Rabarberi nu jau aug griezdamies, arī laiks kļūst arvien vasarīgāks un tveicīgāks, tāpēc ir īstais brīdis pagatavot veldzējošu dzērienu.

Reklāma


Padomi

  • Rabarberi labi sader ar apelsīnu, citronu un laimu.

  • No garšvielām piestāv kanēļa standziņa, kardamons un vaniļa.

  • Lai līdzsvarotu rabarberu skābo garšu, var kombinēt ar zemenēm.

  • Ja rabarberus sagriež gabaliņos, pārber ar cukuru un atstāj uz nakti suloties, no rīta būs gards sīrups, ko atšķaida ar ūdeni, pieliek piedevas, ledusgabaliņus, un dzēriens gatavs.

Rabarberu kvass


• 3 l ūdens


• 1 kg rabarberu


• 300 g cukura


• 15 g rauga


• 3 upeņu lapas


Rabarberu kvass.


Nomazgātus, nenomizotus rabarberus sagriež mazos gabaliņos, aplej ar ūdeni un liek vārīties. Kad rabarberi sāk šķīst, pārtrauc vārīt. Ļauj stundu ievilkties, pēc tam nokāš. Šķidrumam pievieno iepriekš sagatavotu cukura sīrupu, izšķīdinātu un atdzīvinātu raugu. Rabarberu novārījumam jābūt nedaudz siltam, pretējā gadījumā rūgšana var apstāties. Patīkamākai garšai var pievienot upeņu lapas.


Trauku, kurā rūgst kvass, aptuveni uz 4 stundām atstāj siltā vietā. Pēc tam rūgstošo dzērienu pilda pudelēs un novieto vēsā vietā. Kvasu var baudīt aptuveni pēc divām dienām.


Kvasa garšu var bagātināt ar rozīnēm, piparmētru, citrona vai apelsīna miziņām.


Ar laimu un piparmētru


• 1 l ūdens


• 4 rabarberu kāti


• 2 laimi


• 80 g cukura


• sauja piparmētru lapiņu


Rabarberu kātus nomizo un sagriež gabaliņos. Laimus sagriež plānās šķēlītēs. Piparmētras sakapā un saberž piestiņā. Visu liek traukā, pārkaisa ar cukuru, samaisa un ļauj diennakti nostāvēties ledusskapī. Tad uzlej ūdeni, samaisa un pasniedz ar ledusgabaliņiem.


Lai ātrāk tiktu pie dzēriena, visas sastāvdaļas vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. Pēc tam nokāš, atdzesē un veldzējas.


Rabarberu ledustēja



• 1 l ūdens


• 5 lieli rabarberu kāti


• 150 g cukura



Rabarberus nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pārkaisa ar cukuru un atstāj uz kādām 3 stundām, lai izdalās sula. Lai masa būtu sulīgāka, saspaida ar stampiņu. Pēc tam uzlej aukstu ūdeni un ievieto ledusskapī, lai ievelkas. Dzēriens vislabāk garšo, ja aukstumā nostāvējis vismaz diennakti.



Lai dzēriens būtu veldzējošāks, pirms pasniegšanas pievieno ledusgabaliņus.


Ar medu un krustnagliņām


• 1,2 l ūdens


• 250 g rabarberu


• krustnagliņas


• 4 ēdam­karotes medus


• 2 ēdamkarotes apelsīna miziņu


Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos, liek katlā, uzlej ūdeni un uzvāra. Pievieno krustnagliņas un vāra 4 minūtes. Katlu noceļ no uguns, dzērienam pievieno apelsīna miziņas. Kad dzēriens atdzisis, to izkāš, pievieno medu, samaisa un pasniedz.


Ar kardamonu


• 3 rabarberu kāti


• 120–150 g cukura


• ⅓ tējkarotes malta kardamona


• ⅓ tējkarotes maltu anīsa sēkliņu


Uzvāra ūdeni, pievieno nomizotus un plānās šķēlītēs sagrieztus rabarberu kātus, cukuru, maltu kardamonu un anīsu (ja nav pieejams, var iztikt bez). Pavāra uz vidējas liesmas, līdz rabarberi mīksti, un atdzesē.


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.