Būvkompānija SIA "Velve" piedāvājusi Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai (PSKUS) noslēgt vienošanos par strīda noregulējumu un iespēju tiesiski pārņemt būvobjektu 1. martā, taču slimnīca tam nepiekrīt.

"Velves" pārstāvji norāda, ka uzņēmums iepazinies ar PSKUS izstrādātās vienošanās redakciju un uzskata, ka PSKUS pārstāvji nespēj sagatavot juridiski korektu vienošanos par līguma izbeigšanu un strīda saprātīgu noregulējumu, tāpēc būvkompānija ir sagatavojusi un nosūtījusi savu vienošanās redakciju par tiesisku līguma izbeigšanu, strīda noregulējumu un būvobjekta nodošanu pasūtītājam jau 1. martā.

"Velve" jau iepriekš paudusi uzskatu, ka veids, kādā PSKUS vēlas izbeigt tiesiski noslēgtu līgumu ar būvkompāniju, būvdarbu veicēju vainojot līguma neizpildē, būvkompānijas ieskatos ir prettiesisks un "Velve" tam nepiekrīt. Tomēr, ja PSKUS nevēlas ar būvkompāniju turpināt līguma izpildi, tad līguma izbeigšana šādos gadījumos ir tiesiski noformējama ar abu pušu vienošanos, atzīmē būvkompānijas pārstāvji.

Būvkompānijā uzskata, ka PSKUS publiskā komunikācija, paužot, ka PSKUS ir ieinteresēta jēgpilni risināt problēmjautājumus, esot maldi un pilnībā neatbilstot faktiskajai situācijai.

Būvkompānija atkārtoti uzsver, ka galvenie PSKUS A2 korpusa būvniecības līguma izpildes šķēršļi ir tieši saistīti ar nekvalitatīvo būvprojektu un pasūtītāja, kā arī pārējo būvniecības dalībnieku – būvuzraudzības un autoruzraudzības – nespēju savlaicīgi nodrošināt normatīvo aktu prasībām atbilstošu būvniecības dokumentāciju, kas gadiem liedzis "Velvei" iespēju veikt būvdarbus nepieciešamajā kapacitātē.

Taču PSKUS uzskata, ka SIA "Velve" piedāvā neadekvātu un prettiesisku vienošanās projektu, mēģinot atbrīvoties no visām tiesiskajām sekām un turpmākas zaudējumu piedziņas, kas būtībā uzskatāma par ņirgāšanos par slimnīcas ārstiem, personālu, pacientiem un valsts interesēm. Tā norāda, ka būvnieks ne vien nav pieņēmis slimnīcas sagatavoto vienošanās piedāvājumu, bet arī uzstādījis savas prasības.

"Būvnieks ne vien atsakās vienoties un pamest objektu, bet arī uzstāda prasības, saskaņā ar kurām mums vēl viņam ir jāpiemaksā gandrīz 12 miljoni eiro, lai mēs kā pasūtītājs varētu pārņemt savu objektu. 

Tas ir absurds! Mēs ne vien negrasāmies piekrist šādam piedāvājumam, bet pat netaisāmies to apsvērt," 

uzsver slimnīcas pagaidu valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis.

Slimnīcas vadība plāno trešdien, 21. februārī, pārņemt objektu līgumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus PSKUS uzsver, ka A2 ir valsts īpašums, kuru pārvalda slimnīca, bet SIA "Velve" rīcība, nenododot objektu, būs patvarīga, kas būs kriminālsodāmi. Slimnīca apgalvo, ka šajā procesā rīkojas precīzi atbilstoši likumā noteiktajam, vienlaikus izmantojot likumā paredzētos mehānismus savu tiesību un tiesisko interešu aizsardzībai.

Pēc objekta pārņemšanas slimnīca iecerējusi piesaistīt neatkarīgu būvekspertīzi, lai veiktu visa objekta būvniecības kvalitātes apsekošanu, jo esot pamats domāt, ka līdzšinējais konstatēto būvniecības defektu saraksts, iespējams, nav pilnīgs. Tāpat tiks sākti neatliekamie darbi, piemēram, pagrabstāva demontāža teju 8000 kvadrātmetru platībā, kur saskaņā ar jaunākajām "BIOR" analīzēm mitinās ne vien piecas, bet pat septiņas dažādas pelējuma sēņu sugas, saka Vidzis.

"Ir pilnīgi izslēgts, ka šādās telpās varētu ierīkot operāciju zāles, kā tas plānots. Redzam, ka, slimnīcai nerīkojoties, būvnieka nodarītie zaudējumi turpinās pieaugt, tādēļ ceram, ka, par spīti būvnieka pretestībai un arogancei, mēs maksimāli raiti varēsim pārņemt objektu," norāda Vidzis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.