Pagājušajā nedēļā sociālajos tīklos arvien skaļāk sāka izskanēt neapmierinātība ar nepieciešamību atbildēt uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izsūtītajām vēstulēm saistībā ar būtisku neatbilstību starp privātpersonas oficiālajiem ienākumiem un viņa bankas konta apgrozījumu.

Reklāma

Šīs vēstules VID sāka izsūtīt 23. septembrī, to mērķis ir pieprasīt paskaidrojumus no cilvēkiem, kuriem nesakritība starp oficiāli deklarētajiem ienākumiem un līdzekļu apgrozījumu kontā pārsniedz 20 tūkstošus eiro. Vēstules vērš uzmanību uz iespējamiem nedeklarētiem ienākumiem, aicina deklarēt tos un nomaksāt nodokļus vai arī sniegt pamatotu izskaidrojumu par šīs naudas plūsmas iemesliem. VID līdz šim uzsvēris, ka ir pilnīgi ticams, ka daļa no šīs naudas plūsmas ir pilnīgi likumīga un nekādi nodokļi par to nav jāmaksā, taču tikpat ticami ir arī tas, ka daļai vēstuļu saņēmēju papildu nodokļi jānomaksā būs. VID sākotnējais vērtējums bija, ka tādi gadījumi varētu būt apmēram trešdaļa.

Nodokļu dienests jau paspējis oficiāli paziņot, ka iedzīvotāju interese un atsaucība šo vēstuļu sakarā esot augsta, visbiežāk uzdotais jautājums esot, kā rīkoties, saņemot vēstuli. Tas liek domāt, ka šīs iestādes aktivitātes savu darbību izskaidrošanai mērķi tomēr nav sasniegušas. Tāpat bieži tiekot pausts izbrīns, kādēļ šādas vēstules saņemot arī ilgstoši ārvalstīs dzīvojoši Latvijas valstspiederīgie – te gan atbilde šķiet visai acīmredzama, proti, VID nav informācijas, kur cilvēks dzīvo, kritērijs vēstuļu saņemšanai ir līdzekļu apgrozījums kontā. Katrā ziņā atbildes uz biežāk saņemtajiem jautājumiem atrodamas gan VID mājas lapā, gan arī šīs iestādes "Facebook" un "X" lapās. Tāpat 

neapmierinātība tiek pausta par VID sagatavoto ceļvedi, kurā izskaidrots, kādi ienākumi ir jādeklarē un kādos gadījumos no tiem ir vai nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kā arī, kā to pareizi izdarīt – šāds ceļvedis tiek pievienots visām izsūtītajām vēstulēm. 

Daudziem šķiet, ka šis ceļvedis ir apmēram tikpat saprotams, kā Rubika kubs iesācējam – tā varētu būt gan neapmierinātība ar Latvijas bieži kritizēto pārāk sarežģīto nodokļu sistēmu, gan arī frustrācija, sastopoties ar kaut ko jaunu un agrāk nepierastu.

Jāpiebilst, ka pērn šādas pašas vēstules saņēma gandrīz 20 tūkstoši cilvēku, kuru kontos tika konstatētas neatbilstības starp oficiālajiem ienākumiem un līdzekļu apgrozījumu kontos, kas pārsniedza 50 tūkstošus eiro. Šīs darbības rezultātā valsts budžets tika papildināts ar 14 miljoniem eiro – desmit no tiem tika iemaksāti brīvprātīgi, bet vēl četrus VID uzrēķināja. Var pieņemt, ka šogad valsts šīs akcijas iznākumā cer saņemt vairākus desmitus miljonu eiro.

Aptauja

Kā vērtējat LASI.LV rakstu kvalitāti?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.