Latvija nav vienīgā Eiropas valsts, kur pēdējo gadu laikā ievērojami palielinājies brūno lāču skaits. Arī citur ir pastiprinājušās diskusijas, vai lāči apdraud cilvēkus un vai ķepaiņu skaitu būtu nepieciešams stingrāk regulēt, palielinot medību kvotas.
Latvijā ir vairāki tūkstoši cilvēku ar uzvārdu Lācis vai Lāce, savukārt attiecīgu meža iemītnieku ir krietni mazāk. Kādreiz lāči no Latvijas bija pavisam izzuduši, taču pēdējos gados arvien biežāk pienāk par tiem ziņas, un speciālisti spriež, ka pie mums varētu būt jau līdz pat 200 ķepaiņu. Brūnais lācis ir aizsargājams dzīvnieks, kura medības Latvijā ir aizliegtas. Taču dabas pētnieki norāda, ka agri vai vēlu šo plēsēju skaita regulēšanai aizliegumu nāksies pārskatīt.
Līdzīgas diskusijas pēdējos gados notiek arī citās Eiropas valstīs.
Saskaņā ar Eiropas Savienības apkopoto informāciju tās mežos mitinās vairāk nekā 20 000 lāču; lielākā populācija ir Rumānijā.
Uzbrukumi cilvēkiem ir ļoti reti