Savu 141. sezonu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris atklāj ar būtiskiem vēstījumiem sabiedrībai, par ko stāsta jaunā ekspozīcija Teātra galerijā. Kriša Salmaņa radītais laikmetīgās mākslas darbs "Saskare" atšķirībā no iepriekšējā nav saistīts konkrēti ar nākamo jauniestudējumu, bet gan simboliski vēsta par jaunajām vēsmām teātrī.

Reklāma

Ar šo sezonu teātrī izveidota mākslinieciskā padome. Režisore Laura Groza kļuvusi par mākslinieciskās stratēģijas un repertuāra plānošanas vadītāju, kura, kā sacīja direktore Dana Bjorka, aicināta rūpēties par to, lai teātra darbā atspoguļotos, ka Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris ir Latvijas valsts teātris, lai tas būtu mūsdienīgs, aktuāls un citu Latvijas teātru kolēģis, nevis atstumtais. Savukārt Sergeja Golomazova uzdevums turpmāk būšot rūpēties par krievu kultūras esību teātrī, par, citējot direktori, "mūsu kodolu, mentalitāti, par krievu kultūrai un mentalitātei piederošām izrādēm".

Teātrim nu ir arī savs dramaturgs – Artūrs Dīcis, kurš pavasarī veidoja dramatizējumu izrādei "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos".

 Jaunās amatpersonas Laura Groza, Artūrs Dīcis kopā ar Sergeju Golomazovu un Danu Bjorku veidos teātra māksliniecisko padomi.

Tieši Artūrs Dīcis formulējis teātra jauno vēstījumu sabiedrībai, kas skan šādi: "Mani sauc Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, bet tu vari mani saukt vienkārši par Čehovu!" Viņš aicina publiku turpmāk, nākot uz šo teātri, "satikties Čehovā" – nevis personības, bet vairāk jēdzieniskā, mākslas valodas un domu izpratnē.

Jauno sezonu vienojošā tēma būs vara, kas izskanēs visos lielās formas iestudējumos. Lai, kā sacīja Dana Bjorka, katrs no mums varētu aizdomāties, kur cilvēci var novest tik briesmīga parādība kā varas pārvēršanās tirānijā. Jau Daces Pūces iestudētajā "Robinā Hudā" ieskanējušās politiskās varas izpausmes. Indra Roga uz Lielās skatuves iestudēs izrādi "Vecās dāmas vizīte" pēc F. Dirrenmata lugas, kas atklās naudas varas dominanci pār cilvēku gribu un prātiem. Artūrs Dīcis būs dramatizējuma autors gandrīz dokumentālam stāstam Lauras Grozas režijā par Maskavā iznīcināto latviešu teātri "Skatuve", par ko kinorežisors Dāvis Sīmanis uzņem filmu "Marijas klusums". Mazajā spēles laukumā aktrise Anastasija Ļovina strādā pie Noras Ikstenas "Mātes piena", ko redzējām Ināras Kolmanes filmā. "Čehovā" viesosies trīs latviešu teātra grandi – Mārtiņš Vilsons, Ivars Kalniņš un izrādē "Skatuve" – Liepājas teātra prīma Inese Kučinska Marijas Leiko lomā.

Bet sezonas pirmais iestudējums pieaugušajiem būs Albēra Kamī "Kaligula", ko savulaik ļoti aizraujoši Dailē iestudēja Dž. Dž. Džilindžers.

Kaligulas lomā iejutīsies pirms gada no Maskavas izbraukušais aktieris Šamils Hamatovs (šobrīd Jaunā Rīgas teātra aktrises Čulpanas Hamatovas brālis): 

"Man ir savs caur šo izrādi skatītājiem nododams vēstījums. Diemžēl Kaligula tādā varas alku izpratnē dzīvo katrā no mums… 

Viena nepareiza kustība no tā cilvēka puses, kura rokās ir vara un kurš nespēj ar to tikt galā, var novest pie katastrofas, ka pasaule iegāžas haosā un šausmās, asinīs un vardarbībā… Es kā aktieris līdz pat šim nevaru atjēgties no notikumiem manā valstī. Tirānija ir izrādes galvenā tēma, un notikušais manā valstī savā ziņā ir arī mana atbildība…"

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.