Izcilas kvalitātes skābbarības un siena ražošanas pamatā ir ļoti daudz rūpīgi veiktu darbu. Turklāt katram no šiem darbiem jābūt izdarītiem perfekti, jo tikai tad var cerēt uz lielisku rezultātu. Rupjās lopbarības ražošanu lielā mērā ietekmē laika apstākļi, kurus mēs nevaram ietekmēt, taču varam tiem pielāgoties un sagatavoties.
Laika apstākļu neprognozējamā ietekme uz skābbarības un siena ražošanu ir vēl viens iemesls, kādēļ no mums pašiem atkarīgie darbi jāveic, cik labi vien iespējams, katru gadu savu sniegumu uzlabojot.
Biežākās problēmas, ar ko nākas saskarties fermeriem pēc ražas novākšanas, ir nepietiekamā daudzumā saražota rupjā lopbarība ziemas periodam, kā arī skābbarības un siena bojāšanās un zudumi. Šajā rakstā vairāk par skābbarības ražošanu rituļos rudens mēnešos, skābbarības un siena glabāšanu, transportēšanu un izēdināšanu līdz nākamajai sezonai, saglabājot kvalitāti.
Skābbarības ražošana rudenī
Latvijā atkarībā no zālāja veida un apsaimniekošanas iegūst divas līdz piecas zālāja ražas sezonā. Nereti pēdējo, visvēlāko, atālu nopļauj un atstāj uz lauka. Pirms izlemt, vai pēdējā pļāvuma zāli būtu lietderīgi iekonservēt, fermerim jāsastāda savas fermas lopbarības budžets:
- jāaprēķina, cik daudz skābbarības būs nepieciešams ziemas periodā;
- jāsaskaita, cik daudz lopbarības saražots līdz šim;
- ja aprēķini rāda, ka līdz šim saražotās skābbarības daudzums ir pietiekams tikai līdz jūnijam vai jūlija sākumam, tad iztrūkumu var aizstāt ar vēlo atālu skābbarību;
- jāveic jau saražotās rupjās lopbarības analīzes;
- jāaprēķina, cik daudz skābbarības vēl būtu jāsaražo, lai kompensētu iztrūkumu;
Skābbarības ražošana rudenī
Latvijā atkarībā no zālāja veida un apsaimniekošanas iegūst divas līdz piecas zālāja ražas sezonā. Nereti pēdējo, visvēlāko, atālu nopļauj un atstāj uz lauka. Pirms izlemt, vai pēdējā pļāvuma zāli būtu lietderīgi iekonservēt, fermerim jāsastāda savas fermas lopbarības budžets:
- jāaprēķina, cik daudz skābbarības būs nepieciešams ziemas periodā;
- jāsaskaita, cik daudz lopbarības saražots līdz šim;
- ja aprēķini rāda, ka līdz šim saražotās skābbarības daudzums ir pietiekams tikai līdz jūnijam vai jūlija sākumam, tad iztrūkumu var aizstāt ar vēlo atālu skābbarību;
- jāveic jau saražotās rupjās lopbarības analīzes;
- jāaprēķina, cik daudz skābbarības vēl būtu jāsaražo, lai kompensētu iztrūkumu;
- jāseko 10 svarīgākajiem ieteikumiem.