Vakar žūrija paziņoja Rīgas Filharmonijas jeb Rīgas Kongresu nama pārbūves arhitektūras metu konkursa uzvarētāju, un tā ir personu apvienība SIA "Mark arhitekti", SIA "Mailītis A.I.I.M." un SIA "Labie koki". Konkursa uzvarētāji ieguvuši arī galveno balvu – 30 000 eiro.

Reklāma

Žūrijas priekšsēdētājs Gatis Didrihsons paziņoja, ka šis darbs par izteiktu līderi izvirzījies jau pirmās kārtas laikā un konkursa otrajā kārtā vēl pārliecinošāk nostiprinājis savu izrāvienu starp pārējiem darbiem.

Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone informēja, ka pēc metu konkursa Rīgas domes Īpašuma departaments turpinās sarunas ar konkursa uzvarētājiem. Mērķis ir 2024.–2025. gada laikā izstrādāt būvprojektu. Pēc tam KM un Rīgas dome vērsīsies valdībā, lai rastu finansējumu projektam. Tam paredzēts aptuveni gads.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks pauda pārliecību, ka līgums ar konkursa uzvarētājiem par būvprojekta izstrādi tiks noslēgts jau janvārī. Pēc trīs gadiem, kad būtu gatavs būvprojekts un panākta vienošanās par finansējumu, būvniecība varētu ilgt vēl divarpus gadus. Kā izskanēja vakardienas pasākumā, pie jaunās koncertzāles varētu tikt piecu gadu laikā.

"Rīgas Filharmonija savā īstenošanas ceļā ir tikusi tik tālu kā nekad. Projekts ir uzlikts uz sliedēm, un tālākais ceļš ir tikai uz priekšu, līdz tas sasniegs savu galamērķi. 

Rīgas pašvaldība ar lepnumu īstenos un uzbūvēs Rīgas Filharmoniju ar valsts atbalstu. Latvijā šī koncertzāle ir gaidīta jau desmitiem gadu, un beidzot mums būs iespēja šo sapni īstenot," tviterī vakar rakstīja E. Ratnieks. Atbildot sociālo tīklu lasītājiem uz jautājumiem, domes priekšsēdētāja vietnieks arī piebilda, ka projektā liela loma pievērsta kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai un funkcionalitātei, ārtelpai, akustikai. Arī "kanālmalas puse būs ļoti skaista, atdzīvinās teritoriju, varēs notikt dažādi pasākumi zaļā vidē", raksta E. Ratnieks.

Kopumā konkursam bija iesniegti 38 meti, un seši no tiem tika virzīti konkursa otrajai kārtai. Konkursa otrās kārtas meti būs apskatāmi līdz 15. janvārim Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes ceturtajā stāvā.

Konkursa mērķis bija iegūt labāko, arhitektoniski un funkcionāli pārdomātāko, ilgtspējīgāko Rīgas filharmonijas nākotnes attīstības vīziju, pārbūvējot Rīgas Kongresu namu Krišjāņa Valdemāra ielā 5, un izvēlēties būvprojekta izstrādātāju. Iesniegtos metus vērtēja starptautiska žūrija.

Rīgas Filharmonija būs pastāvīgā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Radio kora un Latvijas Radio bigbenda, kā arī valsts SIA "Latvijas Koncerti" mājvieta.

Maksimālā līguma summa, ko Rīgas dome ir paredzējusi Rīgas Filharmonijas projektēšanai un autoruzraudzībai, neieskaitot būvuzraudzības izmaksas, ir 3 511 209 eiro.

Jautāts par kopējām izmaksām, Latvijas Arhitektu savienības prezidents Juris Poga teicis, ka tās lēšamas uz 70 miljoniem eiro, ziņo Latvijas Radio. Viņš gan piebilda, ka šajos laikos tas ir ļoti neprognozējami.

Rīgas Filharmonijas arhitektūras metu konkursā uzvarējusi personu apvienība SIA "Mark arhitekti", SIA "Mailītis A.I.I.M." un SIA "Labie koki".

"Mark arhitekti" vadošais arhitekts Jānis Sauka par pārmaiņām, kas sagaida Kongresu namu, intervijā Latvijas Radio teica: "Nebūtu pareizi to saukt par padomju kluci, tā ir diezgan augstvērtīga modernisma arhitektūra. [..] Mēs centāmies to atvērt – pret parku un pilsētu, izraujot visu pirmā stāva fasādi, veidojot no stikla. Koncertzāli mēs iztēlojāmies kā gaišu un mirdzošu vietu mūzikai. [..] Esam meklējuši darbā īpašu, Latvijai raksturīgu identitāti, lai Mūzikas māja būtu citādāka nekā citas pasaulē."

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.