Mainoties valdībām, ministrijas, kuru vadība nonākusi citu politisko spēku rokās, maina arī savus pārstāvjus ostu valdēs. Pārsvarā šie cilvēki ir vai nu ministriju ierēdņi, vai partijām pietuvināti un ministram uzticami cilvēki.

Reklāma

Pēc Krišjāņa Kariņa ("JV") otrās valdības apstiprināšanas izmaiņas ostu valdēs notiek samērā vēlu. Iespējams, tās pat paliktu neievērotas, ja vien mediju interesi neizraisītu satiksmes ministra Jāņa Vitenberga (NA) lēmums darbam Liepājas ostas valdē deleģēt Ogres novada izpilddirektora vietnieci Danu Bārbali.

Rīgas brīvostas valdē Ekonomikas ministriju jau tagad pārstāv Ogres novada mēra vietnieks Gints Sīviņš (NA). Pēdējos mēnešos šai pašvaldībai vairāku iemeslu dēļ ir pievērsta pastiprināta uzmanība. Taču Ogres novada priekšsēža Egila Helmaņa partijas biedri no Nacionālās apvienības uz to nereaģē, jo notiekošo saista ar politisko konkurentu aktivitātēm, noraidot minējumus par E. Helmaņa īpašo ietekmi partijā.

Liepājnieku pretreakciju vairāk izraisīja nevis tas, ka D. Bārbale strādā Ogres pašvaldībā, bet šaubas par viņas kā sociālās mentores profesionālo piemērotību amatam. Liepājas ostas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vilnītis, kurš ir no valdībā pārstāvētā "Apvienotā saraksta", 

sociālajos medijos raksta, ka 26 gadu laikā kopš Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) dibināšanas nav bijusi situācija, ka uz ostas valdi Ministru kabinets virzītu sociālo mentoru. J. Vilnītis atgādināja, ka SEZ pārziņā ir Liepājas osta, lidosta, tās teritorijā ir attīstīti industriālie parki. "Mums bija ļoti laba sadarbība ar līdzšinējo Satiksmes ministrijas pārstāvi Inesi Birziņu, kas ir profesionāla un varēja palīdzēt pieņemt juridiski izsvērtus, loģiskus lēmumus. Biju cerējis, ka "šoferu dēlu" laiki ir beigušies," vēsta J. Vilnītis.

Par Satiksmes ministrijas (SM) un arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītajiem pārstāvjiem ostu valdēs vēl jālemj valdībai, kas šo jautājumu skatīs pēc tam, kad par kandidātiem būs saņemts atzinums no tiesībsargājošajām iestādēm. Ostu valdēs savus pārstāvjus deleģē arī Finanšu ministrija un Ekonomikas ministrija, kuru vadībā ir partijas, kas tajā bija arī K. Kariņa pirmajā valdībā. Ekonomikas ministrija jau iepriekš darbam Ventspils ostas valdē deleģēja Ventspils novada priekšsēža vietnieku Andi Zariņu (NA), kurš, tāpat kā G. Sīviņš, ir arī ekonomikas ministres padomnieks. Ar valdības atļauju (vai pašvaldības atļauju – mazajās ostās) amatus var savienot. Pēc valdības apstiprināšanas ministrijas ir nomainījušas vairākus savus pārstāvjus mazo ostu valdēs, par ko lēmumu pieņem pašvaldības dome. Mazo ostu valdēs ir pašvaldības, uzņēmēju un valsts pārstāvji. Līdzīgs modelis ir arī Liepājā, bet Rīgas un Ventspils ostu valdēs ir ministriju pārstāvji.

Vitenbergs neko neplāno mainīt

Satiksmes ministriju Ventspils ostas valdē arī turpmāk pārstāvēs Inguna Strautmane, bet Rīgas brīvostas valdē SM Andra Ozoliņa vietā virza Juridiskā departamenta direktori Lieni Priedīti-Kanceviču. Savukārt no VARAM Rīgas ostas valdē varētu būt Rīgas domes deputāts Edgars Štelmahers (LRA), kurš valdē nomainītu Rīgas domnieku Viesturu Zepu ("Latvijas attīstībai"). VARAM Ventspils ostas valdē tagad pārstāv Laila Spaliņa ("Latvijas attīstībai"). Viņas vietā plānots iecelt Ivaru Landmani (LRA), kurš ir biedrības "Baltijas asociācija – transports un loģistika" valdes priekšsēdētājs.

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs "Latvijas Avīzei" paskaidroja, ka ministram ir tiesības virzīt pārstāvjus ostu valdēs pēc saviem ieskatiem. Viņš vēlas, lai SM visās ostās pārstāvētu profesionāli juristi, kāda ir arī D. Bārbale, kurai ir doktora grāds. J. Vitenberga interesēs esot pabeigt ostu pārvaldības modeļa reformu, tāpēc svarīgi, lai ostu valdēs būtu juristi. D. Bārbale nav NA biedre, piebilda ministrs. Viņš neplāno mainīt nevienu no nosauktajiem pārstāvjiem, jo visi esot profesionāli. I. Birziņa, kura līdz šim bija Liepājas ostā, ir SM Nekustamo īpašumu nodaļas vadītāja, kurai nepieciešams veikt tiešos darba pienākumus ministrijā. 

"Spēkā esošais regulējums nepaģēr konkrētas prasības ostu valžu locekļiem. Ministriem ir iespēja virzīt sev lojālus cilvēkus," 

paskaidroja J. Vitenbergs.

Izmaiņas arī mazajās ostās

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks ("AS") "Latvijas Avīzei" pamatoja, kāpēc E. Štelmahers būtu piemērots darbam Rīgas brīvostas valdē. Viņš ir finansists ar uzņēmumu vadības pieredzi, kā arī Rīgas domes deputāts, bet ostu pārvaldībā ir nepieciešama valdības un pašvaldības sadarbība, jo "te nevar būt antagoniskas attiecības starp valsti un pašvaldību". VARAM uz Ventspils ostas valdi virzītais I. Landmanis esot profesionāls nozares cilvēks un ventspilnieks, kurš saprotot vietējos apstākļus. Arī M. Sprindžuks uzsvēra, ka ir būtiski, lai šiem cilvēkiem ministrs var uzticēties. VARAM ir veikusi izmaiņas arī vairākās mazo ostu valdēs, piemēram, Skultes ostā ministriju vairs nepārstāv Jelgavas novada priekšsēdētājs Madars Lasmanis ("Latvijas attīstībai"), bet gan ministra padomnieks Aivars Draudiņš, savukārt Salacgrīvas ostas valdē tagad ir ministra padomnieks Mareks Gruškevics.

Mazo ostu valdēs ir arī pārstāvji no Zemkopības ministrijas, kas tāpat veikusi vairākas izmaiņas, jo ministrijas vadību no Nacionālās apvienības pārņēma "Apvienotais saraksts". Piemēram, Salacgrīvas ostas valdē tagad ir zemkopības ministra biroja vadītāja Anna Vītola-Helviga. Mērsraga ostas valdē iepriekš bija tagadējais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA), kuru nomainīja zemkopības ministra padomniece Aiga Grasmane. Mērsraga ostā būs arī cits VARAM pārstāvis, jo Rudīte Vesere esot iesniegusi atlūgumu, bet M. Sprindžuks vēl nevarēja pateikt, kas būs viņas vietā.

Ar nedaudziem izņēmumiem, kad ministrijas ostu valdēs deleģē augstākās ierēdniecības pārstāvjus, pārsvarā šie cilvēki ir saistīti ar partijām. Bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits ("Konservatīvie") savulaik cerēja, ka pēc ostu reformas īstenošanas ostu valdēs būs profesionāļi, kurus izraudzīsies konkursa kārtībā, taču tas nav noticis. Ogres novada pašvaldība nav vienīgā, kurai ir interese par lielajām ostām. Savulaik Rīgas ostas valdē "Vienotības" vadītā ministrija bija deleģējusi Valmieras pilsētas mēru Jāni Baiku ("Valmierai un Vidzemei").