Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā latvieši literatūrkritiķes un žurnālistes Lāsmas Gaitnieces sastādīto grāmatu “Skandalozākie noziegumi Latvijas vēsturē”.

Grāmatā hronoloģiskā secībā aplūkotas 20. gadsimta skaļākās krimināllietas mūsu valstī. Aptvertais laika posms – no 1947. gada līdz 1994. gadam, kad Latvijā viena gada laikā notika ap 400 slepkavību. Dažas no aplūkotajām krimināllietām, laikam ejot, kļuvušas gandrīz vai par urbānām leģendām, kur cilvēku izdomājumi un fantāzija tālu pārsniedz realitātes robežas. Vairākas no šīm lietām laika periodā, kad vēl netika izmeklētas un atklātas, ļoti biedēja Latvijas sabiedrību. Skaļākā no tām, iespējams, ir seksuālā maniaka un slepkavas Staņislava Rogaļova lieta.

Lāsmas Gaitnieces grāmata "Skandalozākie noziegumi Latvijas vēsturē". Grāmatas māksliniece Aija Andžāne.


"Šī grāmata ir piemiņa konkrētai izmeklētāju paaudzei. No laika, kad vēl pastāvēja nāvessods un lielākā daļa smago noziegumu tika atklāti. Laika gaitā piemirstas kā senie noziegumi, to veicēji, tā arī cilvēki, kuri ieguldījuši lielu darbu, lai sabiedrību attīrītu no bīstamiem elementiem. 

Iemūžinot Ritas Aksenokas, bijušās Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas pārvaldes priekšnieces stāstīto, autore paveikusi nozīmīgu darbu. 

Kopš likvidēts Kriminālistikas muzejs, uzglabāt izmeklētāju atmiņas, atziņas un liecības par ļoti zīmīgām krimināllietām gandrīz 50 gadu garumā var tikai grāmata. Te nu tā ir!" žurnāla "Klubs" galvenais redaktors, Aivars Pastalnieks. 

Rita Aksenoka pie telefona. 1985. gads.

Par autori

Lāsma Gaitniece – Literatūras kritiķe un žurnāliste. Regulāri publicējas žurnālos “Likums un Taisnība”, "Klubs", un citos. Vairāku grāmatu autore, kuru skaitā ir “Kāda laimīga sagadīšanās. Sergejs Jēgers un viņa cilvēki” (Rīga: “Laika grāmata”, 2023), “Jūrmalas slimnīcas vēsture. Anno 1946” (SIA “Jūrmalas slimnīca”, 2022), “Dziednīca pie jūras. Versija par Liepājas medicīnas vēsturi” (Rīga: “Vesta-LK”, 2017) – par šo grāmatu saņēmusi Veselības ministrijas Pateicības rakstu un apbalvojumu “Gada Liepājniece 2017”.

Izdevums "Skandalozākie noziegumi Latvijas vēsturē (1947-1994)" ir astotā L. Gaitnieces grāmata.
 

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit