Manas pirms gada izteiktās prognozes šoreiz piepildījušās diezgan precīzi. Krievijas agresija pret Ukrainu turpinās.

Reklāma
Juris Lorencs.

Liela daļa atbildības par to jāuzņemas arī Rietumiem, kuru solījumi Ukrainai izrādījušies lielāki nekā reālā palīdzība. Putins saglabā amatu, tomēr Krievijā noticis vismaz viens "galma apvērsuma" mēģinājums – tā saucamais Prigožina dumpis. Neraugoties uz to, ka cilvēki turpina slimot ar Covid-19, pandēmija tikpat kā pazudusi no cilvēku prātiem.

Kā tālāk attīstīsies karš?

Tas visdrīzāk nonāks strupceļā. Nevienai no pusēm neizdosies gūt izšķirošu pārsvaru. Sāksies aizsardzības līniju būvēšana, pozīciju karš un lielā gaidīšana. Ukraina centīsies pārgrupēt savus spēkus (armiju, tautsaimniecību, diplomātiju), cerēs uz lielāku Rietumu palīdzību un dumpi Krievijā. Savukārt prezidenta vēlēšanās pārliecinoši "uzvarējušais" Putins gaidīs uz nevienprātību Ukrainā, nogurumu un šķelšanos Eiropā, bet visvairāk – uz ASV prezidenta vēlēšanām.

Kā beigsies Izraēlas un teroristu organizācijas "Hamās" konflikts?

Gazā bāzētais "Hamās" tiks pilnībā sakauts. Lai atgūtos, tam būs vajadzīgi daudzi gadi. Izraēlas rīcība atvēsinās islāma ekstrēmistus Libānā un Jemenā. Jācer, ka Izraēlas noteiktība kalpos par piemēru Rietumu politiķiem.

Vai tiks apturēta nelegālo migrantu krīze uz Eiropas robežām?

Nē. Tieši otrādi – tā pat pieņemsies spēkā gan uz Polijas, Baltijas valstu un Somijas robežām, gan Vidusjūras reģionā. 

Dažās Rietumeiropas pilsētās sāks veidoties spontānas, pret musulmaņu imigrantiem vērstas "tautas milicijas". 

Notiekošais iespaidos jūnijā notiekošo Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātus.

Kāds būs nākamā Eiropas Parlamenta sastāvs?

Tas kļūs labējāks. Lielāku pārstāvniecību iegūs partijas, kas iestājas pret imigrāciju, eiroskeptiķi un Zaļā kursa apšaubītāji. Partija "Alternatīva Vācijai" un franču politiķes Marinas Lepēnas "Nacionālā Fronte" dubultos savu pārstāvniecību Eiropas Parlamentā.

Kurš uzvarēs ASV prezidenta vēlēšanās?

Ja vēlēšanu finiša taisnē izies Tramps un Baidens, lielākas izredzes uzvarēt ir Trampam. 

Ja tas notiks, daudzi politiķi un mediji pareģos bezmaz vai pasaules galu. Tas gan nenozīmē, ka mums jādzīvo ar nolemtības un nenovēršamas katastrofas sajūtu. Vienīgais, ko šodien var teikt – ka Trampa uzvaras gadījumā prognozi 2025. gadam būs tikpat kā neiespējami uzrakstīt.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.