Marta nogalē Ķīpsalā apmeklētājus pulcēja ikgadējā pavasara būvniecības izstāde "Māja". Šoreiz divās hallēs un āra ekspozīcijā savus aktuālos piedāvājumus prezentēja 388 uzņēmumi no 11 valstīm.

Plašs būvmateriālu klāsts

Organizētāji aprēķinājuši, ka ap 5% izstādes dalībnieku demonstrēja celtniecības un remonta darbu iespējas, 5% – instrumentus un tehniku. 60% atrādīja dažādus būvmateriālus, 25% stendos demonstrēja siltumpiegādē, santehnikā un attīrīšanā izmantojamas iekārtas.

Izstādes dalībnieki piedāvāja būvmateriālus un apdares materiālus, siltumtehniku un ventilācijas iekārtas, santehniku, elektroinstalācijas un gaismas tehniku, jumta segumus, attīrīšanas iekārtas, dažādus grīdas segumus, durvis, logus, vārtus, žogus, saules paneļus un pirtis, kā arī konsultēja par dažādiem būvniecības risinājumiem.

Četrās dienās izstādi "Māja" apmeklēja 28 050 interesentu, kas ir gandrīz par tūkstoti vairāk nekā pagājušajā gadā.

Izstādē varēja aplūkot savulaik paša Lekorbizjē izstrādātā dizaina gaismas slēdžus, ko raksturo tīras krāsas un lakoniskas formas. "Uzņēmums "Jung" klasiskā dizaina slēdžu kolekciju ir papildinājis ar tāda paša stila rozetēm," stāsta Jons Pildausks, "Jung" pārstāvis Lietuvā.

Pāļi pašu spēkiem

Lai arī pāļi pieder pie Latvijā senākajām būvniecības tehnoloģijām, ne velti pat Doma baznīca stāv uz koka pāļiem, metāla skrūvpāļi daudziem vēl ir neiepazīts produkts. Lielos pāļus urbj mašīna. Savukārt mazos var celtnieks ieurbt zemē arī paša spēkiem. Vasaras mājas, lapenes, āra saunas un dārza ēkas pamatu veidošanai visbiežāk tiek izmantoti U vai M profila skrūvpāļi, kas ir piemēroti ātrai un ērtai horizontālu balstu nostiprināšanai, kā arī koka terašu, laivu piestātņu, koka soliņu, kāpņu un pārejas tiltu būvniecībai. Vienkāršākais veids, kā uzstādīt "GSPillar" skrūvpāļus pašam, ir izmantot rokas reduktoru, kuru cita starpā var arī paņemt nomā. Kompaktais rokas reduktora komplekts ir paredzēts līdz 76 mm platu un 1000 mm garu skrūvpāļu iestrādei zemē. Lai nodrošinātu atbilstošu veiktspēju, ieteicams izmantot divu pārnesumu skrūvmašīnu, kuras griezes moments ir vismaz 64 Nm. "Pieejami ir vairāku veidu rokas reduktori. Piemēram, GSR 1:78 reduktoram ir vairāk zobratu kustīgo daļu, kas pārveido spēka momentu un līdz ar to slodze uz skrūvmašīnu ir daudzreiz mazāka, bet skrūvpāļa uzstādīšana – vieglāka," stāsta Miks Ķēdis, "Ponton.lv" tirdzniecības pārstāvis.

Miks Ķēdis, "Ponton.lv" tirdzniecības pārstāvis, demonstrē rokas reduktoru skrūvpāļu iestrādei zemē.

Tehnika palīdz rosīties

"Kurt-Koenig" stendā varēja aplūkot universālu "Bergmann" traktoriņu, kas domāts līdz 800 litru lielas kravas pārvadāšanai. Tas ir šaurāks par standarta variantu un īpaši piemērots demontāžai un celtniecības darbiem ēkās, visur, kur ierobežota darba vide. "Elektriskā motora uzlāde notiek stundas laikā, bet ar vienu uzlādi mašīna parasti darbojas visu darba dienu. Tā kā elektromašīnai nav izmešu, tā noder arī siltumnīcām un iekštelpās, kurās atrodas cilvēki," stāsta "Kurt-Koenig" valdes loceklis Kalvis Ozoliņš. Izstādē viņš demonstrēja arī vienkāršu ierīci, kas var izrādīties noderīga ne tikai bruģētājiem, kam tā tieši domāta, bet arī, piemēram, dārzkopjiem, kam veselība neļauj ilgstoši un zemu liekties: tas ir pie kājas stiprināms pakavveida krēsls atspere. Notupjoties viens tā gals atspiežas pret zemi, otrs gals atbalsta gurnus, samazinot fizisko slodzi.

Jaunumi santehnikas dizaina laukā

Jaunumus atrādīja salons "Vannas&Flīzes", kas veidojas, "PAA vannu salonam" apvienojot spēkus ar "Kerama Marazzi". Salons demonstrēja kompleksu pieeju vannas istabas veidošanā – ne tikai jau zināmās "PAA" vannas, bet arī visu nepieciešamo modernas vides radīšanā. Jaunumiem var pieskaitīt arī "Perlas" dizaina sēriju. Tā ir unikāla, uzņēmuma veidota vannas forma, kuras cena sliecas ekskluzīvajā sektorā. Nopērkami pēc lieluma divi atšķirīgi vannas modeļi un īpašajā dizaina formā veidota, uz virsmas novietojama "Perlas" izlietne, kura aprīkota ar skatienam slēptu noplūdes spraugu elegantas līnijas veidā. Vannu un izlietni iespējams izgatavot no vairākiem materiāliem, piedevām to var krāsot plašā toņu gammā, pieskaņojot vannas istabas flīzēm," stāsta "PAA" valdes priekšsēdētājs Pēteris Treicis.

"PAA" valdes priekšsēdētājs Pēteris Treicis salona "Vannas&Flīzes" stendā, apvienojot spēkus ar "Kerama Marazzi", aicināja vannas istabas iekārtošanai pievērsties kompleksi, padomājot par modernas vides radīšanu.

Īpatnēju nākotnes vēsmu izstādē atrādīja "Artedomestica". Citu produktu vidū bija aplūkojams pisuārs "Urimat conect". To raksturo ne tikai mūsdienīgs dizains, moderna skalošanas un novades sistēma, bet arī poda augšpusē instalēts augstas izšķirtspējas LCD displejs: reklāmas ziņojumiem vīriešu tualetē. Šobrīd tas ir vienīgais patentētais multivides reklāmas veids šajā vidē. Pēc aptaujas datiem, pārliecinošs (virs 90%) vairākums vīriešu šo ideju atbalstot. Izrādās, ka šādu reklāmas kanālu tīkls jau veiksmīgi darbojoties gan pie autoceļiem, gan kinoteātros.

Pisuārs "Urimat conect" sola parūpēties, lai neizdotos atpūsties no reklāmas, arī kārtojot dabiskās vajadzības: tas aprīkots ar augstas izšķirtspējas LCD displeju īpaši reklāmu pārraidīšanas vajadzībām.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.