Latvijas Zinātņu akadēmijā ar lielu saviļņojumu un īpaši veidotu performanci "Prāt-palikumi" tika atklāts 28. Starptautiskais īsfilmu festivāls 2ANNAS. Pasākums pulcēja gan festivāla organizatorus, režisorus un kino industrijas pārstāvjus.

Īpaši festivāla tēmai "prāts" veidotā performance "Prāt-palikumi" piedāvāja neierastu mākslas izpausmi un refleksiju par cilvēka prāta neierobežotajām spējām. Plānojot atklāšanas performanci viena no svarīgākajām lietām un motīviem bija pasākuma lokācija - Zinātņu akadēmija. 

"Šī vieta un telpa ar vīriešu zinātnieku portretiem pie sienas iedvesmoja palūkoties uz alternatīvām nākotnes un pagātnes realitātēm," 

stāsta Laima Graždanoviča festivāla mākslinieciskā vadītāja. Performanci veidoja jauno mediju māksliniece un lektore Latvijas Mākslas akadēmijā Ieva Vīksne kopā ar dejotājiem Madaru Annu Baltiņu, Ņikitu Paskaru un muzikālo duetu Radioserviss. 

"Šogad 2ANNAS Festivāls aicina mūs apzināt un atklāt prāta neierobežoto potenciālu, un mans mērķis ar performanci "Prāt-palikumi" ir radīt ceļvedi šajā ceļojumā. Prātam ir daudzas dimensijas un dejas performance ir ne tikai skaista un emocionāla izpausme, bet arī spēcīgs līdzeklis prāta, emociju un dvēseles sasaistei. Tāpat arī dzīvā muzikālā performancē prasa spēt izmantot prātu radošos un eksperimentālos veidos. Ceru, ka šī performances radīja jaunas emocijas ikvienam apmeklētājam un iedeva sajūtu, ka katrā lietā ir iespēja redzēt vairāk- gan sevī, gan apkārtējā pasaulē," savās pārdomās dalās Ieva Vīksne.  

"2ANNAS Festivāls šogad aicina ikvienu domāt  un redzēt plašāk," saka festivāla direktors Viesturs Graždanovičs. "Mūsu atklāšanas pasākums ir tikai sākums virknei interesantu pasākumu, kuri noteikti  iedvesmos pētīt un atklāt jaunas idejas, sajūtas un prāta apvāršņus. Tieši īsfilma ir spēcīgs veids, kā iesaistīt un pārsteigt auditoriju, jo vienā kino seansā varam aplūkot vairākas īsfilmas. Īsfilmas formāts piedāvā skatītājam plašu un daudzveidīgu filmu izvēli." 

Īsfilmas ir nozīmīga kino industrijas daļa,  sniedzot iespēju māksliniekiem eksperimentēt. Šīs filmas īsā laika posmā spēj radīt emocionālu saikni, bieži vien izmantojot daudz kreatīvāku un inovatīvu pieeju kino valodai. "Lai gan festivāla virstēma ir prāts, jūtu, ka šogad ar šo tēmu esam bijuši diezgan "neprātīgi", ļaujoties inovatīvām, drosmīgām un rotaļīgām idejām. To centāmies īstenot arī Industrijas dienu kontekstā, apspēlējot tēmu no dažādiem skatpunktiem, tostarp pievēršoties gan sapņiem, gan atmiņām, gan arī mākslīgajam intelektam. Festivāla atklāšana apliecināja, ka gaidāma enerģiska, aizraujoša un pārsteigumiem bagāta turpmākā nedēļa," interesentus nepalikt malā, bet atnākt un piedzīvot festivālu 2ANNAS aicina Industriju dienu vadītāja Diāna Trope.

Sācies īsfilmu festivāls 2ANNAS.

Īsfilmu festivāls  2ANNAS ir kļuvis par ievērojamu notikumu Latvijas kultūras ainavā, sniedzot platformu gan vietējiem, gan starptautiskiem māksliniekiem izpausties īsfilmu žanrā. Festivāls "2ANNAS" norisināsies no 5. līdz 11. aprīlim, piedāvājot radošas, inovatīvas un provocējošas īsfilmu programmas, kas aptver dažādas tēmas un žanrus, tomēr virsplānā izvirzot "prātu".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.