Par ritmisku Saules, Mēness vai zvaigžņu ceļu debesjumā sakām – tie lec un riet. Kustība notiek uz stāvzvaigžņu – zodiaku fona. Saulei vajadzīgs gads, lai izietu cauri 12 zvaigznājiem, Mēness savukārt apriņķo Zemi 27,32 dienās, vienlaikus izejot cauri visiem 12 zodiaka zvaigznājiem. Šī kustība ir pamats Marijas Tūnas izveidotajiem sējas kalendāriem, kas grupēti sakņu, augļu, lapu un ziedu, kā arī dārza darbiem nelabvēlīgajās dienās.
- Sakņu dienā (19.05.) sēj sakņaugus – bietes, burkānus, kāļus. Stāda kartupeļus un sīpolus.
- Ziedu dienās (20., 21.05.) pļauj zālienu. Vāc sezonas ārstniecības augus. Mēslo puķes.
- Lapu dienās (23., 24.05.) sēj zāli, salātus, skābenes, dilles un citus lapu dārzeņus. Apgriež ziednešus rabarberiem un skābenēm. Pļauj zālienus, cērp dzīvžogus. Laista augus.
Pārdomas
Vēl taču ir tikai maijs. Jaunie augļu koki aug, agrāk stādītie – zied. Bites san, putni dzied. Saauguši rabarberi un skābenes, maurloki, dilles. Jāvāra skābeņu zupas un rabarberu ķīseļi. Kā nu tas būs, ka maijā netiks cepts kāds rabarberu rausis? Pavārgrāmatās, žurnālos un internetā recepšu, cik uziet, galvenais atrast savējo.
Var arī tā pavisam vienkārši improvizējot pagatavot kādu rabarberu cepienu. Vai to saukt par kūku vai rausi? Nav svarīgi, galvenais, lai labi garšo.
Sastāvdaļas
Pamatnei
- 1 ēdamkarote mīksta sviesta
- ½ iepakojuma bezpiedevu jogurta
- ½ glāzes cukura
- 1,5–2 glāzes miltu
- Šķipsna cepamā pulvera, garšai vaniļas cukurs, krāsai kurkuma.
Pildījumam
- 4–6 rabarberu kāti
- ½ glāzes želejcukura
- 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
Pagatavošana
- No minētajām izejvielām sagatavo vijīgu mīklu. Nevajag censties pārāk centīgi visu sajaukt, labāk lai kāds miltu pikucītis paliek redzams, tad mīkla labāk izcepsies un būs poraināka.
- Pildījumam nomizo un sagriež rabarberus, sajauc ar želejcukuru un kartupeļu cieti (lai cepšanas laikā tiktu uzsūkta sula).
- Formā liek mīklas pamatni, veidojot maliņu. Piepilda ar rabarberiem un pārkaisa ar drumstalām, ko pagatavo no sarīvēta auksta sviesta (aptuveni 20 g), cukura un mandeļu miltiem. Cep cepeškrāsnī aptuveni 45 minūtes (180 °C).
Maijs
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu