Cilvēks. Cilvēks ar pārdabiskām spējām. Vai zināt, kas apvieno trīs valstij savulaik vai pašlaik piederošus uzņēmumus, ar kuriem notiek vai notikušas dažādas dīvainības?

Reklāma

Pirmais no tiem ir banka "Citadele", kas pēc tam, kad valsts bija izņēmusi no šīs bankas visus sliktos kredītus un tā bija atstāta tīra, tika pārdota ārvalstu investoriem par smieklīgu summu – viena gada peļņu, proti, aptuveni desmit reižu lētāk, nekā vajadzētu būt šīs bankas pārdošanas cenai. Otrs ir stratēģiski svarīgais telekomunikāciju uzņēmums "Tet", kuru, kā publiski izskanējis, šobrīd tiek piedāvāts apvienot ar citu stratēģiski svarīgu telekomunikāciju uzņēmumu "LMT" tādā veidā, ka valsts zaudētu balsu vairākumu abos uzņēmumos, kas tai šobrīd "de facto" pieder, kā kompensāciju saņemot jauku, bet valstij pilnīgi nevajadzīgu celtniecības uzņēmumu. Un trešais ir "Air Baltic", par kuru jau ilgāku laiku ir zināms, ka tas tiek gatavots privatizācijai, tomēr uzņēmuma darbības rada iespaidu, ka tas dara visu, lai, cik vien iespējams, pazeminātu savu pārdošanas vērtību. 

Visus šos trīs uzņēmumus apvieno viens cilvēks, kas vadījis vai vada šo uzņēmumu padomes īpašniekam – valstij – izšķirīgajos momentos, – Klāvs Vasks.

Latvijā ir vismaz simt dažādu valsts uzņēmumu padomju un valžu locekļu, kuri saņem valstī augstākās algas, vienlaikus pilnīgi ne par ko neatbildot, nekontrolējot 

un arī nevadot – to liecina viņu ceļošana no viena uzņēmuma padomes vai valdes uz otru, kurai nav pilnīgi nekādas sasaistes ar uzņēmumu darbības rezultātiem. Taču K. Vasks izceļas pat uz šī fona – viņš vienlaikus ir divu valstij ļoti svarīgu uzņēmumu – "Air Baltic" un "Tet" – padomju vadītājs. Viņa amatpersonas deklarācijā par 2023. gadu norādīts, ka līdztekus iepriekšminētajiem amatiem viņš strādā arī Izglītības un zinātnes ministrijā par Latvijas Olimpiskās komitejas izpildkomitejas locekli, SIA "MBC Capital" ir valdes loceklis, SIA "EKRA Capital" – valdes priekšsēdētājs, SIA "JE Projekti" – valdes loceklis un SIA "MBC Enerģija" – valdes loceklis. Tāpat viņš ir dalībnieks vai akcionārs trīs komercsabiedrībās, proti, "EKRA Capital", kur viņam pieder kapitāla daļas 1422 eiro vērtībā, AS "Direct Mortgage Capital", kuras akcijas viņam pieder 50 000 eiro vērtībā, un "MBC Capital", kur viņam pieder kapitāla daļas 91 522 eiro vērtībā. Kopumā Vasks savos daudzajos amatos pērn nopelnījis 167 382 eiro un vēl gandrīz otrtik saņēmis dividendēs no tiem uzņēmumiem, kuros ir līdzīpašnieks. Vēl viņš pērn ir pircis un pārdevis vērtspapīrus, pircis automašīnu, pārdevis zemi, izsniedzis aizdevumus – īsi sakot, darbojies vētraini. Un, tā kā nesenajā "Air Baltic" preses konferencē, paziņojot, ka uzņēmuma pamatkapitāls – 571 miljons eiro – ir bezcerīgi zaudēts, šis cilvēks nebūt neizskatījās daudzo amatu un darba slodzes pārmocīts, bet gan tieši otrādi – ziedošs un veselīgi iededzis, tad jādomā, ka viņam atliek arī gana laika, ko veltīt diviem viņam piederošajiem motocikliem un četrvietīgajai 7,5 metrus garajai sporta jahtai "Benetau Platu 25", kas amatpersonas deklarācijā tiek kautrīgi dēvēta par laivu.

Tātad universāls cilvēks ar pārdabiskām spējām! Tikai kāds labums no tā valsts uzņēmumiem, kurus viņš pārstāv, un valstij?

Aptauja

Cik svarīgi jums ir žurnālistu un ekspertu komentāri/viedokļi, ko piedāvā LASI.LV?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.