Šogad ikgadējai Ojāra Vācieša literārajai prēmijai dzejā izvirzīti 11 dzejoļu krājumi un starp pretendentiem ir vairāki jau iepriekšējos gados apbalvojumu saņēmuši dzejnieki.

Reklāma

Literārajai prēmijai izvirzīts Ingas Gailes dzejoļu krājums "un varbūt, ka mēs visi izdzīvosim". Gaile apbalvojumu saņēmusi divreiz – 2004. gadā par dzejoļu krājumu "Raudāt nedrīkst smieties" un 2012. gadā par krājumu "Migla". Starp pretendentiem ir arī Ivara Šteinberga "Ābece", Andras Manfeldes "Dilstošais medus mēness" un Ineses Zandares "Stikla burtnīca". Šteinbergs Vācieša prēmiju dzejā ieguva samērā nesen, 2021. gadā, par krājumu "Strops", bet Zandere un Manfelde pirms diviem gadu desmitiem – 2003. gadā par labāko dzejoļu krājumu tika atzīts Zanderes "Melnās čūskas maiznīca", bet 2005. gadā – Manfeldes "Tranšejas dievi rok". Vācieša literārajai prēmijai dzejā izvirzīts arī Guntas Šnipkes dzejoļu krājums "KĀ", Gundegas Repšes "Atlantas", šā gada "Dzejas dienu" balvas ieguvēja Roberta Vilsona "Muļķu ķērājs", Semjona Haņina "2/2. Divas otrās", Sintijas Sudmales "Uz manas mēles", Elvīras Blomas "Viņam patīk šie dzejoļi" un Līvas Martas Rozes "Struktūra".

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tradicionāli tiek pasniegta viņa dzimšanas dienas mēnesī. Ojārs Vācietis piedzima novembrī un arī mūžībā devās gada priekšpēdējā mēnesī. Viņš uzskatāms par vienu no izcilākajiem 20. gadsimta otrās puses latviešu dzejniekiem. Vācieša dzīves laikā publicēti 18 viņa dzejoļu krājumi, to skaitā arī sešas grāmatas bērniem.

Vācieša prēmija tika nodibināta un pirmoreiz pasniegta 1984. gadā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.