Clear 9 °C
P. 13.05
Ira, Iraīda, Irēna, Irina
Vai "Velvei" būs jāpamet būvobjekts? Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vadība uzskata, ka pienācis laiks pateikt stop – būvniekam pietiekot solīt un pieprasīt pagarinājumu.
Vai "Velvei" būs jāpamet būvobjekts? Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vadība uzskata, ka pienācis laiks pateikt stop – būvniekam pietiekot solīt un pieprasīt pagarinājumu.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ja viss būtu ritējis tā, kā paredzēts līgumsaistībās, tad jau tagad Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) mediķi strādātu jaunajā A korpusa ēkā – tas bija jāpabeidz jau 2023. gada aprīlī, un mediķiem bija paredzēts ievākties aizvadītā gada beigās.

Taču tas nav noticis. Vēlāk būvnieks SIA "Velve" bija solījis pabeigt šo objektu līdz martam un nodot ekspluatācijā līdz jūnijam. Šā gada janvāra sākumā "Velve" lūdza atkārtoti pagarināt līguma izpildes termiņu, norādot, ka jaunais iespējamais darbu pabeigšanas laiks varētu būt 2025. gada vasarā. Taču vakar Stradiņa slimnīcas valde paziņoja, ka nolēmusi lauzt līgumu. "Līgums lauzts vienpusēji, jo SIA "Velve" nespēj pildīt līgumā noteiktās saistības – netiek ievēroti būvniecības termiņi, būvobjektā konstatēti būtiski defekti, kas netiek novērsti, objektā notikusi nesaskaņotu apakšuzņēmēju nodarbināšana, kā arī fiksēti citi līguma pārkāpumi. Būvniecības līgums tiks izbeigts ar 2024. gada 13. februāri, un patlaban Stradiņa slimnīca gatavojas būvobjekta pārņemšanai 2024. gada 20. februārī," vēsta slimnīcas pārstāvji.

Šajos slimnīcas izplatītajos attēlos, kas esot tapuši no 2022. gada līdz 2024. gada janvārim, redzams kā konstrukcijas skāris mitrums un ieviesies pelējums. "Velve" gan apgalvo, ka slimnīcas "publiski izplatītās bildes ir uzņemtas pirms vairākiem gadiem un būvkompānijai nav izprotama PSKUS rīcība, izplatot vecu informāciju un maldinot sabiedrību".
Šajos slimnīcas izplatītajos attēlos, kas esot tapuši no 2022. gada līdz 2024. gada janvārim, redzams kā konstrukcijas skāris mitrums un ieviesies pelējums. "Velve" gan apgalvo, ka slimnīcas "publiski izplatītās bildes ir uzņemtas pirms vairākiem gadiem un būvkompānijai nav izprotama PSKUS rīcība, izplatot vecu informāciju un maldinot sabiedrību".

Papildus visām citām problēmām ar šīs ēkas būvniecību laikā no 2021. gada 26. oktobra līdz pat šim brīdim būves pagrabstāvā, kur atradīsies arī 15 operāciju zāles, sistemātiski esot konstatēts pelējums, ko uzrāda vairākkārt atsevišķās būves zonās noņemtie paraugi. Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis sacīja, ka būvnieka SIA "Velve" veiktie pasākumi pelējuma likvidācijai, tostarp pelējuma nomazgāšana, kas vizuāli rada iespaidu, ka tas iznīdēts, neesot vainagojušies ar pozitīvu rezultātu.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" šī gada 8. janvārī veiktās testēšanas pārskats liecina, ka pelējums pagrabstāvā nav novērsts un parādās arī augšējos objekta stāvos. Būvnieks gan noraidīja slimnīcas pārstāvju pārmetumus un informēja, ka pagrabstāvā esot demontējis bojātās daļas, veicis dezinfekcijas pasākumus.

23. janvārī "BIOR" veicis pēdējo pārbaudi, un aizvadītajā nedēļā saņemtie rezultāti uzrādot, ka pelējuma sēni tomēr nav izdevies pilnībā iznīdēt. To "Latvijas Avīzei" apliecināja gan Stradiņa slimnīcas vadība, gan arī būvnieka pārstāvji.

Šādi patlaban izskatoties pagrabstāvs pēc starpsienu demontāžas, sienu nomazgāšanas un dezinfekcijas.

"Pelējuma sēnes iznīdēšana ir ļoti sarežģīts process. Mēs uzdevām būvniekam pilnībā demontēt pagrabu jeb noņemt visas sabūvētās konstrukcijas, atstājot tikai betona sienas, grīdu un nesošos balstus, un ķīmiski apstrādāt pelējuma sēnes pārņemtās vietas. 

Mēs esam secinājuši, ka pelējums turpina izplatīties. 

Pagrabstāvs ir apmēram 8000 kvadrātmetru jeb futbola laukuma lielumā, turklāt tur ir plānots izvietot operāciju bloku ar 15 zālēm. Jāveic pamatīgs darbs, lai sēni iznīdētu. Diemžēl būvnieki neuzskata, ka tā ir pietiekami nopietna problēma," saka Lauris Vidzis.

Kā pelējums nokļuva līdz sienām

Bet kā tika pieļauta pelējuma sēnes izplatība vietā, kur tiks veiktas operācijas un ārstēti pacienti? Arhitekte Vita Polkovņikova, kura ir arī arhitektu biroja SIA "Sestais stils" valdes priekšsēdētāja un 2017. gadā noslēdza iepirkuma līgumu ar PSKUS valdes pārstāvjiem par Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvprojekta izstrādi un autoruzraudzības veikšanu, stāsta, ka kritiska situācija būvobjektā izveidojusies pēc tam, kad 2022. gada februārī Krievija iebruka Ukrainā un tas ietekmēja arī ekonomisko situāciju Eiropā. Tieši tajā laikā būvniekam bija jāpasūta jumta konstrukcijas jaunajam slimnīcas korpusam. "Kamēr panāca vienošanos, ka tiks piegādāts nepieciešamais materiāls jumtam, un tam bija būtisks sadārdzinājums, neuzliktā jumta un nelabvēlīgo klimatisko apstākļu dēļ slimnīcas pagrabstāvā iekļuva pamatīgs mitrums. 

Būvniekam nekavējoties vajadzēja veikt nepieciešamos pasākumus mitruma likvidēšanai un temperatūras režīma uzturēšanai, bet tas netika operatīvi nodrošināts, tāpēc ļāva attīstīties pelējuma sēnei," 

skaidro arhitekte.

Komisija, apsekojot būvobjektu, 2022. gada 20. aprīļa defektu aktā ir konstatējusi ģipškartona sienu profilu koroziju un pelējumu, ūdeni ģipškartona starpsienās un loksnēs. Bet pelējuma riski ir identificēti jau krietni agrāk, proti, 2021. gada oktobrī būvsapulču protokolā ir norādīts, ka pagrabstāvā jaunuzbūvētās ģipškartona starpsienas uzsūc mitrumu no nokrišņiem, kas var būt iemesls pelējuma attīstībai. 2022. gada 21. februārī būvuzraudzības veiktajā ierakstā elektroniskās kvalitātes kontroles sistēmā ir fiksēts, ka būvniekam ir jāizvairās no šokveida temperatūras paaugstināšanas telpā un jānodrošina ēkas slēgta norobežojošā konstrukcija, aizsardzība pret lietu un nelabvēlīgiem klimatiskajiem apstākļiem, nepieciešamības gadījumā izmantojot pagaidu risinājumus. Stradiņa slimnīcas vadība apgalvo, ka būvnieks to neesot veicis.

"Tā ir milzīga bezatbildība no būvnieka puses. Mums ir protokoli un arī būvuzrauga ziņojumi, kuros tiek norādīts uz šiem riskiem, kā arī tas, ka valdei (toreiz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs bija Rinalds Muciņš, kuru vēlāk – 2023. gada oktobrī – jaunā slimnīcas padome kopā ar pārējiem valdes locekļiem atlaida no amata. – M. L.) ir jāreaģē. 

Jautājums ir par to, kā valde uz to reaģēja – vai ņēma vērā būvuzrauga izteiktās bažas vai ne," saka pašreizējās uz gadu ieceltās valdes priekšsēdētājs L. Vidzis, 

kuram padome ir uzdevusi stabilizēt būvniecības procesu.

Neapzinās, cik bīstami tas būs pacientiem

"Pelējums aug, ja telpās kaut kas nav kārtībā ar klimatu, proti, ja ir mitrums un ventilācijas problēmas. Pagrabstāvs applūda un, lai nerastos pelējuma sēne, tas bija jāizžāvē 48 stundās. Skaidrs, ka nervozitāte ir tāpēc, ka tur būs operāciju zāles. Saliks iekšā dārgu medicīnisko aparatūru, sāks operēt, un tad var gadīties, ka pēkšņi viss ir jāplēš nost, jo parādījies pelējums. Porainie materiāli visi ir jāaizvāc, bet būvnieki negrib to darīt, jo acīmredzot neapzinās, cik bīstami tas būs pacientiem. Pelējuma sēne var izraisīt, piemēram, brūču infekciju. Ja brūce šī iemesla dēļ sastruto, tad gadu jālieto ļoti stipras zāles, kas mijiedarbojas ar citām zālēm," stāsta Stradiņa slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis.

Reklāma

Kāpēc operāciju zāle pagrabā?

Rodas jautājums – tad kāpēc operāciju zāles ir ieprojektētas pagrabstāvā, nevis telpās virs tā, kā esam pieraduši redzēt citās slimnīcās?

Stradiņa slimnīcas teritorija ir pasludināta par valsts nozīmes arhitektūras pieminekli, kurā ir noteikts ēkas kopīgais augstums un apbūves blīvums šajā teritorijā, skaidro arhitekte Vita Polkovņikova. 

Lai slimnīca būtu kompakta, esot bijis nepieciešams to izbūvēt līdz pagrabstāvam, kas, viņasprāt, neesot slikti, jo samazinot trokšņu līmeni, vibrācijas ietekmi. 

Operāciju zālēs būšot speciāls apgaismojums, taču starp zālēm esot izveidotas tādas kā padziļinātas kabatas, kur ieplūdīs dienas gaisma operāciju blokā, un esot arī virsgaismas logi.

Arhitekte stāsta, ka priekšlikums izbūvēt operāciju bloku pagrabā esot nācis no ārvalstu arhitektiem, kuri piedalījās jaunās būves gala skiču projektu izstrādē. Šāds piedāvājums bijis, ņemot vērā mūsdienu tendences modernas slimnīcas būvniecībā. Neoficiāli ir izskanējis, ka jaunā A2 korpusa projekts esot tapis, ņemot vērā Izraēlas pieredzi šādu slimnīcu būvniecībā. Jaunās būves gala skiču projekta izstrādē piedalījušies ne tikai Somijas un Austrijas speciālisti, bet arī Izraēlas arhitektu birojs "Oliver" un, iespējams, ir ņemta vērā Izraēlas pieredze laikus nodrošināties pret negaidītiem uzbrukumiem, taču nav ņemts vērā, ka Izraēlā ir no Latvijas atšķirīgi klimatiskie apstākļi.

Līgumu nepagarinās

Patlaban Stradiņa slimnīcas valde ir nolēmusi pārtraukt līgumu ar SIA "Velve" jau februārī, negaidot līguma termiņa beigas martā. "Bez juridiski legāla pamatojuma mēs nedrīkstam pagarināt līgumu. Šobrīd mums nav pamatojuma, ka ir kādi ārējie apstākļi, kas mums ļautu lemt par labu šī līguma pagarināšanai. Pagājušā gada beigās būvuzņēmējam esam pieprasījuši sniegt informāciju, pēc kuras mēs spētu spriest, ka tas spēj šo objektu pabeigt laikā un iekļauties budžetā. Saņēmām daļējas atbildes uz mūsu informācijas pieprasījumu un no tām neesam guvuši pārliecību, ka būvnieks spēj to izdarīt," stāsta L. Vidzis.

Top Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A2 korpuss.

Būvnieks piedāvā pārņemt projektēšanu

Akciju sabiedrības "MN Holding", kas ir māteskompānija SIA "Velve", mārketinga un komunikācijas vadītāja Ieva Šaripo, ar kuru sazinājos vēl pirms slimnīcas vakardienas paziņojuma par līguma laušanu, pauda uzņēmuma viedokli, ka pasūtītāja pēkšņā prasība demontēt pilnīgi visu pagrabstāvu esot ārpus jebkādiem racionāliem vai tiesiskiem apsvērumiem. 

Lai pabeigtu būvdarbus, jāizlabojot apjomīgs kļūdu daudzums projekta dokumentācijā.

"Tā kā "Velve" to nevar izdarīt, jo pasūtītājs projekta pakalpojumus ir pircis atsevišķi no būvniecības pakalpojumiem (iepriekšējā korpusa būvniecībā būvnieks gan projektēja, gan būvēja), sākotnēji jāgaida, kamēr pasūtītājs novērsīs kļūdas projekta dokumentācijā. Piemēram, šobrīd risinājumi paredz, ka operāciju zālē kanalizācijas caurule krustojas ar ventilācijas cauruli. Skaidrs, ka tā ir kļūda. (..) Lai projekta kļūdu labojumi notiktu raitāk, esam piedāvājuši pārņemt projektēšanu. Tas krietni paātrinātu procesu, ko PSKUS novilcināja jau mēnešiem. Taču pašlaik neesam saņēmuši atbildi uz šo piedāvājumu. Pēc projekta dokumentācijas pārstrādes, kam, pēc mūsu aplēsēm, vajadzētu mēnesi, būvdarbus "Velve" varētu pabeigt 15 mēnešu laikā no termiņa pagarinājuma saņemšanas, plus vēl būtu nepieciešami divi mēneši objekta nodošanai pasūtītājam," skaidro Šaripo.

Bet, ja tikšot sludināts jauns iepirkums, būšot atklāts jautājums, vai vispār kādai būvkompānijai esot pa spēkam uzbūvēt slimnīcas jauno ēku un vai kādu tas interesēs, jo pašreizējās problēmas nekur nepazudīšot – gan projekta kvalitāte, gan birokrātiskie procesi palikšot tie paši. Paziņojumā presei "Velve" arī raksta – ja pasūtītājs meklēs jaunu būvnieku, tad 

"tas var provizoriski iekavēt slimnīcas būvdarbus par aptuveni divarpus gadiem un potenciālais jauna līguma sadārdzinājums varētu pārsniegt 10 miljonus eiro".

"Ir pienācis laiks pateikt – stop!"

Tomēr Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs L. Vidzis uzskata: "Ir nemitīgi solījumi, kārtējais termiņa pagarinājuma pieprasījums, tāpēc, manuprāt, ir pienācis laiks pateikt – stop, pietiek solīt un pieprasīt pagarinājumu."

Savukārt arhitekte Polkovņikova uzsver, ka šāda mēroga būvobjektos vienmēr esot nepieciešami papildu precizējumi būvprojektā, skaidrojumi un atsevišķas izmaiņas. Tomēr ne autoruzraugs, ne būvuzraugs neesot identificējuši nekādas dokumentācijas nepilnības, kas varētu novest ēku tik katastrofālā stāvoklī. "Uzmanības novēršana un patieso problēmas cēloņu neminēšana, ar ko šobrīd nodarbojas būvuzņēmējs, nepalīdz un arī turpmāk nevar palīdzēt operatīvi un pienācīgā kvalitātē virzīt būvdarbus," uzskata arhitekte.

Būvnieks: Pelējuma skartās konstrukcijas ir aizvāktas

Janvāra nogalē "Velve" izplatījusi vairākus publiskus paziņojumus, kuros "vēlreiz apliecina gatavību strādāt un pabeigt objektu", kā arī noraida pārmetumus par "pelējuma klātbūtni slimnīcas ēkas pagrabstāva būvobjektā". Slimnīcas publiski izplatītās bildes esot uzņemtas pirms vairākiem gadiem.

"MN Holding" līdzīpašnieks un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas projekta direktors Valdis Koks slimnīcas būvniecības darbu apsekošanas pasākumā 29. janvārī.

Būvfirmas "Velve" mātesuzņēmuma "MN Holding" līdzīpašnieks, PSKUS projekta direktors Valdis Koks 29. janvārī teicis, ka visas pelējuma skartās rīģipša starpsienas ir demontētas un aizvāktas, bet pagrabā vairākkārt veikti dezinfekcijas pasākumi. Pelējuma skarto konstrukciju demontāža esot sākta 2022. gada beigās, bet pēdējā dezinfekcija veikta 2024. gada sākumā.

Kā rakstīts "Velves" paziņojumā presei, uzņēmums ļoti labi izprotot prasības attiecībā pret jaunbūves sterilumu. 

"Tomēr jāatceras, ka pelējums ir sēnītes, ko var atrast jebkur – iekštelpās vai ārtelpās – visu gadu. 

Ņemot vērā, ka būvobjekts nav sterila vide, kur tiek veikti dažādi sterilizācijas pasākumi, jāpieņem fakts, ka pelējums kaut kādā koncentrācijā un apjomā var būt klātesošs un atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem un būvniecības stadijas ir sastopams jebkurā būvniecības objektā," teikts paziņojumā.

Šajos slimnīcas izplatītajos attēlos, kas esot tapuši no 2022. gada līdz 2024. gada janvārim, redzams kā konstrukcijas skāris mitrums un ieviesies pelējums. "Velve" gan apgalvo, ka slimnīcas "publiski izplatītās bildes ir uzņemtas pirms vairākiem gadiem un būvkompānijai nav izprotama PSKUS rīcība, izplatot vecu informāciju un maldinot sabiedrību".

Pelējuma sēnes ietekme uz veselību

  • Sporas no aspergillus pelējuma var nopietni ietekmēt gan ārstniecības personāla, gan pacientu veselību, līdz ar to tas ir pilnībā jāiznīcina.
  • Ja pelējums skāris ārstniecības telpas, bet jo sevišķi tādas augsta riska zonas kā intensīvās terapijas nodaļa vai operāciju zāle, tas var ierosināt, piemēram, ķirurģiskas brūces infekciju vai nonākt pacienta plaušās un izraisīt nāvējošas slimības. Pat veselam cilvēkam nebūtu ieteicams uzturēties pelējuma skartās telpās, taču pacientam ar novājinātu imūnsistēmu vai atvērtu brūci tas ir īpaši bīstami.

AVOTS: Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
LATVIJĀ PASAULĒ
Reklāma