Otrdienas vakarā Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) notika "Lielās mūzikas balvas 2023" pasniegšana, kurā paziņoja laureātus astoņās nominācijās.

Ceremoniju atklāja LNO orķestris ar bakhanāli no operas "Fausts" un noslēdza laureāti nominācijā "Par izcilu sniegumu gada garumā" – Latvijas Radio bigbends, kas uzstājās kopā ar dziedātāju Paulu Saiju un Maestro Raimondu Paulu pie klavierēm. 

Skatītāju sajūsmu izsauca Latvijas Radio bigbenda dibinātāja, Maestro Raimonda Paula un dziedātājas Paulas Saijas kopējā uzstāšanās.

Šogad vairākās uzrunās tika pieminēts aktuālais skandāls par seksuālo varmācību Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, šo jautājumu savā uzrunā aktualizēja, piemēram, mūziķis Jānis Šipkēvics. Neskatoties uz šo satraucošo notikumu mūzikas pasaulē, atmosfēra saglabājās svinīga un pacilājoša. Lielākā sveicēju plūsma virzījās dziedātājas Katrīnas Paulas Felsbergas virzienā, kura kļuva par laureāti nominācijā "Gada jaunais mūziķis". Viņa piedzīvoja satraucošu mirkli, uzstājoties emociju virpulī pēc balvas saņemšanas. "Man bija liels uztraukums, tiešām likās, ka nebūs labi. Šodien, kad mēs ar Agnesi (pianisti Agnesi Egliņu) uzskāpām uz skatuves, sapratām, ka ir pareizā vieta, pareizā mūzika, pareizais laiks. Vienkārši izbaudījām. Man nebija tāda uztraukuma kā parasti. No uztraukuma nevajag baidīties, to vajag vienkārši aicināt un pieņemt," saka Katrīna Paula Felsberga. Atzinību viņai izteica arī sastaptais mūziķis Jānis Šipkēvics: "Man liels prieks par Katrīnu. Viņa ir fantastiska māksliniece – to redzējām viņas priekšnesumā. Mūzikā Katrīna ir smalka un komplicēti artistiska, bet dzīvē tik sirsnīgs un vienkāršs cilvēks. Tā ir laba kombinācija, lai rastos liels mākslinieks, ko es viņai arī novēlu – saglabāt to dabiskumu," sacīja Šipkēvics.

Balvu saņem “Gada jaundarba” laureāts – komponists Juris Karlsons.

Kamēr laureāts kategorijā "Gada jaundarbs" Juris Karlsons starp sveicējiem rūpīgi stūma iegūto sudraba statueti jakas kabatā, tikmēr blakus sarunā ar pacilātu un jautru noskaņojumu dalījās arfiste Ilze Kļava, kura kļuva par laureāti nominācijā "Par izcilu interpretāciju". "Tā bija laimes spēle, bet savu es tiešām biju izdarījusi jau tad, kad spēlēju koncertu. Pārējais ir brīnišķīgs dzinējs manai nākamajai darbībai. Tūlīt meklēšu Pēteri Vasku, lai varētu viņu apskaut," viņa sacīja.

Žūrijas priekšsēdētājs Andris Vecumnieks "Latvijas Avīzei" sacīja, ka šogad pārsauktas divas nominācijas, ņemot vērā piedāvājumu kultūras dzīvē. "Precizējām nomināciju par darbu ansamblī, kas tagad saucas "Gada ansamblis", akcentējot nevis individuālo, bet kolektīva sniegumu. Būtiski, ka nominācija "Gada uzvedums" tikai šogad, ņemot vērā piedāvājumu kamerizrādes žanra jomā, tika nosaukta par "Gada kamerizrādi". Žūrijas loceklis Armands Znotiņš ar humoru piebilda, ka žūrijas locekļi, lemjot par laureātiem, nav skrējuši un cirtuši ciet durvis, jo viss tika lemts koleģiāli, taču pašlaik aktuāls ir jautājums par džeza nominācijas ieviešanu. "Tas patiešām būtu nepieciešams. Diskusijas ir par to, kurus džeza mūziķus izcelt, jo kandidātu saraksts ir daudz lielāks nekā nominantu," sacīja Armands Znotiņš.

"Lielās mūzikas balvas 2023" laureāti:

  • "Par mūža ieguldījumu" – komponists Vilnis Šmīdbergs un pianists Arnis Zandmanis.
„Gada jaunā solista” titula saņēmēja, dziedātāja Katrīna Paula Felsberga (no kreisās) uzstājās kopā ar pianisti Agnesi Segliņu.
  • "Gada jaunais mūziķis" – dziedātāja Katrīna Paula Felsberga.
  • "Gada jaundarbs" – Jura Karlsona simfoniska vīzija "Noslēpumainais dārzs", pirmatskaņojums 2. decembrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" – Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Guntis Kuzma.
  • "Par izcilu interpretāciju" – altiste Ilze Kļava. Pētera Vaska Altkoncerta atskaņojums 15. aprīlī koncertzālē "Cēsis" (kopā ar Tallinas kamerorķestri un diriģentu Juhu Kangasu).
Par “Gada ansambli” tika atzīts trio „Palladio” – no kreisās: čelliste Kristīne Blaumane, vijolniece Eva Bindere un pianists Reinis Zariņš.
  • "Gada ansamblis" – Trio "Palladio" – Eva Bindere, Kristīne Blaumane un Reinis Zariņš.
  • "Gada kamerizrāde" – Annas Veismanes kamerizrāde "Dzeltens trotuārs" Dzintaru koncertzālē – Guna Zariņa, Rihards Plešanovs, Jānis Semjonovs, Maija Zandberga (rīkotājs – "Dzintaru koncertzāle").
“Gada kamerizrādes” titulu saņēma komponistes Annas Veismanes (no kreisās) kamerizrāde “Dzeltens trotuārs” Dzintaru koncertzālē, kurā aktrises Gunas Zariņas (trešā no kreisās) lasījumā skanēja Montas Kromas dzeja.
  • "Gada koncerts" – Riharda Vāgnera operas "Zigfrīds" koncertatskaņojums 29. jūlijā koncertzālē "Cēsis" – solisti, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Tarmo Peltokoski (rīkotājs – Cēsu Mākslas festivāls/ koncertzāle "Cēsis").
  • "Par izcilu sniegumu gada garumā" – Latvijas Radio bigbends.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.