Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) trešdien no būvfirmas SIA "Velve" pārņēmusi nepabeigto jauno A2 korpusu.

Pārņemšanas process sākās no rīta, bija ieradušies arī Valsts policijas darbinieki, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību. Pārņemšanas process noslēdzās pēc vairākām stundām. Pārņemšana notikusi vienpusēji no PSKUS puses, bet "Velve" joprojām uzskata, ka pārņemšana notikusi prettiesiski.

Pārņemot būvobjektu, PSKUS apliecinājusi, ka norēķināsies ar "Velvi" par paveiktajiem darbiem līdz šā gada 21. februārim, kā to paredz līgumā noteiktā kārtība, un aicinājusi "Velvi" norēķināties ar apakšuzņēmējiem. Vienlaikus slimnīca apliecinājusi, ka ir gatava no būvfirmas atpirkt iegādātos būvmateriālus un būvizstrādājumus, kurus atzīs par kvalitatīviem un izmantojamiem turpmākajā būvniecības procesā.

PSKUS pārstāvis, zvērināts advokāts Benno Butulis sacīja, ka turpmāko darbu apjoms ir liels un tie jāveic secīgi. 

Ceturtdien objektā būs Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji, lai kopīgi novērtētu neatliekamos darbus, bet vēlāk tiks izsludināts iepirkums. 

Slimnīcas pārstāvji norādīja, ka viens no neatliekamajiem darbiem objektā ir pagrabstāva demontāža gandrīz 8000 kvadrātmetru platībā, kur saskaņā ar jaunākajām institūta "Bior" analīzēm atrodamas septiņas dažādas pelējuma sēņu sugas. Butulis piebilda, ka pretimnākšana no slimnīcas puses bijusi ļoti ilga un "izsmēla visas racionālās iespējas".

Bet "Velves" pārstāvji informēja, ka būvkompānija pašlaik gatavo dokumentus tiesai. "Velves" pārstāvis un projekta vadītājs Kārlis Misiņš pauda uzskatu, ka slimnīca negribēja izmantot līgumā paredzēto mediācijas procesu, kurā tiktu piesaistīti ārējie eksperti, lai nonāktu pie vienošanās. "Tā vietā vienkārši brutāli lauž līgumu kā deviņdesmitajos gados," sacīja Misiņš. "Policija un varbūt arī sabiedrība ir nostājusies slimnīcas pusē, neapzinoties tos apstākļus." Viņa ieskatā tā ir ļaunprātīga izturēšanās pret "Velvi" un visiem apakšuzņēmējiem, kā arī PSKUS varas pozīciju nostiprināšana. 

"Mēs vēlamies, lai pasūtītājs samaksā mūsu apakšuzņēmējiem, mūsu piegādātājiem un sadarbības partneriem par viņu veikto darbu.

Summas ir iesniegtas par vairāk nekā 10 miljoniem eiro. Tas ir tas viss apjoms, kas objektam jau ir piegādāts un ir arī daudz līgumu par medicīnas tehnoloģijām, kuras jau tiek ražotas. Mēs negribam radīt situāciju, ka apakšuzņēmēji pasūtītāju patvaļas dēļ tiek sodīti. Līdz ar to mēs ar viņiem kopā cīnīsimies," "lsm.lv" citē Misiņa teikto. "PSKUS valde saka, ka pārņems objektu un izsludinās jaunu konkursu. Diemžēl, nenorēķinoties ar apakšuzņēmējiem par šo objektu, neviens apakšuzņēmējs šajā objektā negribēs strādāt," izteicās Misiņš.

PSKUS pārstāvji būvniecības līgumu ar "Velvi" lauza 13. februārī, jo PSKUS ieskatā būvnieks neievēroja būvniecības termiņus, būvobjektā tika konstatēti būtiski defekti, kas netika novērsti, objektā notikusi nesaskaņotu apakšuzņēmēju nodarbināšana, kā arī fiksēti citi pārkāpumi. Līgums starp PSKUS un "Velvi" tika noslēgts 2020. gada 27. augustā, tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēneši – jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023. gada pavasarī. Līguma laikā pēc "Velves" ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.