Batātes var cept, no tām var pagatavot zupu, sautējumu, iekļaut salātu sastāvā un pat uztaisīt desertu.
Sastāvdaļas
- 2 batātes
- 2–3 laimu sula
- 100–150 ml saldā krējuma
- 1–2 tējkarotes sviesta
- sāls
Pagatavošana
Batātes nomazgā un ar visu mizu cep cepeškrāsnī 180 oC aptuveni 40 minūtes, līdz mīkstas. Izņem no krāsns, nedaudz atdzesē, pārgriež, izgrebj mīkstumu, liek katlā, pievieno saldo krējumu, sviestu, garšvielas, laimu sulu un sablendē.
Pasniedz ar ceptu zivi (lasi, foreli, zandartu vai citu) vai ceptu gaļu (vistas, pīles, liellopa vai cūkas).
Ko vērtīgu satur batātes
- Saldajos kartupeļos, īpaši oranžajos, ļoti augstā koncentrācijā ir A vitamīns (beta karotīns), kas labs redzei, ādai un imūnsistēmai.
- Tajos ir C vitamīns, kas palīdz imūnsistēmai.
- Batātes satur arī B grupas vitamīnus, kas ir nozīmīgi vielmaiņai.
- Saldajos kartupeļos esošās šķiedrvielas veicina gremošanas sistēmas darbību un palīdz uzturēt sāta sajūtu.
- Satur arī antioksidantus, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kuri bojā šūnas.
- Saldajos kartupeļos netrūkst minerālvielu: kālija, mangāna un magnija.
- Batātes ir ogļhidrātu avots, kas nodrošina ilgstošu enerģiju, tādēļ batātes ieteicamas fiziski aktīviem cilvēkiem un ti
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem