No piektdienas, 1., līdz svētdienai, 4. februārim, norisināsies Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps", kuras laikā notiks divas pirmizrādes, bezmaksas nominēto filmu seansi kinoteātros "Splendid Palace" un "K. Suns", kā arī visā pasaulē pieejama filmu programma tiešsaistē. Balvu par mūža ieguldījumu filmu mākslā šogad saņems filmu māksliniece Ieva Romanova.

Visvairāk – divpadsmit – nomināciju saņēmusi režisoru Staņislava Tokalova un Jura Kursieša daudzsēriju filma "Padomju džinsi", kas pirmizrādi piedzīvos 26. februārī, deviņas nominācijas piešķirtas spēlfilmai "Melnais samts" (pirmizrāde 22. februārī), bet nominācijām bagātākā dokumentālā filma ir "Latvijas kods. Einaratīvs", kas uz balvu pretendē sešās kategorijās.

Staņislava Tokalova un Jura Kursieša daudzsēriju filma "Padomju džinsi" ir saņēmusi visvairāk – 12 – nominācijas.

"Lielo Kristapu" atklās Rozes Stiebras četras reizes Nacionālajai kino balvai nosauktās filmas "Sirds likums" pirmizrāde. Tā veidota "Studijā Lokomotīve" pēc novelista Jāņa Ezeriņa darba "Jaunais likums" un tapusi sadarbībā ar gleznotāju Alekseju Naumovu. Krāšņā un krāsainā pasaka stāsta par Princesi, kas, saņēmusi neparastu dāvanu no Svešinieka, aizbēg no mājām, tā izraisot notikumu virpuli, kura galvenais vēstījums, kā norāda režisore, izrādīsies par to, cik svarīgi ir saprast savas jūtas un nebaidīties no tām.

Sestdien, 2. februārī, pirmizrādīs Reiņa Ūbeļa psiholoģisko šausmu filmu "Dragūni" (studiju "Griffonmark"), kas pretendē uz labākās debijas filmas statusu. Tās notikumu centrā ir topošo vecāku Pāvela un Sabīnes nonākšana kādā veca meža ieskautā muižā, kurā saimnieko noslēpumainie Dragūnu dzimtas pārstāvji.

Pieminot nesen mūžībā aizgājušo studijas "Animācijas brigāde" vadītāju Māri Putniņu, 3. februārī plkst. 10.30 "Splendid Palace" mazajā zālē bezmaksas seansā tiks izrādīta viņa pēdējā producētā filma "Lielais Indriķis" (2023).

Uzziņa

"Lielā Kristapa" notikumu izlase

  • No 1. līdz 3. februārim: kinoteātros "Splendid Palace" un "K. Suns" – iespēja bez maksas noskatīties vairākas no balvai nominētajām filmām. Kinoteātrī "Splendid Palace" 1. februāra vakarā gaidāma īsfilmu programma, bet 2. februārī – studentu filmas.
  • Sestdienu, 3. februāri, aizsāks animācijas programma bērniem, kurā iekļauta arī nesen mūžībā aizgājušā studijas "Animācijas brigāde" vadītāja Māra Putniņa pēdējā filma "Lielais Indriķis" (2023).
  • Kinoteātra mazajā zālē 3. februārī būs skatāmas balvai nominētās pilnmetrāžas spēlfilmas – "Mātes piens" (režisore Ināra Kolmane), "Mana brīvība" (Ilze Kunga-Melgaile), "Saule spīd 24 stundas" (Juris Poškus), "Elpot zem ūdens" (Ronalds Mežmačs), "Neredzamā cīņa" (Rainers Sarnets), "Bezkaunīgie" (Aiks Karapetjans).
  • Kinoteātrī "K. Suns" 3. februārī varēs iepazīties ar pilnmetrāžas dokumentālajām filmām – "Viss būs labi" (režisors Staņislavs Tokalovs), "Mēs tikai tagad sākam" (Marta Herca), "Ilģuciema māsas" (Elita Kļaviņa), "Austrumu fronte" (Vitālijs Manskis, Jevhens Titarenko).
  • No 30. janvāra līdz 6. februārim vietnē "filmas.lv" ir pieejama mūža balvas laureātes, filmu mākslinieces Ievas Romanovas retrospektīva un iepriekšējā gadā apbalvoto filmu izlase.
  • "Lielā Kristapa" noslēguma ceremonija notiks 4. februārī Dailes teātrī, un tai varēs sekot līdzi arī Latvijas Televīzijā un "LSM.lv".

Jērga Vidmaņa aura

Jērgs Vidmans.

"Jērgs ir apgarots, Jērgs ir aplaimots, un Jērgā mājo ārkārtīgi liela labestība," par pasaulslaveno vācu klarnetistu, komponistu un diriģentu Jērgu Vidmani saka Elbas Filharmonijas goda ērģelniece Iveta Apkalna. Piektdien, 2. februārī, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un sestdien, 3. februārī, Lielajā ģildē meistars aizsāks trīs gadu sadarbību ar Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā partnera statusā. Abu koncertu programmā iekļauta vācu romantisma laikmeta komponista Fēliksa Mendelszona hrestomātiskā "Reformācijas simfonija" un paša Vidmaņa aizrautīgu meklējumu caurstrāvotās kompzīcijas, kuru lasījumos piedalīsies operdziedātāja Inga Kalna.

Dmitrija Krimova dzīvā glezna

"Mūsu izrāde ir par to, ka dzīve rit, cilvēki pieaug, noveco un reizi pa reizei mirst. Un šo straujo dzīves tecējumu tik ļoti gribas aizkavēt un apturēt bērnības mirklī – jo tajā tik daudz kas palicis neieraudzīts!" par savu debiju Latvijas teātrī, paša sarakstīto un iestudēto nostalģisko drāmu pieaugušajiem "Pīters Pens. Sindroms", kas Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos ceturtdien, 1. februārī, saka Ņujorkā dzīvojošais krievu režisors Dmitrijs Krimovs. Par viņa izrādēm kritiķi mēdzot teikt – tās ir kā dzīvas gleznas, kas top, visai iesaistītajai komandai kopā radot savu īpašo pasauli. "Pīters Pens. Sindroms" ir autobiogrāfisks Dmitrija Krimova darbs, kas caur Pītera Pena fabulu stāsta par mākslinieka nenogurstošo sekošanu savai misijai – mākslas brīnumu radīšanai, uzticami kalpojot teātrim visa mūža garumā un nespējot pamest skatuvi. Pītera Pena lomā – šīs sezonas jaunpienācējs Nacionālajā teātrī Egons Dombrovskis. Pārējās lomās: Dita Lūriņa, Anta Aizupe, Jana Ļisova, Laura Siliņa, Līga Zeļģe, Uldis Anže, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Kārlis Reijers, Jānis Skani

Sacenšas jaunie pianisti

Pianiste Jautrīte Putniņa.

Šodien, 31. janvārī, no plkst. 11 līdz 19 Valmieras Kultūras centrā norisināsies pianistei Jautrītei Putniņai (attēlā) veltītais Starptautiskais jauno pianistu konkurss. Dalībnieki uzstāsies četrās vecumgrupās – no astoņu līdz deviņu, 10–11, 12–13 un 14–16 gadu grupās. Šogad konkursā piedalīsies 37 dalībnieki no astoņiem līdz 16 gadiem.

Alfeja Bromulta mākslas skate

Mākslas galerijā "Antonija" atklāta vairāk nekā 30 gleznotāja Alfeja Bromulta darbu izstāde. Viņš profesionālo izglītību guvis Tautas universitātē. No 1938. gada mācījies Jāņa Tilberga studijā, savukārt no 1940. līdz 1944. gadam – Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņa skolotāji bijuši ievērojamie mākslinieki Konrāds Ubāns, Kārlis Miesnieks, Vilhelms Purvītis, Ludolfs Liberts. 1991. gadā notika mākslinieka piemiņas izstāde Pētera baznīcā Rīgā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.