Daudzu tautu nacionālajām virtuvēm raksturīgas vienkāršas un demokrātiskas uzkodas, kad mīklas plātnē tiek ietīts pildījums, pēc tam rullītis apcepts vai fritēts eļļā, vai arī rullīši ēsti tāpat – bez termiskās apstrādes. Piemēram - burito ar malto gaļu.

Meksikāņu virtuvei raksturīgi rullīši, ko gatavo no neraudzētas mīklas plāksnēm - tortijas.

Burito ir satīta kviešu tortija, kuras pildījumam izmanto liellopa, cūkas vai vistas gaļu un pupiņas.

Tortilja.

Tako ir mazāka izmēra nekā burito. Pagatavošanai izmanto kukurūzas tortiju, liellopa, cūkas vai vistas gaļu, sīpolus un svaigu kinzu. 

Var izmantot arī sieru, dārzeņus, salsu (gatavo no blanšētiem tomātiem, sarkanajiem sīpoliem, laima sulas, svaiga čili, koriandra un olīveļļas) un gvakamoli (gatavo no avokado, sīpola, ķiploka, blanšēta tomāta, koriandra, laima sulas, sāls un olīveļļas).

Burito, 6 porcijas

  • 400 g maltās gaļas (pēc izvēles)
  • 6 kviešu tortijas
  • 200 g konservētas kukurūzas
  • 200 g konservētu pupiņu
  • 200 g tomātu savā sulā
  • 150 g siera
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 čili
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo un sīki sagriež, ātri apcep pannā uzkarsētā eļļā. Pievieno malto gaļu un cep 7–8 minūtes. Pieliek sasmalcinātu čili, ar dakšiņu saspaidītus konservētos tomātus un visu sautē, līdz gaļa mīksta. Pašas pēdējās pievieno pupiņas un kukurūzu, samaisa. Pieber sāli un piparus pēc garšas.

Izklāj tortiju, uzbārsta sarīvētu sieru, pievieno malto gaļu ar dārzeņiem un satin rullītī. Tad apcep no abām pusēm uz pannas vai grila, lai siers pakūst.

Burito var ēst gan siltu, gan aukstu.