21. oktobrī ar jaunu skaņu ierakstu klajā nācis latviešu elektroniskās mūzikas kvartets "Woodpecker project". Jaunais albums "Wherehere. Live at Kurte (KurTe. Koncerts Kurtē)" ir koncertieraksts, kas tapis šī gada 13. janvārī, kultūrvietā Kurte Talsos. Albums pieejams tikai  virtuālajā vidē – visās populārākajās mūzikas straumēšanas vietnēs.

Reklāma

Kopš pagājušā gada novembrī publicētā albuma Fade, šis ir grupas Woodpecker project otrais albums, grupas pastāvēšanas 17 gados.

Albumā ir divas, nedaudz vairāk kā pusstundu garas, atmosfērā atšķirīgas kompozīcijas ar saturiski nekonkretizētiem nosaukumiem – Part 1 un Part 2 (pirmā un otrā daļa), atbilstoši divām koncerta daļām.

Par albumugrupas vārdā stāsta grupas dibinātājs Andris Dzenītis: "Janvāra vidū, baltā, sniegotā dienā devāmies uz Talsiem, kur siltā, ar krāsni kurinātā kluba Kurte atmosfēra mūs iedvesmoja radīt divas jaunas, vizuļojošas skaņu ainavas mainīgās sajūtu temperatūrās. Gan klausītāju sirsnīgā klātbūtne, gan ieskaņotais koncerta rezultāts radīja vēlmi šo ierakstu publicēt. Līdz šim visas Woodpecker project ierakstu un koncertu sesijas tiek ieskaņotas, vēlāk kopīgi rūpīgi lemjam, ko no radītā publicēt, ko – ne, kā tas, piemēram, bija ar iepriekšējo, ļoti apjomīgās hronometrāžas albumu Fade, kas bija mūsu visa iepriekš darītā kvintesence. Šeit sapratām, ka uzstāšanās Kurtē ir vienots sajūtu veselums, kam nekas nav pieliekams vai atņemams."

"Arī šajā albumā iekļautās kompozīcijas ir paraugs Woodpecker project skaniskajai daudzveidībai, no sprādzienveidīga baritonsaksofona skaņu jūkļa, dažāda veida trokšņu haosa, līdz ritmiskām pulsācijām un gaismas pilnai skaņu plūsmai."

Woodpecker project ieraksti ir grupas dalībnieku Andra Dzenīša, Arvīda Kazlauska, Ritvara Garozas un Gata Zaķa kopdarbs. 

Woodpecker project "Wherehere. Live at Kurte (KurTe. Koncerts Kurtē)". Albuma Fade vāciņš. Dizaina un foto autors – Gatis Zaķis.

Ieraksta skaņas producents – Gatis Zaķis. 

Projekts Woodpecker project dibināts 2006. gada vasarā (sākotnējā sastāvā - projekta aizsācējs Andris Dzenītis un dziedātāja Baiba Renerte).WP ir eksperimentāla, dalībai atvērta elektroakustiskas mūzikas apvienība, kura nenovelk nekādas stilistiskas un estētiskas robežas – tā vieno laikmetīgās akadēmiskās mūzikas tehnoloģiskos un filozofiskos pamatus, smagā metāla dinamisko spēku, modernā džeza improvizatoriskumu, noise mūzikas agresiju, primitīvu brutalitāti, un ambienti gaisīgu sapņainību. Apvienības veidotās skaņu ainavas ir spontāni veidotas improvizācijas, par kurām iepriekš zināms maz - vien ļoti aptuvena laika nogriežņa uzbūve.

Woodpecker project savos ierakstos un koncertos izmanto reālus elektroniskus un elektroakustiskus mūzikas  instrumentus, izvairoties no datortehnoloģiju pielietojuma.

Kopš 2019. gada Woodpecker project ir Andris Dzenītis (modulārie un analogie sintezatori, elektronika, ģitāras),  Ritvars Garoza (sintezatori, elektronika), Arvīds Kazlausks (saksofoni, elektronika), Gatis Zaķis (sintezatori, ģitāras, elektronika). Apvienības mūziķiem ir dažādas muzikālās intereses, kuras balstītas to ikdienas profesionālajā darbībā džeza (Garoza), popmūzikas (Zaķis), un klasiskās mūzikas (Kazlausks, Dzenītis) jomās.

Dažādos sastāvos Woodpecker Project uzstājies festivālos Skaņu mežs (2006, 2014, 2020), Arēna (2006, 2008), Druskomanija (2007, 2008 Lietuva), Skan (2007), Baltā nakts (2009, 2019), Gogolfest (2009, Ukraina) Tallinn music week (2012), Erica Synths Garage (2019). 2008.gada ziemā ar vērienīgu šovu, kura vizuālo pusi veidoja Pēteris Ķimelis, Woodpecker Project atklāj izstāžu zāli Rīgas mākslas telpa Rīgā. Woodpecker Project ir uzstājies arī kopā ar dziedātāju Ievu Paršu, čellisti Līgu Veilandi, ģitāristiem Olafu Štālu un Artūru Gaili, vēlāk grupai pievienojies saksofonists Arvīds Kazlausks, un pārējie šī brīža grupas biedri. 

Atsevišķas starpžanru kompozīcijas, zem nosaukuma Woodpecker Ōō, ir Andra Dzenīša soloprojekti. 2023. gada nogalēm iznāca grupas pirmais albums Fade, kuru atzinīgi novērtēja Latvijas mūzikas kritiķi.

Noklausies!

Aptauja

Kāds ir jūsu biežākais LASI.LV apmeklējuma laiks?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.