Bērnu literatūra ir bagātīgs un daudzveidīgs literatūras žanrs, kas ieņem būtisku vietu gan bērnu, gan pieaugušo dzīvē. Tā nav tikai izklaide, bet arī būtisks izglītības un emocionālās attīstības līdzeklis.

Reklāma

Ar grāmatu palīdzu ir iespējams iedrošināt bērnu runāt par pāridarījumiem skolā vai bērnu dārzā, grāmata var kalpot kā ledlauzis situācijās, kad bērns ir noslēdzies un nevēlas vai nespēj ietērpt vārdos savas sajūtas un notikumus.

Katalāņu rakstnieka Žuzepa Gregori grāmata "Kas tev noticis", ko ilustrējusi Seta Himeno un tulkojusi Dace Meiere, ir darbs, ar kura palīdzību runāt ar bērnu par apcelšanu un melošanu. Grāmata ir paredzēta bērniem vecumā 5+.

Grāmatas anotācija: Jēkabs ir dzīvespriecīgs zēns, taču pēdējā laikā viņš uz skolu iet sadrūmis. Uz katru vecāku jautājumu viņam ir gatava atbilde. Bet vai viņš stāsta taisnību? Izpēti attēlus un noskaidro, kas notika patiesībā. 

Žuzepe Gregori, "Kas tev noticis".

Lūk, ko par grāmatu saka grāmatu blogeres un mazo ķiparu mammas:

"Jēkabam ir septiņi gadi, un ģimene noprot, ka kaut ko par skolas ikdienu zēns noklusē vai melo… soli pa solim problēmas tiek identificētas un atšķetinātas. Man gan šķiet, ka pārlieku ātri un vienkārši tika piedzīvotas laimīgās beigas grāmatā, diemžēl reālajā dzīvē tik viegli un ātri risinājumi rokā nedodas… bet šī ir grāmata, un grāmatām laimīgas beigas piestāv. 
Priecājos, ka @lmizdevnieciba aktīvi izdod grāmatas bērniem un jauniešiem par emociju pasauli un attiecībām ģimenē un ārpus tās. Uzreiz gribas pieminēt arī agrāk izdoto grāmatu "Mana negantā diena", kas arī vēsta par līdzīgiem notikumiem," raksta grāmatu blogere, Laura Jambuševa. 

"Mobings skolās bijis un būs, tā diemžēl ir lieta ar ko saskaras ļoti daudzi bērni un jaunieši. Citi bērnu pazemojumi un fiziskā vardarbība jebkuru mazo cilvēciņu padara vēl mazāku, skolā pavadītais laiks vairs nešķiet patīkams un galvenais vairs nav mācīties un uzzināt kaut ko jaunu, bet izdzīvot šai zvēru būrī. Mobings nekur nepazūd pieaugot, reti kurš mobinga aizsācējs pieaug un kļūst par krietnu cilvēku, kas saprot, ko izdarījis. Ir ļoti svarīgi bērniem attīstīt emocionālo inteliģenci, tikpat svarīgi ir, lai bērni zina, kur griezties pēc palīdzības un kuras ir viņa uzticības personas. Īsā, bet par svarīgu tēmu runājošā, grāmatiņa "Kas tev noticis?" aktualizē mobinga tēmu un to, kur bērnam vērsties pēc palīdzības. Tas noteikti var iedrošināt kādu mazo nekaunēties un pastāstīt vecākiem un skolotājam, kas notiek viņa ikdienā," tā grāmatu blogere Zane Berce

"Grāmata "Kas tev noticis?" utopiski atrisina zēna piedzīvoto fizisko un emocionālo vardarbību skolā, kas nevietā nosaukta par "nelāgajiem jokiem", BET tai ir liela pievienotā vērtība, ko gūt sarunu veidā pēc grāmatas izlasīšanas. Tieši šī iemesla dēļ ar lasāmvielu dalos arī te. Bērnu interese par lappusēm skaidri norāda uz tēmas aktualitāti. Diemžēl no mobinga nav pasargāts neviens, tādēļ jo svarīgāk ir par šo tēmu runāt un to izgaismot. To dara arī Žuzeps Gregori grāmatā "Kas tev noticis?" Lappuses iepazīstina ar septiņgadīgu puiku vārdā Jēkabs. Zēns ir pamatīgi sapinies melos, neatmaskojot savus pāridarītājus, kā rezultātā vieni meli ved pie nākamajiem. "Kāpēc viņš nestāsta taisnību?" – jautā mana septiņgadīgā meita. Tas, kas reizēm liekas loģisks, ne vienmēr īstenojas dzīvē, sevišķi, ja to pavada dažādu spēcīgu emociju kopums. Lakoniskais izteiksmes veids šo grāmatu veiksmīgi ļauj piedzīvot gan vecākā pirmsskolas, gan jaunākā sākumskolas vecuma lasītājiem, tostarp aicinot meklēt uzticības personas, kurām atklāt notiekošo, piemēram, klases audzinātāju, kas nepaliks vienaldzīgs," tā grāmatu blogere, Ulrika Ūpe

"Grāmatas par apbižošanu un to, kādēļ to nevajadzētu darīt nekad nevar būt par daudz.  Dzirdot to, kas notiek skolās (šeit gan es trīs reizes spļauju pār plecu, jo mūsu puišu klasēs par laimi tādu izteiktu agresiju nemanu), manuprāt, šī ir tēma, kurai būtu jābūt katras ģimenes dienas kārtībā. Un šī grāmata ir ne vien bērniem. Tā parāda, cik sāpīgs un ievainojošs var būt pāri darījums, kā arī var dot drosmi pārvarēt kauna sajūtu un atklāt vecākiem vai skolotājiem, to, ko tie nav pamanījuši. Un tieši pēdējā dēļ šī grāmata ir arī vecākiem - kā nepalaist garām, ka bērns ir kļuvis par upuri skolas biedru ķengām un pārestībām. Man, lasot šo grāmatu, sirds savilkās čokurā par tiem bērniem, kuri cieš klusējot. Šis ir stāsts ar laimīgām, pasakas cienīgām beigām, taču tas lika domāt, cik daudzu stāsti dzīvē ar tādām nav," raksta grāmatu blogere, Ieva Strazdiņa.

 

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit