Nacionālais teātris šonedēļ nāca klajā ar diviem jaunumiem – 105. sezonas papildinājumu ar pieciem jauniem iestudējumiem un Skatītāju kartes ieviešanu.

Reklāma

Skatītāju karte ieviesta, lai publikai teātra apmeklējums būtu iespējams par demokrātiskākām cenām. Šonedēļ šo karti var iegādāties par 10 eiro, bet turpmāk – par 20 eiro. Karte būs derīga piecus gadus un, to uzrādot, ar atlaidi varēs nopirkt neierobežotu skaitu biļešu. Tiks saglabāta arī abonementu sistēma, kura dod iespēju teātra apmeklējumam 20% atlaidi Lielās zāles izrādēs. Skatītāja karte dod iespēju nopirkt biļeti ar 20% atlaidi uz jebkuru izrādi visos spēles laukumos.

Kopā 14 jauniestudējumi

Nacionālā teātra direktors Māris Vītols preses konferencē teica, ka teātrim sezona sākusies veiksmīgi. No teātra bijušā mākslinieciskā vadītāja Elmāra Seņkova izveidotā repertuāra publika Lielajā zālē redzējusi jau divus iestudējumus – Raiņa un Justīnes Kļavas "Spēlēju, dancoju" Elmāra Seņkova režijā un Regnāra Vaivara veidoto "Suņu ciema Nelaimes lāci". Skatītāju skaits teātrī esot palielinājies. Tikšot parādītas visas sezonā ieplānotās izrādes, bet papildus tām nāks klāt vēl pieci jauniestudējumi. Līdz sezonas beigām būšot nosvinētas pirmizrādes 14 jauniestudējumiem visās teātra zālēs.

Dos arī harmonijas ilūziju

Teātra direktora vietniece repertuāra un mākslinieciskajos jautājumos Ieva Struka teica, ka jau iesāktās sezonas papildinājums veidots ar domu rast vēl lielāku daudzveidību un emocionālāku līdzsvaru: "Nav noslēpums, ka pēdējos gados mums ik pa brīdim tiek pārmests, ka varbūt esam par daudz pesimistiski un tiešām skatāmies uz pasauli drūmās krāsās... Bet laikam jau ir tā – laikā, kad liela sabiedrības daļa snauduļo labklājībā, mākslas uzdevums ir modināt un iepliķēt. Bet tagad, 

kad dzīvojam tik spraigā laikā un neviens nezina, kas būs rīt, teātrim ir iespēja ne tikai saukt cīņā vai apelēt pie sirdsapziņas, bet tomēr mēģināt iedot gaismu tuneļa galā un radīt vismaz harmonijas ilūziju."

Otrs virziens būšot piedāvāt publikai klasikas darbus ar izteiktāku cieņu pret to autoriem – bez mēģinājumiem viņu darbus "pārrakstīt".

Šonedēļ Aktieru zālē pirmatskaņojums bija Kaspara Rolšteina monooperai "#DiToo", kuras režisore un galvenās lomas atveidotāja ir Dita Lūriņa.

Repertuārā – arī Anšlavs Eglītis

Marta sākumā pirmizrādi piedzīvos Henrika Ibsena drāma "Heda Gablere", ko iestudēt Nacionālais teātris aicinājis režisoru Edmundu Freibergu. Šajā izrādē uz skatuves atgriezīsies daļa mākslinieku, kuri dažādu iemeslu dēļ iepriekšējos gados no teātra štata aktieru ansambļa ir aizgājuši, – Madara Zviedre, Jēkabs Reinis, Ivars Puga un Ģirts Liuziniks, lomās būs arī Lāsma Kugrēna, kas Hedu spēlēja iepriekšējā šīs lugas interpretācijā, un Daiga Kažociņa.

Kā mēģinājums ar teātra palīdzību apliecinoši raudzīties uz dzīvi uztverama teātra ideja atgriezties pie Anšlava Eglīša humorpilnā darba "Bezkaunīgie veči", ko iestudēs Gatis Šmits un kurā lomas būs Nacionālā teātra vecmeistariem.

Kāpēc vērts atgriezties pie Anšlava Eglīša? Kā sacīja Ieva Struka, tā gaisotne ap šo Latvijas kultūrā izcilo personību, kura lielāko daļu savas dzīves pavadīja Kalifornijā, jūtama visapkārt.

 Izskanējusi filma "Homo novus", patlaban visi ar interesi gaida daudzsēriju filmu "Pansija pilī", ir tapušas divas grāmatas – literārā un zinātniskā versija. Anšlava Eglīša humoristiskais pasaules skatījums ir intonācija, kuras dzīvē ik pa laikam pietrūkst. Teātris cer, ka šāda noskaņojuma iestudējums būs interesants lielai daļai skatītāju.

Savukārt marta beigās Nacionālais teātris atgriezīsies pie savas spēcīgās tradīcijas – paraudzīties uz to, kas notiek Latvijā, caur humora prizmu, tāpēc taps koncertizrāde "Nemaz nesmejies! – Teātra dienas koncerts". Uz Latvijā notiekošo paskatīties politiskā kabarē stilā piekritis režisors Pauls Timrots. Gaidāmi arī citi jauniestudējumi.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.