Nodokļi valsts maka piepildīšanai ir visdažādākie un neviens nebrīnās, piemēram, par akcīzes, pievienotās vērtības vai ienākumu nodokli. Bet Dānija būs pirmā valsts pasaulē, kas klimata glābšanas vārdā tagad ieviesīs nodokli, kas tautā jau nodēvēts par govju "purkšķu nodokli" – jo mājlopu izdalītās gāzes ir lielākais oglekļa emisiju avots pasaulē. Vai šādam Dānijas piemēram varētu sekot arī citas valstis Eiropā, vai tādu varētu ieviest arī Latvijā? Un ko par to saka mūsu lauksaimnieki? Vairāk stāsta “360TV ZIŅneši”.

Reklāma

Ja reiz metāna emisijas, ko rada liellopu vēdera pūšanās un gāzes, nodoklis būs vienā Eiropas Savienības dalībvalstī, nav izslēgts, ka tiks ieviests arī citās. Ziņa par jauno nodokli sasniegusi nozares pārstāvjus arī Latvijā. SIA “Lestene” vadītājs Egīls Seņkāns ir ap 1000 govju un teļu lielas fermas saimnieks, un metāna emisiju nodokļa piemērošanu vērtē gana kritiski.

Lai gan tautā jauno nodokli dēvē par govju “purkšku nodokli”, nosaukums īsti neatbilstot patiesībai. “Govis nevis purkšķina, bet izdala kopā ar kūtsmēsliem vircu, amonjaku, kas iztvaiko gaisā ar mēsliem. Govis ir atgremotājdzīvnieki, atgremojot veidojas metāna atraugas. Tāpat kā briežiem, ziloņiem, antilopēm,” stāsta Egīls Seņkāns.

Lai kā arī nodokli sauktu, biedrības “Zaļā brīvība” vadītājs Jānis Brizga uzskata, ka agrāk vai vēlāk no tā neizbēgt arī citām valstīm: “Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu patēriņš rada vienu no lielākajām klimata pārmaiņu ietekmēm. Es domāju, ka nākamajos desmit gados šāda veida nodoklis būs.”

“Ja Eiropas Savienība grib palielināt nodokļus, tas būs graujoši nozarei. Tas nozīmē, nevis augs konkurētspēja, bet gan ražošanu vienkārši beigs tie, kuri nevar ekonomiski to izturēt,”

papildina Egīls Seņkāns.

Paredzams, ka nākotnē nodoklis varētu tikt ieviests visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, lai neradītu negodīgas konkurences apstākļus. Tas gan radītu cenu pieaugumu piena un gaļas produktiem.

VIDEO:

Aptauja

Kāds ir jūsu biežākais LASI.LV apmeklējuma laiks?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.