Izrādes pamatā ir rakstnieces Kristīnes Ulbergas tāda paša nosaukuma grāmata, kura saņēmusi Latvijas literatūras gada balvu kategorijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem".

Reklāma

Iestudējumā sastapsimies ar mammu un viņas bērnudārznieci meitu, kuru dzīvē slēpjas daudz negaidītu brīnumu. Pareizāk – brīnumi slēpjas mammas somā, kurā atrodama gan bērnudārza zīmējumu galerija, gan plāksteru koka augļi, gan prinča pievilināšanas komplekts, gan vēl daudz kas cits, kas nepieciešams aizraujošai bērnībai.

"Mani piesaistīja divas lietas – pirmkārt stāsta dubultstruktūra: brīnumu pasaule, kuru bērnam būvē vecāks, atrodas cieši blakus sadzīviskajai pasaulei, kurā bērns skatās uz pieaugušo dzīvi un tās likumiem. Šie divi skatpunkti – bērna un pieaugušā – saglabāti iestudējumā, mans mērķis bija veidot izrādi ģimenei vai jebkādai citai bērna–pieaugušā komplektācijai, kas apmeklē izrādi kopā. Manā ieskatā, teātrim un arī citiem kultūras pasākumiem ir svarīgi būt kopīgai, ģimeniskai pieredzei," stāsta režisore Anta Priedīte. "Otrs būtisks iemesls darba izvēlē bija fakts, ka tā ir tieši latviešu literatūra. Man ir svarīgi, ka latviešu valodā rakstīts literārs teksts nokļūst teātrī un, iespējams, no teātra ierodas mājās arī savā sākotnējā – grāmatas – formā."

Savukārt rakstniece Kristīne Ulberga atzīst, ka piekritusi teātra iestudējumam, jo bijis un ir interesanti paraudzīties uz stāstu no citu cilvēku skatpunkta. "Ja nebūtu teātra, literatūras, glezniecības un kino, cilvēkam būtu grūtāk atklāt citus un uzzināt viņu domas, jo ikdienišķās sarunās atklājas vien maza daļa brīnumu, no kā pārsvarā sastāv cilvēks. Uz teātri nevajag iet noteikti, grāmatas nevajag lasīt noteikti un mūziku nevajag klausīties noteikti. Vajag iet, lasīt un klausīties ar prieku un izbrīnu, skaistiem maziem solīšiem pielavīties brīnumam."

Izrādes režisore Anta Priedīte un mākslinieks Aigars Ozoliņš – komanda, kura iepriekš "Willa teātrī" iestudējusi izrādi "Augusts, zupas neēdājs". Jaunajā izrādē piedalās aktrises Elīna Bojarkina un Maija Doveika.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.