas
• Ēdamkarote medus
• 2 ēdamkarotes rīvētas apelsīna miziņas
Dateles gareniski pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Labāk izvēlēties stingras dateles, jo ar mīkstajām grūti darboties. Sausos un cietos augļus piecas minūtes pavāra cukura sīrupā. Valriekstu pusītes ber uz pannas un 5–8 minūtes apgrauzdē cepeškrāsnī +180 °C, līdz tie sāk smaržot. Filadelfijas sieru saputo gaisīgā, krēmīgā masā, pievieno medu, apelsīna sulu un miziņu. Samaisa un ar mazu karoti pilda datelēs. Katrai uzliek pa valrieksta pusītei.
Aprikozes ar pistācijām
• 20 žāvētu aprikožu
• 100 ml ūdens
• 100 g cukura
• 100 g biezpiena
• 50 g nesālītu pistāciju
• 50 ml saldā krējuma
• Ēdamkarote vaniļas cukura
Aprikozēm ar nazi veic horizontālu iegriezumu. Tad tās cukurūdenī izvāra mīkstas, nokāš un atdzesē ledusskapī. Biezpienu izberž caur sietu vai izmaļ gaļas mašīnā (biezpiens nedrīkst būt ieskābis). Saldo krējumu saputo ar vaniļas cukuru un pievieno biezpienam. Saldo masu pilda aprikozēs un tās pārkaisa ar piestā saberztām pistācijām.
Vīģes ar riekstiem
• 20 žāvētu vīģu
• 2 ēdamkarotes medus
• 100 g lazdu riekstu
Lazdu riekstus apgrauzdē cepeškrāsnī, atdzesē un sakapā. Pievieno medu un samaisa. Vīģēm vienā sānā izdara garenisku iegriezumu un ar mazu karoti pilda masu. Būtiski, lai vīģes ir lielas un sulīgas, jo no sausām un saspiestām būs grūti pagatavot uzkodu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.