Clear 5 °C
S. 09.11
Teodors
SEKO MUMS
Reklāma
Daudzviet pasaulē, arī tepat kaimiņos – Igaunijā – gaļas diēta audzē aizvien lielāku piekritēju pulciņu.
Daudzviet pasaulē, arī tepat kaimiņos – Igaunijā – gaļas diēta audzē aizvien lielāku piekritēju pulciņu.
Foto: Shutterstock

Maltītes, kas sastāv tikai no steika, bekona un olām – ne augļu, ne dārzeņu, ne drupačiņas maizes.

Reklāma

Vai no tā vien varētu pārtikt? Tomēr ir ļaudis, kas šādu diētu uzskata par ideālo izvēli.

Tikai dzīvnieku valsts produkti: gaļa, zivis, olas un sviests – tāds ir karnivoru jeb gaļas diētas pamatprincips. Tā izslēdz jebkādus augu izcelsmes produktus, un diētas cienītāji pat brīdina par augļu un dārzeņu kaitīgumu.

Gaļas saldējums un jēla akna

Daudzviet pasaulē, arī tepat kaimiņos – Igaunijā – karnivoru diēta audzē aizvien lielāku piekritēju pulciņu. Sociālajos tīklos vairāki fitnesa treneri dalās ar publikācijām, kurās redzams, kā viņi ēd jēlu gaļu un cenšas pārliecināt citus sākt šo diētu. Viena no šādām trenerēm ir Andžela Absalona. Savā "Instagram" kontā viņa publicē gan vingrinājumu pamācības un humoristiskus stāstus par sportista ikdienu, gan video rullīšus, kurās viņa, nosmērējusi vaigus ar dzīvnieku asinīm, kāri mielojas ar jēlu liellopa aknu vai ēd saldējuma vafelīti, kas piepildīta ar neceptu malto gaļu.

Globalizācijas laikmetā tīmeklī izvietotā informācija sasniedz dzirdīgas ausis, ignorējot valstu robežas. 

Tā britu medijs "Guardian", šķetinot karnivoru diētas jaunākās tendences, uzrunājis amerikāni Antoniju Čeifī, kas praktizē kā ārsts Austrālijā, un jau pirmajās sarunas minūtēs Čeifī kategoriski norāda "Guardian" žurnālistam: "Augi mēģina mūs nogalināt…"

Aizrauj Igaunijas fitnesa treneres

Sazvērestības teorija, ekstrēma diēta vai efektīvs veids, kā tikt galā ar lieko svaru, – kas tad īsti ir karnivoru diēta, un kā to vērtē speciālisti?

Uztura speciāliste Guna Bīlande stāsta, ka pieaugoša problēma ir pašpasludināti speciālisti un ir svarīgi izvērtēt, vai cilvēks pats praktizē šo diētu un vai viņam ir atbilstoša izglītība. "Pastāv dažādi uztura kouči un uztura speciālisti, kuriem nav nepieciešamo medicīnisko zināšanu vai profesionālās pieredzes. Bieži vien viņi ir aktīvi tieši sociālajos tīklos, bet tas, ko viņi sludina, ir populistiski un nepamatoti," brīdina G. Bīlande.

Tikmēr intervijā "Latvijas Avīzei" fitnesa trenere no Igaunijas Andžela Absalona pārliecināti stāsta par diētas ieguvumiem, sakot, ka tā viņai palīdzējusi tikt galā ar lieko svaru, ēšanas traucējumiem un uzlabojusi ādas, matu un vēdera veselību. Turklāt A. Absalona uzskata, ka viņai nav vajadzības veikt analīzes, jo viņai veselības problēmu nav. 

"Viena lieta ir teorija un vienkārša runāšana, bet pavisam cits stāsts ir diētas praktizēšana un to cilvēku pieredzes stāsti, kuri šo diētu piekopj jau piecus vai pat desmit gadus," 

ir pārliecināta A. Absalona.

Fitnesa treneres "Instagram" kontā izlikta publikācija par iespēju piedalīties karnivoru diētas izaicinājumā, un, samaksājot simts eiro, dalībnieks var pievienoties arī privātai "atbalsta" grupai.

Reklāma
Reklāma

Indra Otis ir vēl viena personīgā fitnesa trenere un uztura guru Igaunijā, kura piekopj gan keto, gan karnivoru diētu. Šīs treneres sociālie tīkli nav tik skandalozi kā A. Absalonai, tomēr viņas "Instagram" kontā pievienota saite uz mājaslapu, kurā var pieteikties piecdesmit eiro vērtam uztura plānam.

"Lielākā daļa šīs diētas piekopēji neēd jēlu gaļu katru dienu, bet viņi to tā parāda, lai iegūtu vairāk skatījumu un kļūtu slaveni absurdu lietu dēļ. Es atbalstītājus piesaistu citādi, parādu to, kā es izskatos un ka jūtos labi, tad viņus ieinteresē arī pati diēta," min I. Otis un apgalvo, ka viņas klientu lokā esot arī ģimenes ārsti un sertificēti uztura speciālisti. Otis atzīst, ka sirgusi ar bulīmiju, jo nav vēlējusies pieņemties svarā. "Man parādījās stipras vēdersāpes, un organisms neko vairs nevarēja sagremot. Reiz pat nācās izsaukt ātro palīdzību," stāsta I. Otis. "Viena ārste pat uzskatīja, ka šo visu izdomāju, tādēļ man tika izrakstīti antidepresanti." Karnivoru diētu Otis atradusi pati un uzskata, ka tā palīdzējusi viņai atlabt. Viņa gan atzīst, ka gadu pēc diētas uzsākšanas veikusi asins analīzes, pēc kurām saņēmusi satraukta ārsta zvanu. 

"Vai tev viss ir kārtībā: viss izskatās ļoti slikti," esot bildis ārsts, tomēr Otis paļaujas uz savu pārliecību un uzskata, ka gluži pretēji – ir izveseļojusies.

Laikrakstam "The Guardian" amerikāņu uztura speciāliste Daniele Šīne atklāj, ka pacienti nereti apgalvo, ka pēc diētas uzsākšanas viņu veselība ir uzlabojusies, bet asins analīzes rāda pretējo – pārmērīgi augstu holesterīna līmeni un izteiktu uzturvielu deficītu organismā.

Salīdzinot ar Ziemeļameriku vai citām Eiropas valstīm, kur karnivoru uzturs ir guvis lielāku atzinību un interesi, Latvijā to piekopj reti un individuāli.

Horeogrāfe Līga Liberte sevi sauc par karnivoru jau otro gadu un gaļas diētu plāno turpināt arī nākotnē. "Uzskatu, ka veseliem cilvēkiem par šādu diētu nav jādomā, bet personām ar veselības traucējumiem, piemēram, diabētu, tā ir labs risinājums. Man ir glutēna un laktozes nepanesamība, insulīna rezistence, un trīsdesmit gadus cīnījos ar nepārejošām vēdera problēmām. Izmēģināju visdažādākās diētas, strādāju ar uztura speciālistu, bet nekas nepalīdzēja. Sākotnēji gaļas diētu nolēmu pamēģināt tikai uz trim mēnešiem, bet to laikā sāka mazināties vienmēr klātesošie veselības sarežģījumi," stāsta L. Liberte.

Katram sava diēta

Strīdīgā uztura piekopēji apgalvo, ka karnivoru diētai ir vairāki ieguvumi, sākot ar strauju liekā svara zudumu, garastāvokļa un mentālās veselības uzlabošanos un hronisko slimību – depresijas, ekzēmas, diabēta vai aknes – izzušanu.

"Šī nav nekāda superdiēta," oponē uztura speciāliste Bīlande. 

"Jebkurai stipri ierobežojošai diētai sākumposmā varēs novērot izteiktu svara mazināšanos, jo netiek lietots sabalansēts uzturs. Organismam nepieciešami vitamīni, antioksidanti un šķiedrvielas, kas trūkst karnivoru diētā."

Uzturzinātniece Kristīne Zemdaugaviete savukārt uzskata, ka, lai izvērtētu diētas reālos ieguvumus, nepieciešams veikt pētījumus ilgākā laika posmā, novērojot cilvēkus vairāku gadu garumā – pirms diētas uzsākšanas, tās laikā un pēc.

Lai gan pastāv situācijas, kad šāda diēta var noderēt, piemēram, sportistiem vai cilvēkiem ar veselības problēmām, ilgtermiņā G. Bīlande gaļas diētai saskata vairāk trūkumu nekā ieguvumu. "Pārtiekot tikai no dzīvnieku izcelsmes produktiem, tiek uzņemts liels daudzums olbaltumvielu, tātad arī piesātināto tauku, kas palielina risku saslimt ar sirds asinsvadu vai nieru slimībām un paaugstina holesterīna līmeni," norāda uztura speciāliste.

Ārste izceļ nepieciešamību rūpēties par uztura daudzveidību un lietot dārzeņus, augļus, graudaugus, sēklas un riekstus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu ēdienkarti un izvairītos no veselības problēmām. "Nepastāv viena universāla diēta, kas derētu ikvienam, – nepieciešams individuāls plāns, kas atbilst konkrētā cilvēka vajadzībām, vecumam un veselības stāvoklim," rezumē G. Bīlande.

Eiropas Savienības finansēts. Paustie viedokļi un uzskati atspoguļo autora(-u) personīgos uzskatus un ne vienmēr sakrīt ar Eiropas Savienības vai Eiropas Izglītības un Kultūras izpildaģentūras (EACEA) viedokli. Ne Eiropas Savienība, ne EACEA nenes atbildību par paustajiem uzskatiem.
Reklāma
Reklāma
Reklāma
PAR SVARĪGO
Reklāma