Ķīselim ir bērnības garša, taču ļoti dažāda. Tas, ko māmuļa vārīja, bija brīnišķīgs. Taču man prātā vairāk jāņogu ķīselis. Kad skābās ogas vairs nevarēja ieēst, tad mazliet staipīgs ķīselis ar aukstas mannas putras šķēli bija lielisks deserts.

Liels izaicinājums savulaik bija skolas ēdnīcā piena ķīselis… Labāk neminēšu, kā to toreiz dēvēja. Bet izrādās, ka tieši piena ķīselis – kissell – bija viens no pirmajiem saldēdieniem, kas ierakstīts vienā no pirmajām latviešu valodā iznākušajām pavārgrāmatām. Bet vēl senajās pavārgrāmatās ķīseļu receptes slēpjas sadaļā augļu zupas. 

Savukārt rabarberu vai melleņu ķīselis ar klimpām vienmēr iezīmēja vasaras sezonas sākumu. 

Rabarberu ķīselis ar klimpām

Sastāvdaļas

Ķīselim

  • 1 l ūdens
  • 300–400 g rabarberu
  • 120 g cukura
  • 30 g kartupeļu miltu

Klimpām:

  • 250 ml piena
  • 350 g miltu
  • 4 olas
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • šķipsna sāls

Pagatavošana

Katliņā uzvāra ūdeni, pieber cukuru. Ja ir, pievieno arī citrona miziņu. Pieber gabaliņos sagrieztus rabarberus. Pirmos mīkstos kātus pavasarī var nemizot. 

Uz vidējas liesmas vāra, līdz rabarberi daļēji sašķīduši (var pievienot citrona sulu). 

Pusglāzē auksta ūdens iemaisa kartupeļu miltus un, nepārtraukti maisot, lēnām pielej katla saturam. Katlu noceļ no plīts.

Gatavo mīklu klimpām – olas sakuļ ar pienu, pieber cukuru un sāli. Pieber miltus un maisa, līdz iegūta viendabīga masa kā biezo pankūku mīklai. Lielā katlā uzvāra ūdeni. Ar desertkaroti vai ēdamkaroti ņem mīklu un laiž klimpu katlā. 

Pēc katras klimpas karoti iemērc aukstā ūdenī, lai vieglāk paņemt mīklu un klimpas sanāktu gludas.

Kad klimpas uzpeldējušas, tās pavāra nepilnu minūti un ar putu smeļamo karoti izņem. Atkārto, kamēr visa mīkla izvārīta klimpās.

Bļodā lej ķīseli un pa virsu liek klimpas. Var pasniegt gan siltas, gan atdzisušas.

Tāpat gatavo melleņu ķīseli ar klimpām. Ķīselim var izmantot gan svaigas, gan saldētas ogas un pat melleņu ievārījumu. 

Klimpas izvāra atsevišķi un tad liek ķīselī – ja vāra uzreiz melleņu zupā, klimpas iekrāsojas zilpelēkas.

Pieredze

  • Ja vienam litram šķidruma pievieno 3–4 ēdamkarotes kartupeļu cietes, ķīselis būs biezāks, ja 1–2 ēdamkarotes, ķīselis būs šķidrāks.
  • Kartupeļu cieti iemaisa aukstā ūdenī un tad lej klāt uzvārītajai ogu zupai, lēni un rūpīgi izmaisot. Uzvāra.
  • Ilgi maisīt un vārīt ķīseli nevajag, jo tad tā konsistence kļūst staipīga.
  • Lieliska ogu zupa sanāk, ja gatavam ķīselim pievieno svaigas ogas.
  • Biezo ķīseli ēd ar pienu, vaniļas mērci, putukrējumu. Bet plānākam ķīselim piestāvēs buberts, klimpas, auksta mannas vai salda rīsu putra, grauzdētu auzu pārslu, šokolādes krēms, saldā biezpiena masa.

Der zināt

  • Kartupeļu cietes mērvienības:
  • 1 tējkarote – 3 grami
  • 1 ēdamkarote – 11 gramu
  • 1 glāze – 190 gramu

Padoms

Praktiskās latvietes dabā ir neko nemest ārā un, revidējot pieliekamo, kad atrasta pagājušā gada ievārījuma burka, gribas to racionāli izmantot. Viens no variantiem ir uzvārīt ķīseli: pielej ūdeni, piešauj mazliet cukura, uzvāra un iemaisa kartupeļu miltus. Vairāk vai mazāk – būs biezāks vai plānāks.